Elektronske cigarete – ali so varne?

Na vprašanje, ki smo ga prejeli preko elektronske pošte, odgovarja prim. Matija Cevc, dr. med.

Vprašanje

»Spoštovani,

Sem dolgoleten kadilec. Lasnko leto sem prebolel srčni infarkt in ob tem dogodku sklenil, da bom opustil kajenje. Žal pa je ta sklep zdržal le nekaj mesecev, nakar sem pričel znova kaditi. Slišal sem, da je zelo dober način za prenehanje kajenja tobaka prehod na uporabo elektronskih cigaret ali vaping. Je to res?«

Odgovarja prim. Matija Cevc, dr. med

Številni proizvajalci elektronskih cigaret res trdijo, da je uporaba njihovih pripomočkov odličen način za prehod iz kajenja tobaka v nekadilstvo in da so ti pripomočki popolnoma neškodljivi. Žal pa to ni čisto res. Že sam izraz »vaping« je zavajajoč, saj pri elektronskih cigaretah ne gre le za vdihavanje pare. E-cigarete omogočijo nastanek aerosola na temelju propilen glikola/rastlinskega glicerina v katerem je uparjen nikotin (seveda pridobljen iz tobaka), čemur so dodane še različne arome in druge kemikalije. Pri tem pa ni jasno, katere kemične spojine posamezen proizvod vsebuje in se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo. Seveda tudi ni podatkov o potencialni škodljivosti teh spojin. Dodatno oceno škodljivosti otežuje še to, da novejši sistemi e-cigaret omogočajo dodajanje različnih tekočin/arom v sistem in tudi spreminjanje temperature, pri kateri se uparjajo ter posledično tudi zelo nepredvidljivo vsebino vdihovanih aerosolov. Kljub vsemu pa se zdi, da je uporaba e-cigaret manj nevarna kot kajenje klasičnih cigaret, v katerih je poleg nikotina še skoraj 7000 različnih kemikalij.

Srčno-žilne in druge škodljive posledice uporabe e-cigaret  še niso  razkrite saj se e-cigarete relativno kratek čas na tržišču (v ZDA od leta 2007, pri nas pa še nekoliko pozneje). Je pa že kar nekaj raziskav pokazalo, da tudi e-cigarete poškoduje pljuča. Natančen mehanizem poškodb ni znan a kajenje e-cigaret je pri številnih uporabnikih povzročilo hude poškodbo in posledično trajne posledice na pljučih in celo smrti. Problematični so predvsem vložki/dodatki e-cigaret, ki vsebujejo THC in/ali acetat vitamina E. Ti dve substanci se nahajata zlasti pri proizvodih, ki se jih kupuje prek neformalnih dobaviteljev na medmrežju.

E-cigarete so na tržišču relativno kratko obdobje in zaenkrat še ni dolgoročnih raziskav, ki bi pokazale dolgotrajnejši vpliv na srčno-žilno zdravje. Ker vsebujejo nikotin, ki povzroča veliko odvisnost, zvišuje krvni tlak, poveča sproščanje adrenalina in posledično zvišuje srčni utrip pa lahko upravičeno pričakujemo, da bodo tudi te negativno vplivale na srce in žilje.

Ravnokar objavljena raziskava je pokazala, da uporaba e-cigaret ni zmanjšala števila kadilcev in torej trditev, da naj bi e-cigarete olajšale prehod v nekadilstvo, ne drži.

Dokaj pogosta posledica uporabe e-cigaret je bila, da so take osebe sočasno kadile še klasične cigarete. Po drugi strani pa se je pokazalo, da tisti, ki so pričeli uporabljati e-cigarete v prepričanju, da ne bodo postali kadilci, slej ko prej preidejo na uporabo klasičnih cigaret. To se dogaja zlasti med mladostniki in mlajšimi odraslimi osebami, ki jih proizvajalci e-cigaret privabljajo tudi z dodajanjem mladim prijetnih arom, kot je pokazala nedavno objavljena raziskava.

Zaenkrat ameriška agencija za zdravila (Food and Drug Administration)  e-cigaret ni odobrila kot pripomoček za uspešnejše opuščanje kajenja tobaka. Verjetnost, da boste z uporabo e-cigaret prenehali s kajenjem je majhna, zdi pa se, da je e-cigareta kljub vsemu manj škodljiva, kot klasično kajenje tobaka. 

Preberite še 5 osnovnih nasvetov za opustitev kajenja.