Kaj je zdrav šport mladih?

Piše: Jasna J. Petrovčič, prof. zdr. vzg.

V sredo, 26. 9. 2018 je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Fakulteto za šport UL, ob Evropskem tednu športa, potekal izjemno zanimiv in poučen strokovni posvet z naslovom »Kaj je zdrav šport mladih?«. Strokovni posvet je bil del aktivnosti nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 »Dober tek Slovenija, Zdravo uživaj&več gibaj«, za izboljšanje prehranjevalnih in gibalnih navad prebivalstva.

Na posvetu smo izvedeli, kako šport mladih vpliva na njihovo zdravje in notranjo srečo, o pomenu vadbe gibljivosti otrok in mladostnikov, o poškodbah in okvarah skeleta pri športniku v obdobju rasti, o preprečevanju poškodb in pretreniranosti pri mladih športnikih, o prehranskih dopolnilih in tveganju za nenamerni doping ter o treningu moči pri mladih s poudarkom, kako in kdaj začeti.

Ministrstvo za zdravje je na podlagi strokovnih izhodišč pripravilo brošuro za starše z naslovom »Podprite svojega otroka športnika«.

Zaključne misli s konference:

  • Projekt Zdrav življenjski slog, ki je potekal od leta 2010 do leta 2018, in je prinesel dodatne šolske ure športa v osnovne šole je obrnil prejšnji trend naraščanja debelosti in manjše gibljivosti v obratno smer: zaznali smo upad debelosti in povečano gibljivost. Žal je bil to projekt, ki se je zaključil in ki ni zajel vseh osnovnih šol. Kljub temu pa se boljše zdravje pozna na celotni populaciji šolarjev. Zato ne sme zdravje naših otrok biti odvisno od tega, če je projekt podaljšan ali ne. Zdravje mora ostati vrednota!
  • Raziskave so pokazale, da je ukvarjanje s športom pod organiziranim vodstvom bolj varno kot neorganizirana vadba, saj je bilo pri organizirani vadbi 14% poškodb, pri neorganizirani pa 33%.
  • Negativna selekcija dobrega strokovnega kadra – učitelji športa v osnovnih šolah imajo nižje plače kot v drugih panogah, zato najboljši kader odhaja iz šolstva.
  • Komu je namenjeno nastopanje mladih športnikov v več starostnih kategorijah, po možnosti celo na isti dan. Mladi tako do polnoletnosti izgorijo in izstopijo iz športa. Na ta način izgubimo izvrstne športnike.
  • Vizija je več različne, pestre vadbe v otroštvu in šele kasneje specializacija v določen šport. Potrebno je izobraževanje staršev o prezgodnji specializaciji pri športu.
  • Sobivanje športnikov in invalidov športnikov na pripravah – pomembna je inkluzija športa in športa invalidov. Študenti Fakultete za šport že imajo vaje tudi na Rehabilitacijskem centru Soča.
  • Pomembno je zaupanje športu kot preventivnemu sredstvu v zdravstvenem sistemu. Športna in medicinska stroka morata sodelovat. Le to je prava pot naprej.
  • Otroci so ranljiva skupina, čakajo nas novi izzivi: šport invalidov, šport otrok iz socialno-ekonomsko šibkejših okolij, vzgoja in osveščanje.
  • Želimo si, da bi nova brošura za starše mladih športnikov (Podprite svojega otroka športnika) dosegla čim več staršev. Brošura je na voljo v tiskani in elektronski obliki.
S klikom na sliko prenesi brosuro.
S klikom na sliko prenesi brosuro.

Preventivni program Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije na področju prehrane in telesne dejavnosti v letih 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