Mesec srčnega popuščanja in zdravja ledvic – vabljeni na brezplačne meritve

MESEC SRČNEGA POPUŠČANJA in ZDRAVJA LEDVIC

Vabljeni na mesec brezplačnih meritev krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije, snemanja EKG in ozaveščanja o tem, kako so povezane bolezni srca in ledvic

  • Kdaj? Od 18. 2. do 18. 3.2022
  • Kje? Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10, Ljubljana, v času uradnih ur (ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9.00 do 12.00 in sreda od 11.00 do 15.00)
  • Kako na meritev in posvet?

OBVEZNO NAROČANJE

ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ; sreda med 14.00 in 14.30

Kaj je kronična ledvična bolezen in kaj je srčno popuščanje?

Delovanje ledvic vpliva na vse druge organske sisteme v telesu. Še posebej tesno so ledvice povezane s srcem. Nepravilno delovanje enega organa lahko prizadene drugega, kar lahko privede do resnejših zdravstvenih zapletov.

Kronična ledvična bolezen lahko prizadene približno 10% odrasle populacije. Sladkorna bolezen, visok krvni tlak in srčno-žilne bolezni so trije dejavniki tveganja za razvoj kronične ledvične bolezni. Ocenjujemo, da 9 od 10 ljudi s kronično ledvično boleznijo ne ve za svojo bolezen.

Pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo (KLB) se dodatno zviša tveganje za srčno-žilne bolezni in zaplete. Med njimi je tudi srčno popuščanje.  Bolezen srčno popuščanje je dolgotrajen proces, včasih pa se lahko pojavi zelo na hitro. Srčno popuščanje nastane zaradi poškodbe srčne mišice ob infarktu ali vnetju in pomeni, da srce ne zmore dovolj učinkovito prečrpati vse krvi, ki jo telo potrebuje. Srce krvi ne poganja pravilno, saj se ne zmore ustrezno polniti ali prazniti. V telesu se zato nabira tekočina, kar opazimo kot otekanje stopal, gležnjev, nog, trebuha in tudi kot zadihanost, saj se tekočina nabira tudi v pljučih.

Brezplačne meritve in svetovanja: Krvni tlak, srčni utrip, saturacija, EKG, posvet glede kronične bolezni ledvic in srčnega popuščanja, nastanka, preventive in zdravljenja bolezni ter pisna gradiva.

Meritve in svetovanje je omogočilo podjetje  AstraZeneca v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije.

AstraZeneca nv