Veš, kaj ješ nasvet za izbiro čaja

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka.

V mrzlih zimskih dneh se prileže skodelica toplega čaja. Toda katerega izbrati? Na trgovskih policah se namreč nahaja pester izbor čajev – od zelenih, črnih, sadnih, zeliščnih, aromatiziranih, instant… V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj nasvetov na kaj moramo biti pozorni pri izbiri čaja.

Vrste cajev

*Vrste čaja na sliki so povzete po Pravilniku o kakovosti čaja (Uradni list RS, št. 48/03, 87/04 in 45/08 – ZKme-1)

Vsebnost kofeina v pravem in mate čaju

Nekateri namesto na jutranjo kavo raje prisegajo na skodelico pravega ali mate čaja. Tako kot kava tudi pravi (črni, rdeči, zeleni čaj) in mate čaj vsebujeta kofein. Učinkovino, ki v zmernih odmerkih poveča budnost in zmanjša zaspanost.

Vendar prepogosto uživanje napitkov, ki vsebujejo kofein, ni priporočeno. Večje količine zaužitega kofeina imajo lahko neželene učinke, kot so pogostejše uriniranje, pospešen srčni utrip, glavobol, tresenje in motnje spanja.

Pri uživanju pravega in mate čaja zato svetujemo zmernost. Prav tako svetujemo, da se zaradi vpliva kofeina na spanec v večernih urah oziroma tik pred spanjem čajem s kofeinom raje izognete.

poudarek

Kofein se nahaja tudi v mnogo drugih živilskih izdelkih, kot so energijske pijače, gazirane sladke pijače, čokolada, kakav, slaščice, prehranska dopolnila… Prisotnost kofeina v hrani in pijači je sedaj mogoče preveriti z nadgrajeno mobilno aplikacijo VešKajJeš. Preberite več >

primerjava cajev

Sadne arome

K izbiri sadnega čaja nas pogosto privabijo privlačne slike sadežev na prvi strani embalaže. Glede na predstavitev aromatizirane čajne mešanice z okusom jagod, prikazanega na zgornji grafiki, bi zato pričakovali, da gre za čaj, v katerem je pomemben delež jagod. Vendar ob podrobnejšem pogledu seznama sestavin lahko razberemo, da je v čajni vrečki le 1 % jagod, 5 % arome jagod, večinski delež (približno 90 %) čaja pa sestavljajo hibiskus, jabolko in šipek.

poudarek

Primerjalno ocenjevanje jagodnih čajev, ki smo ga opravili v okviru projekta Potrošnikov Zoom, je pokazalo, da se delež jagod v pregledanih čajih giblje le med 0,1 in 3 %. Preberite več >

Prav tako bi glede na poimenovanje instant čaja mango in pasijonka pomislili, da gre za sadni čaj. Vendar seznam sestavin razkrije, da v čaju pa ni prisotnega manga ali pasijonke, niti drugega sadja, temveč zgolj nedefinirana aroma, ki ponazarja okus in vonj deklariranih sadežev. Po našem mnenju gre zato pri predstavitvi tega izdelka za zavajanje potrošnika.

Zato svetujemo, da ste pri izbiri čajev bolj kot na prvo stran embalaže, ki je pogosto oglasni prostor izdelka, pozorni na njeno zadnjo stran, kjer se skriva seznam sestavin.

Dodani sladkor

Čaji, ki jih najdemo na trgovskih policah, običajno ne vsebujejo dodanega sladkorja. Izjema so tako imenovani instant čaji, za katere je pogosto značilen majhen delež čajnega ekstrakta in veliko dodanega sladkorja. To potrjuje tudi primer instant čaj mango in pasijonka na zgornji grafiki, v katerem je 1 % ekstrakta črnega čaja in kar 94 % sladkorja.

Pogosto poseganje po sladkih napitkih pomembno vpliva na skupni dnevni vnos sladkorja in energije. Zato vam pri uživanju čajev z dodanim sladkorjem (ali medom) svetujemo zmernost. Najboljša izbira pa bo, če se sladkorju v čaju poskusite popolnoma izogniti.

Recept domaci sadni caj

Veš, kaj ješ nasvet

Pravi in mate čaj vsebujeta kofein, zato z njunim pitjem ne pretiravajte. Ker uživanje kofeina pred spanjem lahko povzroči nespečnost, odsvetujemo pitje tovrstnih čajev v večernih urah.

Pri izbiri čajev naj vas ne zavede predstavitev izdelka. Slike sadežev na prvi strani embalaže in privlačna poimenovanja še ne pomenijo, da čaj vsebuje pomemben delež sadja.

Če vsak dan spijete več skodelic čaja, naj bo njegovo sladkanje zmerno. Še bolje pa bo, če se sladilnim sredstvom v napitkih poskusite izogniti.

Čaji so v trgovini navadno pakirani v več plasti embalaže – celo do štiri! Zato svetujemo, da namesto čajnih vrečk, čaj raje kupujete v raztroseni obliki, pri pripravi pa uporabljate cedilo.

Avtorica: Nina Križnik