Med dopustom se (pogosteje) odklopite od telefona

Piše: Darija Cvetko
Objavljeno na Med.Over.Net

Ali je opravičljivo, da se starša oglasita na službeni klic v času kosila, mladostniki pa morajo klic vrniti po koncu obroka?

Poletje, ko se službene stvari umirijo in nastopita dopust in šolske počitnice, je priložnost, da premislimo o lastni uporabi zaslonov. Če zase in svoje otroke ugotovimo, da preveč časa preživimo pred zasloni, se lahko odločimo za zmanjšanje njihove uporabe.

Foto: Canva

Daljše ali pogostejše odklope od telefona je lažje izvajati, ko smo na dopustu. Takrat se starši lažje angažiramo v tej smeri, saj naj bi bili manj obremenjeni s službenimi dolžnostmi. Praviloma naj bi imeli več energije na dopustu, kar pa morda ne drži za dopustovanje z majhnimi otroci, ki potrebujejo stalni starševski nadzor.

Odklop od telefona za vso družino pomeni tudi pogovor o tem, (sploh, če imamo doma mladostnike), nekaj načrtovanja in predvsem energijo, da vztrajamo pri dogovorjenem. Zato je odločitev vsake družine, kdaj bo uvedla spremembe na področju uporabe telefona.

Kako v družini vzpostaviti nova pravila uporabe telefona

Priporočljivo je, da se zadev lotimo kot družina in postavimo družinska pravila o uporabi vseh vrst zaslonov v domu (ne samo od telefona). S tem se izognemo morebitnim nesoglasjem in prepirom, zakaj eni družinski člani smejo uporabljati zaslone v nekaterih situacijah, drugi pa ne. Če pojasnim na primeru: otrokom razložimo, da je opravičljivo, da se starša oglasita na službeni klic v popoldanskem času, v času kosila ali večerje, če to od njiju zahtevajo službene dolžnosti. Da pa enako pravilo ne velja za mladostnika, ki lahko klic vrne po obroku.

Če želimo povečati verjetnost, da se bodo vsi družinski člani pravil držali, naj pri njihovem sooblikovanju sodelujejo tudi starejši otroci, ki lahko kritično sodelujejo v pogovoru o uporabi, seveda pa je beseda staršev zadnja.

Starši sprva analizirajmo lastno uporabo telefonov, saj smo zgled otrokom

Če se sami težko odtrgamo od telefona, potem se lažje vživimo v otroke, vedoč, da je njim to še težje. Nikar jih prehitro ne sodimo. Mladostniki so prepričani, da je na telefonu »vso njihovo življenje«. Tudi ko so na počitnicah.

Člani družine bomo morda bolj pozorni na svoje bližnje, njihove potrebe in počutje. Sigurno bomo imeli tudi več časa za druge dejavnosti. Aplikacije na telefonu kar naprej odvračajo pozornost, polni smo informacij, ki jih morajo naši možgani procesirati, vse to pa nam ne jemlje le časa, temveč tudi energijo. Poleg časa, ki ga preživimo pred zasloni, je pomembna vsebina in kako se po uporabi telefona počutimo. Če smo na telefonih pozno zvečer ali celo v postelji, težje in kasneje zaspimo.

Pozitivne posledice zmanjšanja uporabe pametnih naprav

Če pogosteje odklopimo od telefona, lahko omilimo naštete negativne učinke. Več pozornosti, globlja pozornost, več prostega časa za druge stvari in boljši spanec so samo nekateri od pozitivnih učinkov, ki jih lahko pričakujemo.

Spodaj so naštete štiri ideje, kako se lažje odklopimo od telefona na dopustu. Ideje lahko predstavimo kot igre oziroma izzive in se poleg tudi nasmejimo. Kolikor je načinov uporabe telefona, toliko je idej.

A iskreno mislim, da so nam ideje v pomoč takrat, ko resnično želimo, da sprememba ostane z nami tudi, ko bodo ideje usahnile. V nasprotnem primeru bomo pravila kar naprej kršili, s čimer si bomo na vrat nakopali še slabo voljo.

Ideje, kako lažje odklopimo od telefona na dopustu

Predstavljam vam 5 idej, kako se lažje odklopimo od telefona na dopustu:

  • Preučimo kraj, kamor se bomo odpravili na dopust ter ga zapolnimo z izleti, ki bodo zabavni vsem družinskim članom (kolikor se seveda da).
  • Namesto tablice na dopust vzemimo knjige, stripe, zabavnike, križanke ter družabne in športne igre.
  • Če na dopustu nikakor ne gre brez tablic in pametnih telefonov, uvedimo pravila o neuporabi zaslonov med obroki in vsaj eno uro pred spanjem (zlasti velja za majhne otroke).
  • Sprejmimo družinski izziv, da lahko aplikacije na pametnem telefonu uporabljamo le, ko stojimo, in, na primer, največ pol ure. Ali še težje: stojimo na eni nogi.
  • Uvedimo dan, ki ga preživimo popolnoma brez zaslonov. Tisti, ki na ta dan uporablja zaslon, mora do konca tedna pomiti posodo (četudi je na voljo pomivalni stroj).

Morda je boljši splošni napotek, da naj odrasli premislimo, kaj želimo od dneva, od tedna, leta ali celo življenja in ali naša navada predolgega strmenja v telefon vodi k tem ciljem, ali pa nam otežuje, da bi uresniči želje in cilje ali samo dnevne obveznosti. Če želimo zvečer brati, bo »trik«, da pametni telefon odložimo izven dosega roke deloval bolje, kot če nismo čisto prepričani, zakaj bi to pravzaprav storili. Vse bo lažje steklo, če bomo znali na vprašanja »zakaj« bi uvedli neko spremembe, nanjo tudi smiselno odgovorili.

Ne glede na to, kako sami gledamo na uporabo telefona, pa za otroke in mladostnike obstajajo smernice in priporočila, ki so jih sestavili slovenski pediatri in organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi v povezavi z uporabo zaslonov.

Dopust in poletne počitnice so kratke. Kjerkoli in v kakršnikoli obliki jih preživite, poskrbite, da vaš pogled ne bo usmerjen ves čas navzdol v zaslon telefona.