Napovednik dogodkov

Nova lokacija Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in Posvetovalnice Za srce v Ljubljani

Delujemo na novi lokaciji: Dalmatinova 10, Ljubljana (nasproti City hotela in v bližini RTV).

VABLJENI NA 47. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 24. do 27. novembra 2016 bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled, vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete, zdravstveno-informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi pokušino in predstavitev margarine Becel.

SVETOVNI DAN SRCA, 29. september 2016

Promocija skrbi za zdravje, zdravega načina življenja bo letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca. Izbrano geslo v letu 2016 je »Dajmo življenju moč« . Kako bomo ohranili zdravo in dolgo življenje, pa bomo v okviru naših prireditev po Sloveniji sporočali slovenski javnosti – družinam, državni in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim.

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

  • 24. september, od 9.00 do 13.00: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani: zdravstveno-informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, Hodeči nogomet, pokušine in še marsikaj.
  • 24. september do 2. oktober: bo v Mestni hiši v Ljubljani razstava o srcu.
  • 25. september od 11.00 do 15.00 ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

Digitalno zdravje

Kako lahko z računalnikom in pametnim telefonom, jaz in zdravnik, bolje skrbiva za moje zdravje?

5. oktober ob 17. uri: Digitalno zdravje – kako lahko z računalnikom in pametnim telefonom, jaz in zdravnik, bolje skrbiva za moje zdravje?

To bo delavnica, izvedena v sodelovanju z zdravniki. Predstavili bomo nov portal za spremljanje zdravstvenega kartona in obiskov pri zdravniku ali specialistu. Ob tem boste izvedeli, kako odločate, kdo lahko pregleduje in ureja vaše podatke. Dotaknili se bomo tehnologij, ki nas obkrožajo pri vsakodnevnem življenju in kako nam lahko pomagajo. Odgovarjali bomo tudi na vaša vprašanja.

2. november ob 17. uri: dr. Boštjan Kersnič, dr. med., specialist nefrologije: Ali lahko ujamem ritem življenja, če ima moje srce aritmijo? Kaj moram vedeti, če so mi postavili diagnozo atrijska fibrilacija.

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo ter s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Vabimo vas k vpisu za naslednje obdobje – s septembrom. Vadba bo potekala v dopoldanskem času ob ponedeljkih, torkih, sredah in četrtkih. Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30, [email protected]. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Meritve Unilever na Rožniku

vsako prvo nedeljo v mesecu od 10.00 do 14.00 ure: meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

2. oktober

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10 (prvo nadstropje), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi ter HbA1c, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin: izvid, ki ga preiskovani prejme je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljnji zdravstveni obravnavi), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00

– sreda od 11.00 do 15.00

Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

Ste vedeli, da hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah, poleg kisika prenaša tudi glukozo?

V Posvetovalnici za srce, Dalmatinova 10, Ljubljana, opravljamo tudi meritev, s katero preverjamo povprečno vrednost glukoze v krvi v zadnjih treh mesecih. Podatek je pomemben za sladkorne bolnike, ker z njim preverjajo urejenost sladkorne bolezni, prav tako pa da vsem drugim ljudem informacijo o povprečnih vrednostih glukoze v zadnjem četrtletju. Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 %, kaže na to, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana. Cena preiskave je za člane Društva za srce 8,5 EUR za nečlane pa 11 EUR. Vabljeni.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

NOVOST V POSVETOVALNICI ZA SRCE – MERITEV HITROSTI PULZNEGA VALA, OCENA STAROSTI ŽIL

»Človek je star toliko, kot so stare njegove arterije« – Thomas Sydentham (1624-1689)

Vabimo vas na preventivne meritve hitrosti pulznega vala. Pulzni val pokaže stopnjo ateroskleroze oz. togost žil in omogoča oceno zdravja vašega žilnega sistema.

Meritev je hitra in neboleča. Cena preiskave za člane društva je 6 EUR, za nečlane 9 EUR. Vabljeni!

Cenik storitev (v EUR)

Vrsta preiskave ČLANI društva NEČLANI
Krvni tlak in srčni utrip brezplačno brezplačno
Saturacija brezplačno brezplačno
Glukoza 2,00 2,50
Holesterol 3,00 3,50
Trigliceridi 3,00 3,50
Glukoza in holesterol 4,50 5,50
Glukoza in trigliceridi 4,50 5,50
Holesterol in trigliceridi 6,00 7,00
Holesterol, trigliceridi, glukoza 7,50 9,00
Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c 8,5 11,00
EKG 2,00 4,00
Gleženjski indeks 6,00 9,00
Meritev hitrosti pulznega vala, ocena starosti žil 6,00 9,00
Posvet s kardiologom 10,00 15,00
Tečaj temeljnih postopkov oživljanja 15,00 20,00
Zdravstveno-vzgojno svetovanje brezplačno brezplačno

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima.

