Kako krmariti skozi kopico živilskih izdelkov, da bodo izbire bolj zdrave?

Starejši se še spomnimo časa, ko so trgovine bile manjše. A so vsebovale vse nujne sestavine in živila za uravnoteženo pripravo obrokov.

Danes so trgovine ogromne, police pa se šibijo pod težo tisočih izdelkov. Sodobna ponudba živilskih izdelkov in hrane ni tako dobra, kot se morda zdi. Če je nekaj moderno, poceni in očem mamljivo, ni nujno, da je za nas tudi zdravo. Velikokrat je prav nasprotno!

Vemo kaj kupujemo?

Nekoč so ljudje uživali hrano z nizko kalorično in visoko hranljivo vrednostjo, hkrati pa so se gibali čez cel dan. Danes je obratno: prepogosto uživamo visoko kalorično hrano, katere hranljivost je revna, ob tem pa velik del dneva presedimo.

Hrana, ki vsebuje veliko maščob, sladkorja in /ali soli je zelo okusna in zato za naše brbončice in možgane izjemno privlačna, zato si je želimo še in še. A pogosto takšna prehrana, v prekomernih količinah, ni zdrava in je lahko vir nepotrebnega kopičenja kalorij. To pa vodi v prekomerno telesno težo in debelost, v pomanjkanje energije in vsesplošno slabo počutje.

V letih slabih prehranskih navad in premalo gibanja se lahko razvijejo marsikatere bolezni, med njimi srčo-žilne bolezni.

Kako torej krmariti med kopico živilskih izdelkov, da bodo izbire zdrave?

Splača si vzeti čas in prebrati deklaracijo na izdelkih. Tam so navedene sestavine in prehranske vrednosti živila. Če ti branje hranilnih tabel povzroča težave, in ne veš, kaj bi z navedenimi podatki, si zadevo lahko olajšaš tako, da si naložiš aplikacijo VešKajJeš.

Enostavno poskeniraš črtno kodo na embalaži in že se ti prikažejo želeni podatki. Aplikacija VešKajJeš ti omogoča, da za izdelke preveriš: 

– hranilno tabelo v barvah semaforja, 

– energijsko vrednost alkoholnih pijač, 

– vsebnost sladil, 

– vsebnost soli, 

– vsebnost kofeina.​

Nekateri izdelki imajo na embalaži znak srčka. Živila označena s srčkom – znakom varovalnih živil so tista živila, ki imajo v skupini sorodnih živil,  za zdravje bolj ugodno sestavo. Kot taki, blagodejno vplivajo na ohranjanje zdravja.

Povezavo do aplikacije na spodnjih dveh povezavah: 

→ Veš, kaj ješ? – Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=zps.food&hl=en

→  Veš, kaj ješ – App Store: https://apps.apple.com/si/app/ve%C5%A1-kaj-je%C5%A1-za-iphone/id849854436?mt=8

Vabljen, da si jo naložiš in s tem poskrbiš za bolj zdrave izbire.

Animacija je nastala v okviru projekta Do.IT, – Digitalne rešitve in opolnomočenje rabe Informacijskih Tehnologij za spodbujanje zdravih izbir in promocijo zdravja (2021 -2023), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo.

Oglejte si še: