Napovednik dogodkov do februarja 2017

VABLJENI NA 47. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 24. do 27. novembra 2016 bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled, vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete, zdravstveno-informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi pokušino in predstavitev margarine Becel.

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja

so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

7. december ob 17.00: prim. Klemen Grabljevec, dr. med.: Osteoporoza– obraba sklepov

4. januar ob 17.00: prim. Matija Cevc, dr. med.: Družinska hiperholesterolemija

1. februar ob 17.00: dr. Katja Ažman, dr. med.: Koliko športa je zdravo

MERITVE VENSKE PLETIZMOGRAFIJE, sreda, 14. 12. 2016

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako učinkovito še delujejo naše vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu. Pletizmograf izmeri dva parametra:

  • Čas polnitve venskega ožilja v sekundah.
  • Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah.

Hkrati z vensko pletizmografijo in zdravstvenim posvetom vam bomo izmerili še krvni tlak, srčni utrip in saturacijo (nasičenost krvi s kisikom).

Cena preiskave za člane društva je 3€, za nečlane 5€.

Obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce, T: 01/234 75 50, E: [email protected].

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo ter s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih. Vabimo vas k vpisu za naslednje obdobje – s septembrom. Vadba bo potekala v dopoldanskem času ob ponedeljkih, torkih, sredah in četrtkih. Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30, [email protected]. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Meritve Unilever na Rožniku

Meritev na Rožniku pozimi ne izvajamo. O ponovnem izvajanju vas bomo obvestili.

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

  • vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10 (prvo nadstropje), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi ter HbA1c, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin: izvid, ki ga preiskovani prejme je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljnji zdravstveni obravnavi), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

  • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00
  • sreda od 11.00 do 15.00

Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c – meritev ne izvajamo več.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

NOVOST V POSVETOVALNICI ZA SRCE – MERITEV HITROSTI PULZNEGA VALA, OCENA STAROSTI ŽIL

»Človek je star toliko, kot so stare njegove arterije« – Thomas Sydentham (1624-1689)

Vabimo vas na preventivne meritve hitrosti pulznega vala. Pulzni val pokaže stopnjo ateroskleroze oz. togost žil in omogoča oceno zdravja vašega žilnega sistema. Meritev je hitra in neboleča. Cena preiskave za člane društva je 6 EUR, za nečlane 9 EUR. Vabljeni!

NOVOST – MERITVE CELOTNEGA LIPIDNEGA PROFILA

Od novembra 2016 dalje ponovno izvajamo meritve celokupnega lipidnega profila: holesterol, trigliceridi, HDL in LDL, skupaj s sladkorjem in srčno-žilno ogroženostjo. Cena za člane društva je 15€, za nečlane pa 18€ Na meritev se ni potrebno naročiti.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave na telefonsko številko 01 /234 75 55 ali preko e-pošte: [email protected] ali osebno v Posvetovalnici Za srce v Ljubljani. Vabljeni.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031/818 530 (Tjaša Mišček)

  • vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, po ustaljenem urniku, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.
  • vsako prvo sredo v mesecu ob 8.30 je pohod: start na parkirišču Qlandije. Pohode vodi Slavica Babič:
  • 7. december: Brje pri Komnu – Sv. Lenart

PODRUŽNICA CELJE

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje T.: 03/543 44 21

  • vsak četrtek, od 10.00 do 12.00: svetovanje, določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Svetovanja ob drugih dneh bodo objavljena na tabli za obvestila.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

T.: 07 33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected]

Meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, se nadaljujejo. Vabimo vas, da se prijavite.

T.: 07/33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected].

Prijavljene člane bomo o času njihove meritve obvestili po telefonu.

Nadaljujemo akcijo pridobivanja članov in nečlanov društva za naložitev iHELP aplikacije na pametne telefone za pomoč pri zastoju srca – srčna ali možganska kap, ki izhaja iz projekta naše podružnice (Projekt vzpostavitve učinkovite in največje mreže usposobljenih prostovoljcev za reševanje življenj ob zastoju srca – srčna in možganska kap – z uporabo iHELP aplikacije na pametnih mobilnih telefonih in aparatov za oživljanje na območju Dolenjske in Bele krajine).

