Štiriurna vadba na teden podvoji možnosti za dobro okrevanje bolnikov po možganski kapi

Telesna aktivnost je ključna za okrevanje po možganski kapi

Nadaljevanje aktivnega življenja, kolikor se da, je ključno za okrevanje.

Po možganski kapi je telesna aktivnost lahko ključna za uspešno okrevanje. Študija Univerze v Göteborgu kaže, da ljudje, ki so po možganski kapi štiri ure na teden telesno aktivni, dosežejo boljše funkcionalno okrevanje v šestih mesecih kot tisti, ki niso telesno aktivni.

Študija, ki je objavljena v znanstveni reviji JAMA Network Open, temelji na podatkih o 1500 bolnikih, ki so doživeli možgansko kap. Študija je bila opravljena v 35 švedskih bolnišnicah. Udeleženci so bili razvrščeni glede na njihove navade telesne dejavnosti po možganski kapi.

Rezultati kažejo, da povečana ali vzdrževana telesna aktivnost s štiriurno vadbo na teden podvoji možnosti pacientov za dobro okrevanje v šestih mesecih po možganski kapi. Moški bolniki in bolniki z normalno kognicijo so razmeroma pogosteje nadaljevali aktivno življenje in so posledično tudi boljše okrevali.

“Telesna aktivnost po možganski kapi ugodno reprogramira tako možgane kot telo. Vadba izboljša okrevanje telesa na celični ravni, poveča mišično moč in dobro počutje ter zmanjša tveganje za padce, depresijo in srčno-žilne bolezni. Ne glede na to, kako resne so posledice možganske kapi, lahko prizadeti od vadbe pridobijo,« pravi Dongni Buvarp, raziskovalka klinične nevroznanosti na Akademiji Sahlgrenska Univerze v Göteborgu.

“Biti fizično aktiven je zelo pomembno, še posebej po možganski kapi. To je sporočilo, ki bi ga morali poznati zdravstveni delavci, ljudje, ki so doživeli možgansko kap in njihovi svojci. Zdi se, da ženske in ljudje z motnjami kognicije po možganski kapi postanejo manj aktivne. Rezultati študije kažejo, da ti dve skupini potrebujeta več podpore, da začnejo s telesno aktivnostjo,” nadaljuje Buvarp.

Slabost študije je, da raziskovalci niso mogli preučiti stopnje telesne aktivnosti udeležencev pred možgansko kapjo.

Vir: Dongni Buvarp, Adam Viktorisson, Felix Axelsson, Elias Lehto, Linnea Lindgren, Erik Lundström, Katharina S. Sunnerhagen. Physical Activity Trajectories and Functional Recovery After Acute Stroke Among Adults in Sweden. JAMA Network Open, 2023; 6 (5): e2310919 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.10919

Preberite še: