Moje srce, tvoje srce – Svetovni dan srca 2018

Piše: Nataša Jan

Svetovni dan srca nas bo letos pozval k obljubam, ki jih bomo izpolnili v dobro zdravja našega srca in zdravja srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo. Nekaj preprostih sprememb je, ki omogočajo, da živimo dlje in bolje. Sebi, tistim, ki jih imamo radi in vsem ostalim zastavimo vprašanje: »Kaj lahko v tem trenutku storim za MOJE SRCE … in TVOJE SRCE?«

Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation), katere član je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravila tematiko za letošnji svetovni dan srca, ki nas sprašuje in nam pove »kaj lahko v tem trenutku naredimo za zdravje svojega srca in za zdravje srca drugih«. Bolezni srca in ožilja ostajajo najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se to število umrlih povečalo že na 23 milijonov.

Prizadevamo si, da se do leta 2025 za vsaj 25% zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, kajenje, nezadostna telesna dejavnost, nezdrav način prehranjevanja in stres. Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek.

Svetovni dan srca je vsako leto na 29. september. Letos ga bomo obeležili že devetnajstič tudi v Sloveniji. Ostaja edinstvena priložnost za uvrstitev preprečevanja bolezni srca in ožilja v osrčje prednostnih nalog na področju zdravja in širše. Promocija skrbi za zdravje, zdravega načina življenja bo tudi letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca. Izbrano geslo je MOJE SRCE, TVOJE SRCE.

Kako bomo ohranjali zdrava in dolga življenja, pa bomo v okviru naših prireditev po Sloveniji sporočali slovenski javnosti – družinam, posameznikom, državni in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim – z javno-zdravstvenimi prireditvami. Osrednja prireditev bo v soboto, 29.9. od 9. do 13. ure, na Prešernovem trgu v Ljubljani; 8. septembra bo na Dolenjskem 21. Tradicionalni pohod za srce po Štukljevi poti in Andrijaničevi poti. Izvedli bomo številne druge pohode, pripravili delavnice in predavanja o zdravem načinu življenja ter boleznih srca in ožilja, aktualne informacije v različnih medijih ter druge aktivnosti, ki bodo objavljene septembra na www.zasrce.si. Na tej spletni strani bo objavljena zgibanka »Svetovni dan srca« z nasveti za zdrav način življenja in varovanje zdravja srca in ožilja.

Naj bo svetovni dan srca naša priložnost za obljubo – obljubo za zdrav način prehranjevanja, za večjo telesno dejavnost, spodbujanje otrok k večji telesni dejavnosti, obljubo, da nikoli ne bomo začeli kaditi ali pa za prenehanje kajenja ter za pomoč našim najdražjim, da bodo lahko živeli kar se da zdravo, lepo in dolgo življenje.

Plakat ob svetovnem dnevu srca 2018

Zloženka ob svetovnem dnevu srca 2018