Opustite kajenje – kam po pomoč

Nikotin

Nikotin je snov za katero lahko rečemo, da ima dva obraza: po eni strani deluje pomirjevalno, po drugi pa poživlja, zato povzroči odvisnost. Iz dihal se vsrka v krvni obtok in že po 8 sekundah po vdihu tobačnega dima doseže možgane.

Nikotin aktivira tista možganska središča, ko so vključena pri doživljanju ugodja in nagrade. Hkrati pa krvni obtok sprošča adrenalin in tako spet vpliva na celotno telo, saj pospeši srčni utrip in poveča pritisk in vpliva na možganske centre, ki nadzorujejo dihanje.

Odvisnost od nikotina

Odvisnost od nikotina se kaže z naslednjimi težavami:

  • nemir (neprestana želja, da bi ponovno prižgali cigareto, eden ali več neuspelih poskusov, da bi prenehali s kajenjem)
  • izguba samonadzora (kadilec na koncu kadi več, kot je nameraval)
  • opustitev rekreacije
  • še več časa potrebnega za kajenje in razmišljanje o njem
  • povišana toleranca (za enak učinek so potrebne vedno večje količine) Nikotin in druge kemične snovi iz tobačnega dima po koncu kajenja še dolgo časa ostanejo na različnih površinah, reagirajo z drugimi kemičnimi snovmi v zraku in tvorijo strupeno mešanico, ki vsebuje tudi rakotvorne snovi. Škodljive kemične snovi prodrejo globoko v različne materiale in se sproščajo v zrak.

Opuščanje kajenja

V zdravstvenih domovih po Sloveniji potekajo brezplačne skupinske delavnice in individualna svetovanja za opuščanje kajenja. Na delavnici vam bodo nudili strokovno pomoč, kako premagati telesno in duševno zasvojenost ter stres in kako postati in ostati nekadilec. Preko srečanj se boste postopoma spoznali:

1) Načine zmanjševanja števila pokajenih cigaret,

2) Kako se pripraviti na opuščanje kajenja,

3) Določili prvi dan brez cigarete,

4) Kako nadzorovati telesno težo,

5) Kako premagati stres,

6) Kako ostati nekadilec.

Več o programu preberite tukaj.