Vpliv kajenja na zdravje

Povzela Jasna Jukić Petrovčič po knjižici »Življenjski slog brez cigarete«, avtorice Danice Rotar Pavlič

Večina ljudi poseže po cigaretah v dobi odraščanja. Nekateri kadilci se sprašujejo, zakaj bi prenehali kaditi, če jim kajenje vzbuja prijetne občutke. Po drugi strani pa se marsikateri kadilec ob številnih opozorilih in objavah o nevarnostih kajenja počuti nelagodno.

Cigareta največkrat ni izdelana zgolj iz tobaka, ampak so temu primešani še dodatki, ki se v podobne namene uporabljajo v industriji. Dim iz prižgane cigarete vsebuje več kot 4000 kemičnih snovi! V dimu najdemo ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, cianovodikovo kislino, aldehide, ketone, ogljikovodike, rakotvorne snovi, dražila, kovine, proste radikale, nikotin in katran.

Tobak povzroča različne oblike raka na pljučih, v ustih, na grlu, žrelu, jeziku, ledvicah, mehurju, materničnem vratu in na črevesju. Povzroča tudi srčne napade, infarkte, aterosklerozo in težave s kroženjem krvi po telesu, možganske kapi in razne srčno-žilne bolezni, pljučne bolezni, kronični bronhitis, bolezni dlesni in druge težave ustne votline.

Nikotin draži očesno veznico, vpliva na avtonomni živčni sistem, škodljivo vpliva na srce in obtočila. Razgradi se v jetrih, deloma se nespremenjen izloči skozi ledvice. Draži sluznico želodca in črevesja, hromi funkcijo spolnih žlez.  Nikotin je sicer učinkovit uničevalec insektov in parazitov – v ta namen se uporablja v poljedelski industriji in veterini. V zelo visokih koncentracijah je smrtno nevaren.

Odvisnost od nikotina se kaže kot nemir oz. neprestana želja po ponovnem prižigu cigarete, kot izguba samonadzora, saj kadilec pokadi več kot je nameraval, vse več časa posveti kajenju in razmišljanju o njem, hkrati povzroči povišano toleranco – za enak učinek telo zahteva večje količine.

Minute brez cigarete lahko podaljšate v dneve, tedne, meseca, leta.  Po opustitvi kajenja se v telesu prično odvijati naslednji procesi:

  • Po dvajsetih minutah se krvni tlak in srčni utrip znižata
  • Po dvanajstih  urah se koncentracija ogljikovega monoksida v krvi zniža na normalno raven
  • Po dveh tednih do treh mesecev se krvni obtok izboljša in delovanje pljuč se postopoma povečuje
  • Po enem do devet mesecev se ublaži kašelj in občutek »težke sape«
  • Po enem letu se prepolovi tvegane za srčno-žilne bolezni
  • Po petih letih se zmanjša tveganje za možgansko kap
  • Po desetih letih se tveganje za smrtnega pljučnega raka prepolovi v primerjavi s kadilci
  • Po petnajstih letih se tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni izenači s tveganjem pri nekadilcih

Poleg teh koristi, opustitev kajenja vpliva tudi na naš videz: ni več prezgodnjega staranja kože, ni več neprijetnega zadaha iz ust, ni več vpliva na obarvanje zob, ni več oblačil, ki smrdijo.

Opustitev kajenja prinese čas za druge užitke: hrana postane bolj okusna, čutilo za voh se izboljša, več časa za športne aktivnosti in druge radosti v življenju.

Preberite še