Izobraževalna kampanja: November – Mesec trigliceridov (izjava za javnost)

V mesecu novembru 2014 Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije začenja izobraževalno kampanjo za bolnike in javnost “Mesec trigliceridov”. Cilj kampanje je povečati ozaveščenost o škodljivosti visoke ravni trigliceridov v krvi in seznanjanje javnosti, o tveganjih za zdravje srca in ožilja, povezanih s povišano vrednostjo trigliceridov v krvi.

Trigliceridi so krvne maščobe, podobno kot holesterol, nujno potrebne za zdravo življenje. Preveč trigliceridov v krvi pa povzroča bolezni srca in ožilja, diabetes, kap in bolezni trebušne slinavke.

Krvne maščobe (lipide) sestavljajo: celokupni holesterol, HDL,LDL in trigliceridi. Kadar govorimo o krvnih maščobah govorimo predvsem o holesterolu. Zato lahko trigliceride imenujemo tudi POZABLJENE MAŠČOBE, ki pa niso nič manj pomembne. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije začenja projekt ozaveščanja o trigliceridih z mesecem trigliceridov v Ljubljani, nadaljevali pa bomo prihodnje leto v drugih krajih Slovenije.

Povišane trigliceride v krvi imajo najpogosteje ljudje s sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo in sedečim načinom življenja. Med kampanjo bodo zdravniki pojasnili, kaj so trigliceridi, kakšna je njihova normalna vrednost, tveganja pri hipertrigliceridemiji in kako jih je mogoče nadzirati s spremembami življenjskega sloga ali zdravljenjem.

Najboljši način ugotavljanja trigliceridov so preventivni zdravstveni pregledi. Preiskava je enostavna in hitra. Naredimo jo na podlagi analize kapilarne krvi (vbod v prst) in rezultat dobimo v treh minutah.

Pripravili smo predavanja v prostorih Zdravstvenega doma Ljubljana in na sejmu Narava zdravje. Hkrati bodo potekale tudi brezplačne meritve trigliceridov. “Mesec trigliceridov” ozavešča o posledicah visokih trigliceridov, poudarja pomembnost testiranja ravni trigliceridov v krvi in razlaga kako z zdravim načinom življenja in/ali zdravili preprečimo nastanek resnih srčno-žilnih dogodkov.

Dr. Matija Cevc, specialist za žilne bolezni in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pojasnjuje: »Trigliceridi so preproste maščobe, sestavljene iz več vrst maščobnih kislin. Njihova normalna meja je manj kot 1,7 mmol/l krvi. V človeškem telesu se nahajajo zlasti v maščobnih tkivih, po telesu pa se prenašajo s krvjo v »maščobnih delcih« imenovanih lipoproteini. Naše telo dobi maščobe iz hrane, nastajajo pa tudi v jetrih, zlasti takrat, kadar uživamo preveč kalorično hrano in pijemo sladke pijače«.

Če je koncentracija trigliceridov v krvi povečana (nad 1,7 mmol/l), govorimo o hipertrigliceridemiji.

Koncentracija od 2,3 mmol/l je dokazan dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Povezana je s hitrejšim napredovanjem ateroskleroze, tudi če je holesterol urejen. Kadar je koncentracija trigliceridov v krvi večja kot 10 mmol/l, je to tudi dejavnik tveganja za nastanek akutnega vnetja trebušne slinavke.

Zvečana koncentracija trigliceridov je večkrat združena z zmanjšano koncentracijo holesterola HDL (ki ga imenujemo tudi varovalni holesterol) in ta kombinacija napoveduje večjo pogostnost koronarne bolezni. Pogosto je združena še z debelostjo (zlasti trebušno), zvišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo.

Visoka hipertrigliceridemija (2,3-4,6 mmol/l) je običajno povezana z debelostjo, sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom ali s presnovnim sindromom, ki so pomemben dejavnik tveganja za srčno žilne bolezni.

»Če je raven trigliceridov nad normalo, je prvi nujni ukrep sprememba načina življenja (prehrana z nizko vsebnostjo maščob in kalorij, opustitev pitja sladkih pijač in redna telesna vadba). Če pa ti ukrepi niso učinkoviti in nam ne bo uspelo ohraniti ravni trigliceridov pod vrednostjo 2,3 mmol/l, smo prisiljeni predpisati zdravila iz skupine fibratov in/ali visoke odmerke omega 3–maščobnih kislin«, dodaja prim. Matija Cevc, dr. med.

  • Ves mesec november bodo v Posvetovalnici za srce v času uradnih ur potekale brezplačne meritve trigliceridov.
  • LOKACIJE PREDAVANJ:
  • 11. 11. 2014 ob 17.30 uri, ZD Moste, Prvomajska ul. 5, Ljubljana, sejna soba – NOVA LOKACIJA!
  • 13. 11. 2014 ob 16. uri, ZD Šiška, Derčeva 5, Ljubljana, predavalnica 4. nadstropje
  • 14. 11. 2014, od 17. do 18. ure, Gospodarsko razstavišče, Sejem Narava-zdravje, Avla desno, meritve od 17. do 19. ure
  • 18. 11. 2014 ob 17. uri, ZD Center, Metelkova 9, Ljubljana – predavalnica
  • 19. 11. 2014 ob 17. uri, ZD Vič, Šestova ulica 10, Ljubljana – sejna sobaVstop prost do zasedenosti mest! PO PREDAVANJIH BREZPLAČNE MERITVE TRIGLICERIDOV

Več informacij:

Prim. Matija Cevc, dr. med., 041/774-133

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije,
Dunajska 65, 1000 Ljubljana

Prostori: Cigaletova ul. 9, 1000 Ljubljana
tel.: 01 234 75 50
faks: 01 234 75 54
e-mail: [email protected]
spletna stran: www.zasrce.si