Informacije in prijave na telefonsko številko 01 /234 75 55 ali preko e-pošte: [email protected] ali osebno v Posvetovalnici Za srce v Ljubljani. Vabljeni.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031/818 530 (Tjaša Mišček)

vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, po ustaljenem urniku, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.

vsako prvo sredo v mesecu ob 8.30 je pohod: start na parkirišču Qlandije. Pohode vodi Slavica Babič:

– 5. oktober: Izliv Soče

– 2. november: Goče (Lože – Marija Snežna –Goče – Lože)

– 7. december: Brje pri Komnu – Sv. Lenart

 

PODRUŽNICA CELJE

zadnja sobota v septembru, 24.9.: bo ob svetovnem dnevu srca tradicionalni pohod na Št. Jungert. Voden pohod bo ob 9. uri iz Lopate za Celjane, udeležence iz Laškega in Šentjurja,

iz Šmatnega v Rožni dolini za vse iz Vojnika in Zreč, izpred šole v Trju pa za udeležence iz Žalca in Velenja (občina Žalec /Pernovo). Ob 11. uri bo predavanje na Gori o pomenu fizične priprave na pohode in o prehrani športnika ter starostnika.

Temu sledi program z zakusko in druženjem!

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T.: 03/543 44 21

 vsak četrtek, od 10.00 do 12.00: svetovanje, določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Svetovanja ob drugih dneh bodo objavljena na tabli za obvestila.

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

10. september: TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE s startoma:

ŠTUKLJEVA POT – Na Bajnofu – Sevno pod Trško goro, ob 9.00 uri in

ANDRIJANIČEVA POT – Šport hotel Terme Krka, Otočec, ob 10.30 uri.

CILJ: Športni park Krkinih Term Šmarješke Toplic.

Povratek z avtobusi.

Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10, po telefonu  07 33 74 170 ali 040 863 513 vsak delavnik od 9. do 12. ure in po E-pošti:  [email protected] Startnina: 5.- € (oproščeni otroci, dijaki in študentje)

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

T.: 07 33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected]

Meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, se nadaljujejo. Vabimo vas, da se prijavite.

T.: 07/33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected].

Prijavljene člane bomo o času njihove meritve obvestili po telefonu.

Nadaljujemo akcijo pridobivanja članov in nečlanov društva za naložitev iHELP aplikacije na pametne telefone za pomoč pri zastoju srca – srčna ali možganska kap, ki izhaja iz projekta naše podružnice (Projekt vzpostavitve učinkovite in največje mreže usposobljenih prostovoljcev za reševanje življenj ob zastoju srca – srčna in možganska kap – z uporabo iHELP aplikacije na pametnih mobilnih telefonih in aparatov za oživljanje na območju Dolenjske in Bele krajine).

Vabimo člane in nečlane, da si v primeru nezgode z naložitvijo aplikacije zavarujejo svoje in življenja bližnjih. T.: 07 33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected]

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

Dan srca

17. september: Gorenjska podružnica za zdravje srca in ožilja vas v soboto, 17. septembra 2016, vabi na tradicionalni Dan srca, ki bo potekal  v hotelu Špik v Gozdu Martuljku.  Ta dan boste lahko veliko storili zase:

hodili, plavali, telovadili, opravili meritve dejavnikov tveganja.  Odhod avtobusa bo ob 9. uri izpred Sloge v Kranju. Prijave bo do petka,  9. septembra 2016, sprejemala gospa Inge Sajovic na telefonski številki: 030 673 541

Pridite, Gozd Martuljek vas čaka.

 

PODRUŽNICA KRAS

Podružnica za Kras  bo nadaljevala z rednimi pohodi vsako 3. nedeljo v mesecu. Smer in potek pohoda bo objavljen v medijih v tednu pred to nedeljo. Vedno se dobimo ob 8.30 uri na stari avtobusni postaji v Sežani. Potem se odpravimo po dogovoru in vremenu. Načrtujemo nekaj novih smeri in nekaj že utečenih. Prijava ni potrebna. Članstvo ni pogoj za udeležbo. Pogoj je le dobra volja, želja po zdravju, druženju in doživetju kaj novega in zanimivega. Starost od 0 -100 let.

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

24. 9. ob 9.00 uri se zberemo na parkirišču za hotelom Traberg v Dravogradu. Ogled cerkve Sv. Janeza na Ojstrici. Položna pot, okoli 2,5 ure hoda.  Kosilo imamo na Planinskem domu. Vodja pohoda je Anica Preglav. Informacije: T.: 051 423 699. Prisrčno vabljeni.

V primeru močnih padavin se pohodi prestavijo na naslednjo soboto.

29. sept- ob 18.00 uri bo predavanje:  Kako pomagati bližnjemu, ko nastopi GROM?

Predavanje o možgansko žilnih zapletih bo v dvorani Doma upokojencev v Šolski ul./ pri občini v Slovenj Gradcu. Gostja bo Iwona Ewa Kosi, dr.med., spec.int.  Vstopnine ni.

 

30. september:  SVETOVNI DAN SRCA – 30 minut za moje srce…!

Stojnice bomo imeli:

16. septembra ob 9. uri na Festivalu drugačnosti v Slovenj Gradcu

17. septembra na občinskem prazniku v Slovenj Gradcu

okoli 22.9. Koroška  v gibanju brez tobaka  (obvestila  po lokalnih medijih)

30.9. Mercator v Slovenj Gradcu

 

PODRUŽNICA ZA POSAVJE

Jesenski pohodi:

17. september:  Robanov kot.

15. oktober: Mangartska ( Belopeška)  jezera, Tamar in Planica

19. november: Martinov pohod iz Šmarjeških toplic do Škocjana

10. december: Potepanje po prednovoletnem Zagrebu

Za informacije pokličite na telefonsko številko: 041 690 291 ga. Ana Kalin – dopoldne od 9.00 do 12.00 ali 041 763 012 g. Franca Černeliča.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

ZA SRCE – NAJ BIJE

Redne meritve krvnega tlaka in krvnih vrednosti – sladkorja, holesterola in trigliceridov ter EKG monitor in meritve gleženjskega indeksa so že naša stalnica in imajo še naprej zvest krog uporabnikov. Nova ameriška priporočila in kriteriji glede holesterola so manj opredeljena in na videz milejša, vendar je holesterol še vedno pomemben dejavnik tveganja, še posebej za ogrožene in bolne. Naše meritve izvajajo strokovno usposobljene in preverjene medicinske ekipe na stalnih merilnih mestih in na sedežu društva:

vsak prvi torek v mesecu: v prostorih Društva upokojencev Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro, z brezplačnim svetovanjem zdravnika!

vsako prvo sredo v mesec: v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova ul. 11, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro

vsak drugi ponedeljek v mesecu: v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8. in 10. uro z EKG in gleženjskim indeksom po predhodni prijavi na 02 228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]

 

Aktivnosti ob svet dnevu srca, ki je vsako leto 29. septembra:

v soboto, 24. septembra: tradicionalna letna strokovna ekskurzija, tokrat z naslovom Odkrivamo Prekmurje. Pripravljamo pester program, informacije in cenjene prijave na Društvu v času uradnih ur. Pričakujemo lepo vreme, saj smo z letošnjim terminom pohiteli.

v torek, 27. septembra: tradicionalen Dan odprtih vrat na Oddelku za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor, od 15. do 18. ure. Posveti, preiskave.

četrtek, 29. septembra: v sodelovanju z UKC Maribor zdrav in varovalen obrok za vse zaposlene – Prehranjujmo se zdravo – povej naprej!

v soboto, 1. oktobra: vsakoletni osrednji dogodek na Trgu svobode – različne meritve, svetovanje, druženje.

S snemanjem z EKG monitorjem in meritvami gleženjskega indeksa nadaljujemo jeseni.

Na enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur, še v mesecu juniju. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo, beležimo pa vedno več preživelih z dobro kvaliteto življenja.

Predavanja nadaljujemo v oktobru, novembru in decembru, v predavalnici 1N28 na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, Taborska ul. 8., v neposredni bližini sedeža našega Društva na Pobreški c. 8 in UKC Maribor. Parkirati je možno ob Med. fakulteti ali v bližnjem Europarku ter v UKC.

Pomembno – predavanja smo preselili iz Univerzitetne knjižnice Maribor!

Teme in predavatelje objavljamo v dnevniku Večer in na Radiu Maribor.

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost. Vabljeni!

Napovedujemo jesenski sklop predavanj:  11. oktober, 8. november in 13. december. Ena od tem bo s področja zelišč in ayurvede s poudarkom na rastlinah, ki pomagajo pri diagnozi srčno popuščanje. Zasledujte prosim naša naslednja obvestila.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected].

Za sprotno obveščanje o predavanjih in drugih pomembnih dogodkih nam zaupajte vaše elektronske naslove. Spoštovali bomo vašo zasebnost. Obvestila o dogodkih so tudi na naši spletni strani www.zasrce-mb.si