Preventiva kajenja med mladimi je ključnega pomena

V okviru projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga vodi Društvo za srce, je partner na projektu Inštitut za zdravje in okolje – IZO od jeseni lani do novembra letos izvajal program preventive kajenja na slovenskih šolah. V letu dni je izvedel več kot 150 delavnic na 50 slovenskih osnovnih šolah, v katere je bilo vključenih okoli 2.000 učencev.

Ciljna publika programa so učenci zadnje triade osnovnih šol in dijaki začetnih letnikov srednjih šol, saj so v tem obdobju mladi še posebej ranljivi za razvoj zasvojenosti, kot je uporaba tobaka.

Skozi program mladi spoznajo, kaj so tobak, tobačni in drugi povezani izdelki ter kakšne so negativne posledice uporabe tobaka na zdravje. Spoznavajo nekatere neetične prijeme tobačne industrije, odkrivajo zdrave alternative uporabe tobaka ter preverjajo ali določene trditve na to temo držijo, ali so mit.

Namen programa je, da mladi razumejo in ponotranjijo, da ima uporaba tobačnih izdelkov škodljive in nepotrebne posledice. Program preventive kajenja temelji na načelu »Če je možno, poskusimo povsem preprečiti uporabo tobačnih izdelkov. Če ni možno, pa skušamo zamakniti prvo uporabo, kolikor je možno (in jo količinsko čim bolj zmanjšati).« Tako se možnost dolgoročne odvisnosti in s tem vseh ostalih zdravstvenih posledic močno zmanjša.

Preberite še: