Srčno popuščanje

Vir prispevka: Knjižica Srčno popuščanje iz zbirke V skrbi za vaše zdravje, Krka, d. d., Novo mesto

Kaj je srčno popuščanje?

O srčnem popuščanju govorimo, kadar srce krvi po telesu ne poganja tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh.

Diagnoza večino bolnikov prestraši. Vendar pa ta diagnoza nikakor ne pomeni, da bo srce v kratkem popolnoma opešalo in prenehalo delovati.

Do srčnega popuščanja pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki najpogosteje nastane ob srčnem infarktu ali zaradi vnetja srčne mišice, manj pogosto pa zaradi zvišanega krvnega tlaka, bolezni zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Vzroka srčnega popuščanja nemalokrat ne ugotovimo.

Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi.

Kako deluje srce?

Srce je mišica, velika približno kot človeška pest. Leži za prsnico, njegova ključna naloga pa je poganjanje krvi po telesu. Tako srce zagotavlja preskrbo organov in tkiv s hranilnimi snovmi in kisikom.

Količina krvi, ki jo mora prečrpati srce, je odvisna od presnovnih potreb organov in tkiv. Ko počivamo, so presnovne potrebe našega telesa majhne, zato tudi srce poganja kri počasneje. Ko smo telesno dejavni, se presnovne potrebe zelo povečajo, zato tudi srce poganja kri veliko hitreje.

Telesna dejavnost ni edino stanje, ko mora srce kri poganjati hitreje. Obremenjeno je tudi pri visoki vročini in nekaterih relativno pogostih boleznih, kot so čezmerno delovanje ščitnice, slabokrvnost, bolezni zaklopk ipd.

Vzroki za nastanek srčnega popuščanja

Srčno popuščanje lahko povzroči pravzaprav vsako akutno srčno obolenje. Najpogostejši vzrok srčnega popuščanja v razvitem svetu je ishemična srčna bolezen, tj. zoženje koronarnih arterij (žil, ki prehranjujejo srčno mišico) zaradi maščobnih (aterosklerotičnih) oblog, ki nastanejo v žilni steni. Kronično slaba prekrvitev srca vodi v srčno okvaro. Zaradi nenadne žilne zapore pride nemalokrat do nenadnega odmrtja dela srčne mišice (akutni srčni infarkt).

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so tudi:

 • dolgotrajno zvišan krvni tlak,
 • bolezni srčnih zaklopk,
 • bolezni srčne mišice (kardiomiopatija),
 • prirojene srčne bolezni,
 • okužbe srčne mišice (n+miokarditis),
 • sladkorna bolezen,
 • nekatere motnje srčnega ritma,
 • bolezni ščitnice,
 • nekatera revmatološka obolenja,
 • čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina),
 • nekatere oblike kemoterapije (zdravljenje rakavih obolenj).

Navedene bolezni so lahko prisotne več let ali celo desetletij, preden se razvije srčno popuščanje. Ključna mehanizma, prek katerih opisane bolezni pripeljejo do srčnega popuščanja, sta zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, s katero se ob vsakem utripu napolni levi prekat.

Kako pogosto je srčno popuščanje?

Srčno popuščanje je pravzaprav ena redkih bolezni, vendar njena pogostost narašča. Ocenjujejo, da je v Evropi približno 10 milijonov ljudi s srčnim popuščanjem. V Sloveniji natančnega registra nimamo, po nekaterih predvidevanjih pa naj bi bilo bolnikov s to boleznijo okrog 40.000.

Simptomi in znaki srčnega popuščanja

Da gre za srčno popuščanje, zdravnik posumi na osnovi bolnikovih težav in kliničnega pregleda. Bolniki z blagim srčnim popuščanjem navadno tožijo zaradi večje utrujenosti, zmanjšane telesne zmogljivosti (predvsem pri hoji v hrib ali po stopnicah) in dušenja ob telesnem naporu. Bolniki z ishemično srčno boleznijo tožijo tudi zaradi bolečin za prsnico, ki se pogosto širijo v vrat, hrbet ali levo roko.

Bolniki z bolj razvitim srčnim popuščanjem imajo podobne težave. Pojavljajo se že ob blagih telesnih naporih, lahko celo v mirovanju. Navadno izpostavijo dušenje v mirovanju in otekanje v spodnje okončine (edemi) in trebuh, kar je ravno tako posledica srčnega popuščanja in kaže na relativno napredovalo bolezen.