Visok krvni sladkor na eni in hipoglikemija na drugi strani

Visok krvni sladkor lahko povzroči zaplete, ki močno omajajo kakovost življenja. Dolgotrajno povišan krvni sladkor poškoduje tkiva, predvsem živčevje in žilje. Med najpogostejše zaplete sodijo slabšanje ali izguba vida, slabše delovanje ledvic, srčno-žilni zapleti (srčna in možganska kap), težave z nogami (bolečine, pekočine, izguba občutljivosti …).

Dobra novica pa je, da obstajajo možnosti za redno preverjanje nastanka zapletov, praviloma: enkrat letno pregled nog glede oživčenja in prekrvitve; enkrat letno slikanje očesnega ozadja v centru za diabetično retinopatijo; enkrat letno pregled krvi in urina v laboratoriju glede delovanja ledvic ter pogovor in pregled pri zdravniku glede pojavljanja bolezni srca in žilja.

Zaplete je dobro prepoznati, še preden vam povzročijo težave. Poskrbite, da boste redno opravljali omenjene preiskave.

Prenizek krvni sladkor pa imenujemo hipoglikemija. Hipoglikemija oz. pogovorno ‘hipa’ je pojav, ki se lahko pojavi pri zdravljenju z nekaterimi zdravili. Gre za stanje prenizkega krvnega sladkorja, ko je izmerjena vrednost pod 3,5 mmol/l, ob tem pa se pojavijo tudi znaki hipoglikemije: tresenje prstov, rok in telesa, hladen pot po telesu, bleda koža, motnje zaznavanja (vid, sluh, težave pri izražanju), hitro utripanje srca, tesnobnost ter napad volčje lakote.

Hipoglikemijo se najlažje premaga z belim kuhinjskim sladkorjem. Še bolj učinkovita je glukoza, vendar ta ni vedno pri roki. Svetuje se 15–20 g SLADKORJA, kar predstavlja 3–4 čajne žličke sladkorja (3–4 vrečke sladkorja za kavo). Za dvig krvnega sladkorja lahko uporabimo sadni sok, primerna količina je od 1 do 2 decilitra. Nekateri si pomagajo z medom (1 velika žlica), saj se ta lepo raztopi, tudi kadar so usta suha. Čokolada in druga živila se pri zdravljenju hipoglikemije odsvetujejo, ker je dvig krvnega sladkorja prepočasen.

Če se je hipoglikemija pojavila pri vas, skušajte skupaj z zdravnikom oz. medicinsko sestro odkriti njen vzrok, da bi jo v prihodnje lahko preprečili.