5 smernic za opustitev kajenja – novoletna zaobljuba

Občutek svobodnega vdiha, brez tobačnega dima. Ga poznaš?

Ena najbolj priljubljenih novoletnih zaobljub je opustitev kajenja. Odkar je naše življenje zaznamoval korona virus, je želja po opustitvi kajenje med prebivalci večja, saj kajenje predstavlja dejavnik tveganja za neugoden razvoj bolezni covid-19.

Spodaj podajamo 5 smernic za opustitev kajenja:

  1. Za opustitev kajenja pripravite načrt, ki je dokazano varen in učinkovit. Ne nasedajte tobačni industriji, da prehod na uporabo elektronskih cigaret (t.i. vajpanje) olajša opustitev kajenja. Tudi elektronske cigarete so tobačni izdelki, ki vsebujejo nikotin in ne sodijo med metode in pripomočke za opustitev kajenja.
  2. Učite se iz preteklih izkušenj. Če vam v preteklosti ni uspelo, naj vam to ne jemlje pogum. Raje analizirajte, kaj je na vas osebno delovalo bolj in kaj manj, kaj so bili kamni spotike in na kakšne pasti ste pri opuščanju kajenja naleteli terkaj boste tokrat naredili drugače. Izgubljena bitka ne pomeni tudi izgubljene vojne.
  3. Ni treba, da se opuščanja kajenja lotite sami. Poiščite zaveznika doma ali naj bo to prijatelj, sorodnik, še najbolje pa nekdo, ki je tudi sam opustil kajenje. Pozanimajte se, ali v vašem kraju obstajajo programi in podporne skupine, ki vam lahko pomagajo na poti opustitve. Podporno okolje je ključno za večji uspeh. Kličete lahko tudi na brezplačno anonimno telefonsko številko 080 27 77.
  4. Željo po opustitvi kajenja zaupajte osebnemu zdravniku in se z njim pogovorite o morebitnih medicinskih pripomočkih za opustitev kajenja ter se držite navodil in nasvetov pri uporabi le-teh. Pogovor z zdravnikom prav tako ključno prispeva k uspešnemu opuščanju kajenja.
  5. In najpomembneje: Zavedajte se, da je vsak kadilec sposoben in zmožen opusti kajenje. Torej zmorete kajenje opustiti tudi vi. Najdite zase pravo kombinacijo metod in bodite do sebe prijazni in potrpežljivi. Spodrsljaji, kot so pokajena cigareta ali dve, so običajni. To ne pomeni, da vam je spodletelo. Trudite se še naprej, saj si želite opustiti kajenje na dolgi rok.
  6. Znova in znova preberite točko 5.

Vir: https://www.lung.org/media/press-releases/quit-smoking-in-2021 (povzeto po The American Lung Association)

~

Piše Darija Cvetko, strokovna sodelavka na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije