Svetovni dan srca 2016 – 29. september 2016

Piše: Nataša Jan

Geslo, ki je izbrano za svetovni dan srca v letu 2016, je »Dajmo življenju moč«. Imamo možnost, da usmerjamo svoje življenje po poti zdravja in priložnosti za zdrav način življenja je res veliko, dosegljivih vsakomur, ki ima voljo, da jih izkoristi. Na ta način bomo zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in žilja.

Svetovni dan srca je največja svetovna kampanja za osveščanje o boleznih srca in žilja ter možganski kapi, saj se s različnimi prireditvami in medijsko izpostavljenostjo približa več kot dvema milijardama ljudi v 120 državah po svetu.
Svetovni dan srca bomo letos obeležili že sedemnajstič. Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation) je pripravila pobudo, tematiko, geslo in gradivo za letošnji svetovni dan srca. Namen je, da se do leta 2025 za vsaj 25 % zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola.

»Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo svoje življenje.«

Zaradi tega je tako pomembno, da skrbimo za njegovo zdravje. Če zanj ne skrbimo, se izpostavljamo
tveganju za nastanek srčno-žilne bolezni, kamor sodijo bolezni srca in možganska kap. Te bolezni
so največji ubijalci, vsako leto odgovorni za 17,5 milijona prezgodnjih smrti in do leta 2030 pričakujemo,
da se bo ta številka povzpela na 23 milijonov. Spodbudno pa je to, da je mogoče veliko srčno-žilnih
bolezni preprečiti. Potrebnih je le nekaj preprostih sprememb in naše srce bo ostalo močno in zdravo.
To so spremembe v vsakdanjem življenju: zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, izogibanje kajenju, preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže velikost tveganja za nastanek srčno žilne bolezni: krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, prevelika telesna teža, idr.

Ta promocija skrbi za zdravje, zdravega načina življenja bo letošnje vodilo dejavnosti ob svetovnem
dnevu srca. Izbrano geslo v letu 2016 je »Dajmo življenju moč«. Kako bomo ohranili zdravo in dolgo življenje, pa bomo v okviru naših prireditev po Sloveniji sporočali slovenski javnosti – družinam, državni
in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim.

Svetovni dan srca 2016 je priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Pridružite se dejavnostim Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter njegovih podružnic po vsej Sloveniji: pohodi, razstave, predavanja, meritve dejavnikov tveganja in še marsikaj – dejavnosti bodo napisane na spletni strani društva www.zasrce.si.

Posebej pa vas vabimo na osrednjo prireditev, ki bo 24. septembra od 9. do 13. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani. Predstavila se bodo različna podjetja in združenja, ki na svoj način skrbijo za zdravje, lahko boste igrali hodeči nogomet (posebna vrsta nogometa, primernega tudi za tiste, ki zaradi zdravstvenega stanja, npr. srčno popuščanje, ne morejo teči), dogajalo pa se bo še marsikaj zanimivega.

Zgibanka

Naj vas svetovni dan srca spodbudi k dejavnostim za zdravo srce, za dodatne zamisli pa obiščite: www.zasrce.si in www.worldheartday.org.

dajmo_zivljenju_moc