Telovadba s palico v gozdu

Oglejte si vaje s palico, ki smo jih opravili na sprehodu v gozdu. Tokrat smo se, da bi opravili vadbo, odpravili v gozd. Poiskali smo čim bolj ravno in dovolj močno leseno palico, ki nam je služila kot vadbeni pripomoček.

S palico smo izvedli raztezne gimnastične vaje za ogrevanje ter sklop krepilnih gimnastičnih vaj za izboljšanje moči celega telesa. Na koncu vadbe smo se s palico tudi raztegnili.

Kako se pripravite na vadbo s palico v gozdu

Priporočljivo je, da pred izvajanjem vaj s palico 10 minut hitro hodite, da dvignete telesno temperaturo, in da se mišice ter sklepi pripravijo na napornejši del vadbe. S tem se poveča srčni utrip ter pospeši pretok krvi po telesu. Izberete tempo, med katerim ste se še sposobni pogovarjati s posameznimi kratkimi stavki ali besedami.

V gozdu poiščete vsaj 1 m dolgo leseno palico, ki naj bo čim bolj ravna.

Vaje izvedete na obe strani oziroma z obema okončinama, kjer se to predvideva.
Najprej izvedete vaje za ogrevanje v 8 do 10 ponovitvah.

Prikaz vaj s palico v gozdu


Primerni so npr. zamahi s palico v vzročenje, zasuki trupa s palico v predročenju, odkloni trupa s palico v priročenju; pri naštetih vajah ves čas vlečete palico narazen.
Prav tako naredite še zamahe z nogo naprej in nazaj ter v stran v opori na palici.

Nato sledijo krepilne gimnastične vaje v glavnem delu vadbe, ki jih izvedete v 1-3 nizih od 8 do 12 ponovitev z vmesnim odmorom do 30 sekund:

Počepi z dvigi palice v vzročenje v čepu (najprej dvignete palico v vzročenje, nato se vzravnate, pete naj ostanejo na tleh).
Dvigi trupa iz polčepa predklonjeno s palico na hrbtu (palica je v stiku z glavo, križnico ter med lopaticama).
Izmenični izpadni koraki nazaj z dvigom palice v vzročenje (palico vlečete narazen).
Veslanje s palico v sedu prednožno (palico vlečete narazen).
Dvigi palic v predročenje gor v polčepu predklonjeno (palico vlečete narazen).
Prestopanje palice naprej in nazaj z rokami v opori ležno spredaj.
Na koncu izvedemo še statične raztezne vaje, kjer zadržujemo določen položaj telesa do 30 sekund. Primerne vaje bi bile predklon z oporo na palico, zasuk s palico za glavo (slika 9), odklon z oporo na palico, izpadni korak z oporo na palico itd.

Vaje pripravila: Maja Dolenc