Svetovni dan srca 2016 “Dajmo življenju moč”

Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation) je pripravila tematiko za letošnji svetovni dan srca. Še vedno si skupaj prizadevamo, da se do leta 2025 za vsaj 25% zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres in drugi.

Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80% prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola.

Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra in po sedemnajstih letih obeležitve (tudi v Sloveniji) ostaja edinstvena priložnost za uvrstitev preprečevanja bolezni srca in ožilja v osrčje prednostnih nalog na področju zdravja in širše.

»Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo svoje življenje.« Zaradi tega je tako pomembno, da skrbimo za njegovo zdravje. Če zanj ne skrbimo, se izpostavljamo tveganju za nastanek srčno-žilne bolezni, kamor sodijo bolezni srca in možganska kap. Te bolezni so največji ubijalci, vsako leto odgovorni za 17,5 milijona prezgodnjih smrti in do leta 2030 pričakujemo, da se bo ta številka povzpela na 23 milijonov. Spodbudno pa je to, da je mogoče veliko srčno-žilnih bolezni preprečiti. Potrebnih je le nekaj preprostih sprememb in naše srce bo ostalo močno in zdravo. To so spremembe v vsakdanjem življenju: zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, izogibanje kajenju, preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže velikost tveganja za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, ITM,…)

Ta promocija skrbi za zdravje ter zdravega načina življenja bo letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca.

Izbrano geslo v letu 2016 je »Dajmo življenju moč« . Kako bomo ohranili zdravo in dolgo življenje, pa bomo v okviru naših prireditev po Sloveniji sporočali slovenski javnosti – družinam, državni in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim.

Svetovni dan srca 2016 je priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Vabimo vas, da se nam pridružite kot pokrovitelj ali kot sponzor svetovnega dneva srca v Sloveniji in s tem podprete naša skupna prizadevanja.

Več o dogodkih ob svetovnem dnevu srca bomo objavljali sproti.