Usposabljanje vodnikov Srčnih poti

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je s svojimi podružnicami v preteklosti označilo že lepo število poti, primernih za hojo, in jih imenovalo Srčne poti. Nekatere od teh poti še vedno obstajajo in ljudje jih koristijo za hojo, v skupinah ali pa individualno. Cilj društva je, da se poveča število telesno dejavnih ljudi in ustvari ustrezno okolje za spodbujanje varne telesne dejavnosti. S tem namenomDruštvo za srce tudi redno organizira usposabljanje vodnikov.

Namen usposabljanja je, da dopolnimo znanje vodnikom, ki že vodijo skupine po Srčnih poteh in povabimo še nove člane, ki doslej te dejavnosti niso samostojno izvajali.

Eno takšnih usposabljanj je potekalo v petek, 20. aprila 2018, vodil pa ga je dolgoletni vodnik po Srčnih in drugih poteh dr. Stanislav Pinter, prof. šp. vzg, ki je predstavil elemente psihologije vodenja, odnos do okolja in varstva narave in pokazal ogrevalne in raztezne vaje. Skupaj smo izvedli kratek pohod v praksi, kjer je prof. Pinter ponazoril, kaj vse v naravi ali na poti lahko izkoristimo za izvedbo krepilnih vaj.

Dr. Stanislav Pinter, prof. šp. vzg predava o vlogi vodnika

Del usposabljanja smo namenili prvi pomoči. Študentka 5. letnika Medicinske fakultete v Ljubljani Sara Ručigaj je opisala simptome in ukrepe ob dogodkih, ki se lahko zgodijo na skupinski hoji oz. pohodu. Tako so se udeleženci naučili, kako ukrepati ob pregretju posameznika, epileptičnem napadu in zastoju srca. Tudi, kako ukrepati ob pikih žuželk in razvoju anafilaktičnih alergijskih reakcij na pike in kako oskrbeti rane. Največ časa smo posvetili temu, kako ukrepati, če človek pade v nezavest in kako oživljati. Udeleženci smo tudi preizkusili oživljanje na lutki.

  

Z ustrezno usposobljenimi vodniki za varno in učinkovito hojo v skupinah, lahko člane in nečlane društva povabimo na skupne pohode po Srčnih poteh pa tudi po ostalih primernih poteh za varno hojo in druženje.

Preventivni program Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije na področju prehrane in telesne dejavnosti v letih 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