Vabimo člane in nečlane, da si v primeru nezgode z naložitvijo aplikacije zavarujejo svoje in življenja bližnjih. T.: 07 33 74 170 ali 040 863 513 in E: [email protected]

PILATES za začetnike in napredne

Za vse začetnike Pilatesa priporočamo 3 urni individualni pristop. Inštruktorica vam bo do potankosti razložila pravilno izvedbo vaj, princip vadbe pilates ter se samo vam posvetila celo uro! Nato pa se lahko vključite v skupinski program Pilates v www.tinerga.si.

Vodeni programi Pilates vadbe v skupini se izvajajo v tinerga.si.

Lokacija: dvorana RSL, Turkova ulica 34, Novo mesto

URNIK: vsak ponedeljek in sreda od 18:30 do 19:30.

Prijave in informacije: 040 217 007 ali www.tinerga.si

PODRUŽNICA KRAS

  • 26. novembra ob 16.00: Podružnica Kras Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s Kraškim drenom, Društvom diabetikov Sežana, Medobčinskim društvom invalidov Sežana in Medobčinskim društvom Rdečega križa Sežana organizira vsakoletno, že 22. Tradicionalno prireditev „Z razumom, pesmijo in plesom za zdrava srca Krasa„ v Kulturnem domu v Kobjeglavi v občini Komen. Številni prostovoljni nastopajoči vseh starosti vam bodo polepšali dan. Brezplačne meritve maščob v krvi in gleženjskega indeksa bodo pred prireditvijo od 14. ure dalje. Vstop na prireditev in meritve so proste in brez vstopnine za vse prebivalce.
  • Redni pohodi vsako 3. nedeljo v mesecu. Podružnica za Kras nadaljuje z rednimi pohodi vsako 3. nedeljo v mesecu. Smer in potek pohoda bo objavljen v medijih v tednu pred to nedeljo. Vedno se dobimo ob 8.30 uri na stari avtobusni postaji v Sežani. Potem se odpravimo po dogovoru in vremenu. Načrtujemo nekaj novih smeri in nekaj že utečenih. Prijava ni potrebna. Članstvo ni pogoj za udeležbo. Pogoj je le dobra volja, želja po zdravju, druženju in doživetju kaj novega in zanimivega. Starost od 0 -100 let.

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

  • 19. 11. ob 10. uri: P nasproti gostišča Murko v Slovenj Gradcu (Nieross). Pot nas bo vodila ob reki Mislinji in Suhodolnici proti Starem trgu. Vodja pohoda Majda Zanoškar, tel.: 040 509 207.32 ZA
  • 23. 11. ob 12. uri: ZAKLJUČEK LETA. P pri občini Slovenj Gradec. V dvorani Društva upokojencev v Šolski ulici. Prisrčno vabljeni v našo družbo. Prijavite se do 21.11. v večernih urah Majdi Z. na tel.: 040 509 207. Zabava. Pokaži kaj znaš…
  • 10. 12. ob 10, uri: P pred občino na Muti. Potep po Muti… Iskanje Sv. Miklavža. Vodji pohoda sta Finika in Ivan Kričej, tel.: 031 812 484.
  • 7. 1. 2017 ob 10. uri: P nasproti gostišča Murko (Nieross) v SG. Pot nas bo vodila po bivši železniški trasi v Pameče. Šola zdravja: 1000 gibov- za zdravje v zimski idili. Skupno kosilo. Vodja pohoda bo Marica Matvos, tel.: 031 355 986.
  • 11. 2. ob 10.uri: P za Traberg centrom v Dravogradu. Ogled razstave Danila Gorišek v Info prostoru, za preostale kulturne utrinke bo poskrbela Jožica Heber. Nato bo še pohod na Vič, vodja bo Marjetka Mlačnik, tel.: 070 709 084.

V primeru močnih padavin ob uri pohoda, le tega enkrat prestavimo na naslednjo soboto. Na druženje, na pohod lahko povabite tudi svoje znance, prijatelje. Dolžina pohodov je priporočena dnevna hoja: 3- 5 km. Po želji se informiraj pri vodji pohoda.

Posvetovalnica ob torkih: prostor imamo na Celjski c. 21 v Slovenj Gradcu.

