Naj vas nič ne ustavi pri stvareh, ki jih delate s srcem. Tudi srčno popuščanje ne.

Če imate zaradi srčnega popuščanja občutek, da težko dihate, ste opazili, da otekate ali ste utrujeni, se pogovorite z osebnim zdravnikom. Z ustrezno pomočjo lahko še naprej delate tisto, kar vam je pri srcu.

Srčno popuščanje slider 2020

Kaj je srčno popuščanje?

Ko je gospa Suzana dobila diagnozo srčno popuščanje, jo je bilo strah, saj bolezni ni poznala. Ko je enkrat spoznala in razumela, kaj dejansko pomeni srčno popuščanje, ji je to pomagalo razumeti, kako pomembna sta sprememba življenjskega sloga in obvladovanje bolezni.

Srce je mišica, ki se stisne in sprosti z vsakim srčnim utripom ter tako črpa kri po telesu. Pri srčnem popuščanju srce ne zmore več učinkovito črpati krvi po telesu. (vir: 1–3)
Zdravnica je gospe Suzani pojasnila, da srčno popuščanje pomeni, da je njeno srce postalo prešibko ali neprožno in tako ne zmore več učinkovito črpati krvi. (vir: 2,3)
Posledično se lahko težave pojavijo tudi drugje v telesu, saj organi in mišice ne dobijo dovolj kisika in hranil.

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo optimalne terapije in s spremembo načina življenja čim prej.
Bolezen se s časom slabša, vendar lahko srčno popuščanje danes učinkovito
obvladujemo (vir: 1,4,5) in tako še naprej delamo stvari, ki so nam pri srcu.

Simptomi, ki jih moramo spremljati pri srčnem popuščanju

  • Občutek težkega dihanja med aktivnostjo ali celo v mirovanju. (vir: 1,6)
    Zaradi težkega dihanja ponoči potrebujemo bolj dvignjeno vzglavje.
  • Utrujenost in izčrpanost, zaradi katere se lahko počutimo preutrujeni ali prešibki, da bi lahko opravljali vsakodnevna opravila (vir: 1,6) ali se odpravili na sprehod ali obiske.
  • Otečeni gležnji, noge ali trebuh, ki so čez dan pogosto bolj opazni. Ko se ti simptomi poslabšajo, zaradi bolečin težje hodimo.
  • Ostali simptomi, ki jih moramo prav tako spremljati, so dolgotrajen kašelj, povišanje telesne mase, izguba apetita, zmedenost, omotica, omedlevica in spremembe v srčnem utripu. (vir: 6,7)

Redni pregledi, tudi ob odsotnosti simptomov, pa so pri srčnem popuščanju ključni za nadzor in upočasnjevanje napredovanja bolezni. Prav tako so ti pregledi pravi čas za pogovor o vseh pomislekih in skrbeh, ki jih imajo bolniki s srčnim popuščanjem. Zato je pomembno, da se bolniki na pregled dobro pripravijo, med drugim tudi z zapisanimi opažanji glede simptomov in vprašanji glede predpisanih zdravil in življenjskega sloga.

Ko bolniki opazijo, da se simptomi spreminjajo oziroma slabšajo, je to znak, da srčno popuščanje napreduje. (vir: 5)

Tudi če so spremembe zelo majhne, je treba čim prej obvestiti zdravnika, da lahko ta po potrebi prilagodi zdravljenje, ki bi najbolj ustrezalo bolnikovim potrebam. (vir: 4,5) Primerna terapija tudi pomembno zmanjša možnosti za sprejem v bolnišnico zaradi poslabšanja srčnega popuščanja.

Video

Ob letošnjem dnevu ozaveščanja o srčnem popuščanju, je Društvo za zdravje srca in ožilja pripravilo kampanjo ozaveščanja o tej bolezni.

Če imate zaradi srčnega popuščanja občutek, da težko dihate, ste opazili, da otekate ali ste utrujeni, se pogovorite z osebnim zdravnikom. Z ustrezno pomočjo lahko še naprej delate tisto, kar vam je pri srcu. O srčnem popuščanju preberite na: https://zasrce.si/rubrika/srce_in_ozilje/srcno-popuscanje/.

Mesec srčnega popuščanje v Posvetovalnici Za srce

V mesecu juniju vam bomo v posvetovalnici na Dalmatinovi ulici 10, v Ljubljani predstavili znake srčnega popuščanja, kot so oslabelost, dušenje, otekanje nog, hitro naraščanje telesne teže, kašelj, hitro in neenakomerno razbijanje srca ter ukrepanje. 

Brezplačne bodo naslednje meritve: 

  • krvni tlak, srčni utrip,
  • saturacija,
  • EKG,
  • hemoglobin v krvi,
  • obseg pasu in gležnjev,
  • telesna teža.

Prosimo, da se zaradi varovanja zdravja naročite. Več informacij o naročanju …

Viri:
1. Ponikowski P et al. Heart failure: preventing disease and death worldwide. Esc Heart Fail 2014; 1: 4–25.
2. Frankel Cardiovascular Centre, Michigan Medicine. Heart Failure with Preserved Ejection Fraction (HFpEF). Available at: https://www.umcvc.org. Last accessed: May 2020.
3. UW Health. Heart failure with reduced ejection fraction (systolic heart failure). Available at: https://www.uwhealth.org/health/topic/special/heart-failure-withreduced-ejection-fraction-systolic-heartfailure/tx4090abc.html. Last accessed: May 2020.
4. British Heart Foundation (BHF). Heart failure. Available at: https://www.bhf.org.uk. Last accessed: May 2020.
5. American Heart Association. Managing heart failure symptoms. Available at: https://www.heart.org. Last accessed: May 2020.
6. Ponikowski P et al. 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and tratment of acute and chronic heart failure. Eur Heart J 2016; 37(27): 2129–2200.
7. American Heart Association. Warning signs of heart failure. Available at: https://www.heart.org. Last accessed: May 2020.
8. British Heart Foundation (BHF). Healthy eating. Available at: https://www.bhf.org.uk. Last accessed: February 2020. 9. World Health Organization (WHO). Salt reduction. Available at: https://www.who.int. Last accessed: May
8. British Heart Foundation (BHF). Smoking. Available at: https://www.bhf.org.uk. Last accessed: May 2020.

Datum priprave materiala: maj 2020 SI-2020-HF-020