Kuha: Brin Najžer
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 srednja čebula
- 2 stroka česna
- 2 stebla stebelne zelene
- sok 1 limone
- 1 jedilna žlica karija
- 150 g suhe rjave leče
- 1 liter manj slane ali neslane zelenjavne jušne osnove
- 400 g špinače
- repično olje
- luske čilija (po želji)
Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Zeleno umijemo in narežemo na manjše koščke. V posodi segrejemo eno jedilno žlico olja in na nizkem ognju pražimo čebulo nekaj minut, da se zmehča in postekleni. Nato dodamo česen, kari in čili, če ga uporabljamo, ter med stalnim mešanjem pražimo približno minuto. Nato dodamo lečo in zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in pustimo nežno vreti približno 30 minut. Nato v juho zamešamo špinačo in kuhamo približno 5 minut, dokler špinača ne upade. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in ji dodamo toliko limoninega soka, da se ga nežno okusi. Postrežemo toplo. Dober tek!