Slabe novice – piše Aleš Blinc

Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., je zbral nekaj zaskrbljujočih ugotovitev medicine in spoznanj raziskav. Preverite, kaj s področja znanja o zdravju bi nas moralo skrbeti in pognati v ukrepanje.

vzorci krvi in rezultati v medicini

Kateri so največji globalni izzivi na področju zdravja po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)?

Med problemi, povezanimi z zdravjem, ki jih ne morejo reševati le zdravstveni sistemi, temveč celotna družba, je WHO navedla:

  1. podnebno krizo, ki povzroča čedalje več ekstremnih vremenskih dogodkov, kar ponekod povzroča sušo in lakoto, drugod preveč padavin, ki omogočajo širjenje malarije,
  2. oteženo nudenje zdravstvene pomoči na vojnih območjih, ki je posledica ciljanih napadov na medicinsko osebje kljub prepovedi po mednarodnem pravu,
  3. neenakost življenjskih pogojev in dostopnosti do zdravstvenega varstva med revnimi in bogatimi državami, ki povzroča kar 18 let razlike v pričakovani življenjski dobi. (vir: www.medscape.com/viewarticle/923799)

Redno uživanje kanabisa lahko poškoduje srce

Pripravki iz konoplje so med najbolj razširjenimi rekreativnimi drogami in burijo polemike med zagovorniki, ki konoplji pripisujejo malone čudežne učinke, in nasprotniki, ki opozarjajo na nevarne stranske učinke. Pri 47 rednih uživalcih proizvodov konoplje so opisali blago povečanje levega prekata in rahlo oslabljeno krčljivost v primerjavi z osebami, ki kanabisa niso uživale ali so ga uživale le v preteklosti. Slednje je dobra vest, saj sklepajo, da se škodljivi učinki kanabisa na srce sčasoma popravijo.
(vir: JACC Cardiovasc Imaging 2019; elektronska objava 21. decembra 2019)

Podpora levemu prekatu z napravo Impella je lahko nevarna

Impella je majhna črpalka, ki jo intervencijski kardiologi s katetrom vstavijo v levi prekat med tveganimi širitvami koronarnih arterij in pri bolnikih z akutnim popuščanjem srca, saj črpalka lahko potisne v aorto 2- 5 l/min krvi in razbremeni levi prekat. Dve nedavno predstavljeni opazovalni raziskavi pa sta pokazali, da je bilo znatno več smrti pri bolnikih, ki so jih zdravili z Impello, kot pri tistih, ki so jih zdravili z drugimi metodami. Ni čisto jasno, ali je šlo za bolnike, ki so bili v izhodišču huje bolni, ali pa je škodo zares povzročila črpalka Impella.
(vir: Predstavitev na kongresu AHA 17. novembra 2019; Circulation 2019, elektronska objava 17. novembra)

Ateroskleroza možganskih arterij in odlaganje amiloida beta v možganih nista povezana

Čeprav imajo aterosklerotične srčno-žilne bolezni in Alzheimerjeva demenca številne skupne dejavnike tveganja, gre vendarle za dve različni bolezni. Pri 300 preiskovancih, starih 70-90 let, ki niso imeli klinično izražene demence, pri slikanju možganov z magnetno resonanco in pozitronsko emisijsko tomografijo niso našli povezave med aterosklerotičnimi lehami v možganskih arterijah in odlaganjem znotrajlobanjskega amiloida-beta, ki je povezan z nastankom Alzheimerjeve demence.
(vir: JAMA Neurol 2019, elektronska objava 20. decembra 2019)