Sladkorni bolniki, ni vseeno ali telovadite dopoldne ali popoldne

Ali izvajanje telesne aktivnosti popoldne prinaša več koristi kot če smo aktivni dopoldne?

“Glede na podatke nove raziskave, so imele osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 boljši nadzor nad glukozo, če so bile najbolj aktivne v popoldanskem času,” je povedal eden od soavtorjev raziskave dr. Jingyi Qian iz bolnišnice Brigham and Women’s Hospital (Massachusetts, ZDA). Dodal je, da je splošno poznana korist telesne aktivnosti za osebe s sladkorno boleznijo, novi podatki pa nakazujejo, da je morda pomemben tudi čas izvajanja telesne aktivnosti, so poročali na portalu Med.Over.Net.

Največje znižanje glukoze pri telesno aktivnih popoldne

Za potrebe raziskave so raziskovalci iz centra Brigham and Joslin Diabetes Center proučili podatke 2.400 oseb, ki so imeli prekomerno telesno težo in diagnosticirano sladkorno bolezen tipa 2 ter so nosili napravo za spremljanje gibanja na pasu. Po enem letu spremljanja so podatki pokazali, da je bila vsaka redna zmerna do intenzivna telesna aktivnost, ne glede na čas izvajanja, povezana z znižanjem glukoze. Največje znižanje krvnega sladkorja imele osebe, ki so bile zmerno do intenzivno telesno aktivne v popoldanskem času. Po štirih letih spremljanja so osebe, ki so bile telesno aktivne v popoldanskem času, v največji meri ohranile znižane ravni glukoze in med temi osebami je bilo največ takih, ki za nadzor nad glukozo niso več potrebovali zdravil.

Avtorji raziskave sicer opozarjajo, da ima observacijska raziskava nekaj omejitev, denimo, da pri udeležencih niso spremljali prehranskih navad in spanca. Kljub temu so novi podatki lahko v pomoč pri posamezniku prilagojenih priporočilih, meni eden od soavtorjev raziskave dr. Roeland Middelbeek, iz Joslin Diabetes Centra.

Preberite tudi, kako prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., skozi novejši koncept komentira obravnavo sladkorne bolezni. Več v članku: Želite shujšati? Ni vseeno ali telovadite dopoldne ali popoldne!