Poleteti nad Pomurjem

Besedilo in slike: Valentina Vovk

V Pomurje me vedno vleče. Zaradi prijaznih ljudi, dobre kulinarike, ker rada kolesarim po neskončnih ravnicah in, nenazadnje, ker je ta konec domovine ravno toliko oddaljen, da ga še najslabše poznam.

Ko so mi prijatelji, ki so nedavno obiskali doživljajski park Expano, navdušeno pripovedovali o svojem izletu, sem se odločila, da ga grem pogledat še sama.

Če vas Pomurje tudi sicer zanima in bi ga radi bolje spoznali, je obisk Expana odločitev na mestu. Paviljon, ki se nahaja tik pred Mursko Soboto, kmalu ob izvozu iz avtoceste A5, očara najprej z izjemno arhitekturo.

Expano Murska Sobota

Doživljajski park stoji tik ob Soboškem jezeru, in če se boste tja odpravili v lepem sončnem vremenu, si lahko privoščite zares dolg sprehod ter naredite nekaj lepih fotografij za spomin. S seboj lahko vzamete tudi svojega štirinožnega prijatelja, saj je to psom prijazna izletniška točka. Med obiskom razstavnega dela Expana, ki traja dobro uro in pol oziroma dve, vas bo sicer moral počakati v avtu, ali pa se boste znašli kako drugače.

Stalna razstava v paviljonu Expano je še bolj zanimiva zaradi sodobne tehnologije, s pomočjo katere lahko potujete skozi prostor in čas te prelepe pokrajine.

Stalna razstava v paviljonu Expano je še bolj zanimiva zaradi sodobne tehnologije, s pomočjo katere lahko potujete skozi prostor in čas te prelepe pokrajine. Mene so najprej usmerili v sobo z ogledali, kjer dobesedno doživite neskončno ravnico in širino, ki Pomursko regijo dela tako posebno. Zatem sem vstopila v sobo s 3D-panofilmom, kjer se pred vami odvrti zgodovina Pomurja. Tako fascinantno je bilo, da sem si jo želela podoživeti, vendar so bili za mano že drugi radovedni obiskovalci. Zato sem se podvizala do naslednje interaktivne točke (vsega skupaj jih je 22), da bi še ujela nekaj sonca za sprehod ob jezeru, ki sem ga načrtovala po ogledu razstave.

Ne bom vas dolgočasila z opisom vseh interaktivnih točk, saj mora nekaj ostati tudi za presenečenje. Dovolite mi, da opišem še nekaj tistih, pri katerih sem se izjemno zabavala. Ena izmed teh je zagotovo velika lončena posoda, kjer se lahko posluša skladbe lokalnih glasbenikov. Zelo zanimiv je bil tudi interaktivni zemljevid z gigafotografijo, s pomočjo katerega sem si naredila načrt, kaj vse bom v prihodnosti še obiskala. Daleč najbolj pa me je navdušil virtualni polet z balonom oziroma panolet, nad pokrajinami Pomurja. Ta je bil zares izjemen.

V maketo Cosynsovega balona vas prijazno povabi gospa, ki je tam zaposlena. V roke vam da VR očala (virtual reality), s pomočjo katerih vidite pokrajino nad katero letite. Fantastičen izum, vam povem. Zanj sicer ne bi vedela, če mi moj 15 letnik ne bi razložil, kaj to je in kako se imenuje. Vam pa ta očala omogočajo zelo pristno doživetje. Obračate se in gledate lahko v vse smeri in občutek je, predvidevam, podoben realnemu. Polet z balonom je namreč eno izmed tistih doživetij, ki sem si jih vedno želela, pa nekako nikoli ni bilo prave priložnosti.

V objektu je tudi gostinski lokal, kjer lahko poskusite tradicionalne lokalne dobrote, pripravljene na sodoben način. Lokal ima mize tudi zunaj na terasi, tako da lahko obenem uživate tudi ob pogledu na jezero. Tik ob objektu je tudi lepo otroško igrišče z lesenimi igrali, tako da lahko otroke, če jih imate s seboj, gledate s terase in v miru srebate svojo kavico ali uživate v sočni prekmurski gibanici.

Kot sem omenila že v začetku, lahko sebe in svojega štirinožnega prijatelja, če ga imate s seboj, tukaj kar lepo razgibate s sprehodom ob jezeru. Malo naprej od otroških igrišč je pravi športni park, kjer se lahko dodatno razgibate tudi sami. Ob jezeru so tudi pokrite hišice z žari, kjer si lahko organizirate piknik. V Expanu si je mogoče izposoditi tudi kolesa, če raje kolesarite kot hodite.

Ogromno priložnosti za gibanje.

Pot ob jezeru vas bo pripeljala vse do Dvorca Rakičan. Tukaj bodo prišli na račun tudi ljubitelji vodnih športov, saj si lahko ob jezeru izposodite tudi kajak ali kanu.

Domačini so mi povedali, da je tu poleti kar malo preveč ljudi, pa tudi sence ob jezeru praktično ni. Priporočajo pa obisk v vseh drugih letnih časih. No, če bi radi izkoristili vse, kar Expano z okolico ponuja, potem si izberite toplejše dni v letu in morda obisk med tednom. Jaz se bom sem zagotovo še vrnila, z otroki in prijatelji. Ta izlet je bil kot nekakšna izvidnica in morda malo prekratek. Tukaj se, tudi glede na razdaljo, ki sem jo prevozila, izplača preživeti ves dan.

Pot ob jezeru