Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost? – sporočilo za javnost ob evropksih dnevih ozaveščanja o srčnem popuščanju

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 23. april 2018 – Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost so najpogostejši znaki srčnega popuščanja, bolezni, za katero trpi več kot 26 milijonov ljudi po svetu. V Sloveniji s srčnim popuščanjem po ocenah strokovnjakov živi okoli 30.000 ljudi. Če opazite omenjene znake, čim prej obiščite svojega zdravnika. To je glavno sporočilo kampanje z naslovom »Poslušajte svoje srce«, ki jo ob letošnjem dnevu ozaveščanja o srčnem popuščanju pripravlja Društvo za zdravje srca in ožilja v sodelovanju s farmacevtsko družbo Novartis.

Zdravo srce je kot črpalka, ki poganja kri po vsem telesu. Pri srčnem popuščanju je črpalna sposobnost srca slabša kot običajno.  Zdravo srce utripne približno 100 000-krat na dan. Vse, kar vpliva na črpalno sposobnost srca, vpliva na telo in počutje. Srčno popuščanje najpogosteje prizadene starejše od 65 let, lahko pa se pojavi tudi pri mlajših. Nastane kar pri enem izmed petih ljudi, starejših od 40 let.

 

Kaj je srčno popuščanje?

Kronično srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv.

Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice. Ključno za pojav srčnega popuščanja je zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, ki napolni levi prekat srca ob vsakem srčnem utripu.

Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov, celo do odpovedi srca. Čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, ostaja smrtnost še vedno zelo visoka. Pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.

 

Poslušajte svoje srce in prepoznajte simptome.

Znaki srčnega popuščanja so posledica zmanjšanega minutnega srčnega iztisa in s tem zmanjšane prekrvavitve organov.

Določeni simptomi srčnega popuščanja se ne pojavljajo izključno pri srčnem popuščanju in jih lahko pripišemo tudi drugim bolezenskim stanjem (recimo občutek oteženega dihanja pri  kronični obstruktivni pljučni bolezni). Zato je pomembno potrditi diagnozo srčnega popuščanja z ultrazvokom srca.

Približno 1 od 3 oseb zamenja simptome srčnega popuščanja z normalnimi znaki staranja ali slabi telesni pripravljenosti:

 

 

Če ste opazili ali opažate v zadnjih treh mesecih katerega izmed navedenih simptomov, se posvetujte z zdravnikom:

  • velika utrujenost ali nobene energije
  • hitro utripanje ali razbijanje srca
  • zatekanje gležnjev/stopal/trebuha
  • izguba apetita
  • kašljanje/sopenje
  • zadihanost
  • občutek težke sape, zadihanosti v ležečem položaju
  • modrikaste ustnice, ušesa, nos,
  • pogostejše uriniranje, zlasti ponoči
  • povečanje telesne teže v kratkem času (več kot 2 kg v 2 dneh)

 

Ste vedeli?

  • Srčno popuščanje je vzrok za dva- do trikrat več smrti kot napredovani rak dojke in rak črevesja.
  • Samo rak na pljučih ima večjo umrljivost od srčnega popuščanja.

 

Zdravljenje srčnega popuščanja

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zdravili in operativnimi posegi.

Pri zdravljenju z zdravili želimo v čim večji meri zmanjšati simptome srčnega popuščanja in pogostost poslabšanja bolezni ter bolnikom podaljšati življenje.

»Pri zdravljenju srčnega popuščanja zdravniki predpišemo zdravila, ki pomembno zmanjšajo umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem in sicer zaviralce konvertaze angiotenzina, zaviralce angiotenzinskih receptorjev, blokatorje beta, zaviralce aldosterona in novejša zdravila, ki hkrati zavirajo neprilizin in angiotenzinske receptorje. Zdravila, ki jih predpišemo v sklopu simptomatskega zdravljenja srčnega popuščanja  pa so diuretiki, nitrati in digitalis. Ko zdravnik predpiše zdravila, jih mora bolnik jemati redno in natančno po zdravnikovih navodilih. Zdravljenje je namreč največkrat sestavljeno in prilagojeno za vsakega posameznika. Pri bolj napredovalih oblikah srčnega popuščanja je na voljo več dodatnih operativnih načinov zdravljenja, med katere spadajo zdravljenje z resinhronizacijskim spodbujevalnikom, mehansko podporo levega prekata in presaditvijo srca. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje s presaditvijo matičnih celic, ki lahko delno obnovijo poškodovano srčno mišico,«

je razložil prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru.

 

Pomemben je zdrav način življenja

Zdravljenje mora spremljati tudi sprememba načina življenja z redno in zmerno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano ter opustitvijo razvad, kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola in prenajedanje. S takšnim načinom življenja, ob pomoči sodobne medicine, lahko bolnik bistveno izboljša možnost preživetja in kakovost življenja.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravilo poseben program ozaveščanja o dejavnikih tveganja in vzrokih za nastanek in napredovanje srčnega popuščanja. Ustanovilo je Klub srčnega popuščanja – klub bolnikov, njihovih svojcev idr. (več na: www.zasrce.si). V klubu si bodo lahko člani z izmenjavo osebnih izkušenj in spoznanj lajšali sobivanje s to zahrbtno in neprijetno boleznijo. Lahko bodo pridobili tudi strokovno pomoč zdravnikov, ki se ukvarjajo s srčnim popuščanjem, pa tudi nasvete medicinskih sester s področja zdravstvene nege. Klub bo koristen tudi za tiste, ki želijo zvedeti več o tej bolezni, predvsem pa jo želijo preprečiti ali vsaj prestaviti v kasnejše življenjsko obdobje. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vabi k vpisu v Klub srčnega popuščanja. Vpis je za člane Društva za zdravje srca in ožilja brezplačen. Več informacij: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ulica 10, 1000 Ljubljana:  e-pošta: [email protected] ali  telefon: 01/234 75 50.

 

Kontakti:

Prim. Matija Cevc, dr. med.: [email protected]

Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.: [email protected]

 

  1. Vrtovec B., Poglajen G., Sodobni načini zdravljenja srčnega popuščanja. Zdrav. Vestnik 2011, 80:302-15.
  2. McMurray JJV, Packer M, Desai AS, et al. Angiotensin-Neprilysin Inhibition versus Enalapril in Heart Failure. N Engl J Med 2014; 371:993-1004
  3. http://ihhub.org/