Kardiolog odgovarja: Vpliv stresa na delovanje srca

Na vprašanja odgovarja: Prim. Boris Cibic, upokojeni kardiolog

Vprašanje

»Spoštovani,

Pred štirimi dnevi sem odšla na pohod – dve uri hitre hoje po strmem terenu. Med samo hojo ni bilo posebnosti, razen visokega utripa, ki ga predpisujem pomanjkanju kondicije. Dve uri po samem pohodu pa sem se počutila nenormalno utrujeno, kot da sem telo preveč izčrpala, imela sem ogromno ekstrasistol in napetost pri srcu. Ko sem šla spat, mi je srce za 10 sekund padlo v neko stanje gomazenja, nato je bilo v redu. Naslednji dan sem imela več takšnih napadov gomazenja tudi čez dan, čez dva dni pa me je med hojo po stanovanju prijela levo od prsnice grozna pekoča stiskajoča bolečina, ki je trajala okoli dve minuti. Zraven me je spremljala bolečina po levi strani vratu. Po napadu sem še ves dan čutila napetost, da o aritmiji ne govorim. Gomazenja in preskakovanja je bilo tako veliko, da sem obiskala urgenco. Izvidi so bili v redu, vendar so me prestrašili, saj so rekli, da s takimi napadi pri mojih letih ni šale (25let), in da mi ne morejo zagotoviti, da takšen napad ne bi pripeljal do najhujšega.

Naj še povem, da smo en dan pred tem praznovali rojstni dan, po dolgem času sem spila dve pivi in skadila par cigaret.

Ne vem več, kaj naj storim, ker vem, da imam srce zdravo, opravila sem vse preiskave, razen invazivnih. Moja zdravnica me ne jemlje več resno, tudi noben kardiolog ne, češ da ni nič nevarnega in naj že odneham.

Zanima me, ali obstaja še kakšna preiskava, ki pokaže morda kakšno skrito nepravilnost delovanja srca, ki se z neinvazivnimi metodami lahko izmuzne, in bi jo lahko opravila samoplačniško. In pa, zakaj se pojavi po občutku tako nenadna, ‘ usodna’ bolečina pri srcu, če naj bi bilo srce zdravo.

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.«

Odgovor

Hvala za zaupanje. Temeljito sem proučil vaše pismo. Pozoren sem bil na besede “poiskala urgenco” in “izvidi so bili v redu” in v nadaljevanju “so me prestrašili”, saj so rekli , da s takimi napadi “pri mojih letih (25 let) ni šale”, in da lahko pride do “najhujšega”.

Omenili ste, da ste dan pred tem dogodkom pri praznovanju rojstnega dne pokadili par cigaret in spili nekaj piva. Moti vas, da vas izbrana zdravnica “ne jemlje več resno”, in da tudi kardiologi niso pri vas ugotovili bolezni srca.

Glede na vsebino dopisa sklepam, da ste bili zaradi težav “pri srcu” že večkrat pregledani, ter da do sedaj zdravniki niso ugotovili “organske” bolezni srca, kljub več pregledom. Mislim, da jim lahko verjamete, in da gre pri vas samo za funkcionalne motnje delovanja srca zaradi stresnih vplivov (kajenje, nezdrav način življenja, neskladja v družini ali v družbi, na delovnem mestu, brezposelnost, itd.). Za bolj natančen odgovor pa je premalo podatkov. Predvsem me zanima, ali živite “zdrav način življenja” in ali redno uživate predpisana zdravila (na primer anksiolitike). Srečno.