Zapleti sladkorne bolezni – infografika

Sladkorna bolezen, posebej ta, ki je neodkrita in posledično nezdravljena, privede do številnih zapletov, o katerih smo že pisali. Spodaj ponovno opozarjamo na nekaj teh zapletov, na katere velja biti pozoren:

Bolezni mrežnice oz. diabetična retinopatija

Gre za značilne bolezenske spremembe na žilicah očesne mrežnice, kar povzroči poslabšanje vida ali celo slepoto. Zato je potrebno redno pregledovanje očesnega ozadja, tudi, če bolnik še ne zazna težav z vidom. Prvi pregled je potrebno opraviti čim prej po odkritju sladkorne bolezni, nato pa redno vsaj enkrat letno.

Srčni infarkt in možganska kap

Sladkorna bolezen in srčno žilne bolezni so zelo povezane, zato je pomembno, da vsi sladkorni bolniki ne spremljajo samo sladkorno bolezen, temveč tudi vse kazalce srčno-žilnih obolenj. Redno naj merijo krvni pritisk, srčni utrip, sladkor v krvi: na tešče, po obroku, pred in po gibanju, kadar sladkor zelo niha), maščobe v krvi.

Periferna okvara živčevja oz. diabetična nevropatija

Ta zaplet prizadene živce. Zato bolnik občuti bolečine in krče, lahko je zmanjšan oz. odsoten občutek za bolečino in/ali toploto, bolnik občuti mravljinčenje, pekoča stopala. Redkeje se zaradi okvare živcev razvijejo motnje delovanja notranjih organov in ožilja. Lahko pa se pri moških pojavijo motnje erekcije. Tudi pri diabetični nevropatiji je zgodnje odkrivanje sprememb zelo pomembno.

Diabetično stopalo

Poseben zaplet sladkorne bolezni je t.i.  diabetična noga oz. diabetično stopalo. Ker je prizadeto žilje in živci, sta prizadeta prekrvljenost nog in občutek za bolečino v njih. Takšno stanje je zelo nevarno, saj človek ne čuti npr. bolečega žulja ali ostrega kamenčka v čevlju, kar mu lahko poškoduje stopalo. Prav tako lahko pride do poškodbe stopala, ker bolnik ne zazna prevroče vode v kadi ali pregretega radiatorja, kar privede do opeklin. Ker je prekrvitev slabša, je ob okužbi takih poškodb celjenje počasnejše. V najhujšem primeru pride do nekroze oz. odmrtja tkiva, razvije se gangrena in rešitev je samo amputacija dela noge. Sladkorni bolniki morajo vsakodnevno pregledovati svoje noge in jih ustrezno negovati. 

Kronična ledvična odpoved

Pri tej bolezni gre za postopno popuščanje ledvic. Če je hkrati prisoten tudi povišan krvni tlak, ledvična okvara še hitreje napreduje. Prve bolezenske znake ledvic je potrebno odkriti čim prej, zato so pomembni redni pregledi krvi in urina – s tem preverjamo delovanje ledvic ter po potrebi tudi ultrazvočni pregled ledvic.

Preberite še: