Besedilo in slika: Brin Najžer
Sestavine:
- Ramstek (približno 350 g),
- 100 g rjavih ali belih šampinjonov,
- 1 čebula,
- 2 stroka graha,
- repično olje,
- 40 g masla,
- timijan, sol, poper
Postopek
Za pripravo omake šampinjone očistimo in narežemo na manjše kose. Česen in čebulo očistimo ter na grobo nasekljamo. V ponvi raztopimo polovico masla (20 g) ter na njem približno 3 minute pražimo česen in čebulo. Nato dodamo gobe in jih med občasnim mešanjem pražimo približno 8 minut, oziroma dokler se ne zmehčajo in malo obarvajo. Šele sedaj jih lahko začinimo s soljo in poprom po okusu, odlično pa se k njim poda tudi timijan in malo kurkume. Nato prilijemo 150 ml vode ali neslane jušne osnove in na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhamo še 15 minut oziroma do želene gostote.
Ramstek najbolje pripravimo v večji ponvi (litoželezni, rebrasti, lahko tudi debelejši nerjaveči) ali na električnem žaru. Mesto pustimo stati na pultu toliko časa, da se segreje na sobno temperaturo. Nato ga s papirnato brisačo obrišemo ter začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo tri jedilne žlice repičnega olja na visoko temperaturo in nato vanjo previdno odložimo zrezek. Pečemo ga na vsaki strani približno 7 minut, če ima na strani debelejšo plast masti, ga s prijemalko dvignemo in pečemo vsaj 2 minuti na mastni strani. Nekaj minut pred koncem peke v ponev damo polovico masla (20 g) in vejico timijana ter z žlico stopljeno maslo nekajkrat prelijemo čez zrezek. Ko je meso gotovo, ga odložimo na krožnik ali desko, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo stati vsaj 5 minut, da se spočije. Meso narežemo na rezine in ga razdelimo na dve porciji ter k vsaki dodamo polovico gobove omake.