Posveti po predhodnem naročilu, Marica Matvos, tel.: 031 355 986.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

  • vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

ZA SRCE – NAJ BIJE

Ne zamudite meritev krvnega tlaka in krvnih vrednosti – sladkorja, holesterola in trigliceridov ter EKG monitorja in meritev gleženjskega indeksa. Tudi nova ameriška merila o holesterolu ugotavljajo, da je pomemben dejavnik tveganja, še posebej za ogrožene in bolne. Naše meritve izvajajo strokovne medicinske ekipe na stalnih merilnih mestih in na sedežu društva. Meritve v naslednjih treh mesecih bodo:

  • vsak prvi torek v mesecu, 6. 12. 2016, 3. 1. in 7. 2. 2017 v prostorih Društva upokojencev Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor, med 7.30 in 10.30 z brezplačnim svetovanjem zdravnika!
  • vsako prvo sredo v mesecu, 7. 12. 2016, 4. 1. in 1. 2. 2017, v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova ul. 11, Maribor, med 7.30 in 10.30.
  • vsak drugi ponedeljek v mesecu, 12. 12. 2016, 9. 1. in 13. 2. 2017: v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8.00 in 10.00 z EKG in gleženjskim indeksom po predhodni prijavi na 02 228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]
  • meritve krvnega tlaka, krvnih vrednosti in EKG-monitor s svetovanjem zdravnika v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, Slomškov trg 5, izvajamo na neparne mesece, (vsak drugi mesec). Tako bodo meritve 7. 1. 2017.

Na enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur, še v mesecu juniju. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo, beležimo pa vedno več preživelih z dobro kvaliteto življenja.

Zadnje predavanje v jesenskem sklopu bo:

  • 13. 12. 2016 ob 18.00: Andrej Majes bo predstavil zdravilne rastline, ki pomagajo pri popuščanju srca. Predstavil bo rastline, ki so naravni diuretiki, antihipertoniki, antiaritmiki, rastline ki pomagajo pri zniževanju holesterola. Andrej Majes je tudi ajurvedski terapevt pulz diagnoze. Kar pomeni, da diagnostik z otipom srčnega utripa osebe iz arterije roke dobi spontano in dobro sliko o zdravstvenem stanju osebe. Pri tem ne opazuje toliko števila udarcev srca, temveč zaznava energijska ravnotežja oz. neravnotežja v pulzu, oz. natančneje ravnotežja in neravnotežja doš: finih upravljalskih principov v telesu. Predstavili bo tudi ajurvedska načela pomembna pri popuščanju srca in ajurvedska zelišča – ajurvedske rasajne.

Pomembno – zamik pričetka predavanja s 17. na 18. uro!

Že večkrat smo vas obvestili, da smo predavanja preselili na Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru, Taborska ul. 8., v neposredni bližini sedeža našega Društva na Pobreški c. 8 in UKC Maribor. Parkirati je možno ob Medicinski fakulteti ali v bližnjem Europarku ter v UKC. Teme in predavatelje objavljamo v dnevniku Večer in na Radiu Maribor. Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost. Na stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu, po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno

  • snemanje z enokanalnim EKG-monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in opredeli druge aritmije, seveda če so med snemanjem prisotne. Naše meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami v kardiološki ambulanti. V primeru nepravilnosti posnetek dodatno pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme na dom; preiskava ni namenjena urgentnim primerom. Snemanje se izvaja na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi ponedeljek v mesecu.

Akcija: obiskovalcem posvetovalnice meritev z EKG-monitorjem poklonimo!

Posvetovalnica Za srce na stalni lokaciji na sedežu društva (Pobreška c. 8) – vsak drugi četrtek v mesecu od 16.00 – 18.00, 10. 11., 8. 12. in 12. 1. 2017 po predhodni prijavi v času uradnih ur ali po elektronski pošti, naročamo v 15 minutnih intervalih. Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane. V primeru socialne in zdravstvene stiske opravi zdravnik specialist posvet brez plačila.

Gleženjski indeks je neboleča, ultrazvočna primerjalna meritev tlakov in posredno pretokov na nogah in rokah. Rezultat dobro pokaže kakšne so žile odvodnice (arterije) povsod po telesu. Izurjen kader meri na sedežu društva vsak drugi ponedeljek v mesecu in vsak drugi četrtek v mesecu v času posvetovalnice. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu in e – pošti (02 228 22 63; [email protected]). Prispevek za člane je 6 € in nečlane 9 €.

POZOR: prispevek je bistveno nižji kot ob oglaševanih akcijah drugega ponudnika na našem območju. Izvid, ki ga preiskovani prejme na našem merilnem mestu je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljni zdravstveni obravnavi.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected].

Za sprotno obveščanje o predavanjih in drugih pomembnih dogodkih nam zaupajte vaše elektronske naslove. Spoštovali bomo vašo zasebnost.

Obvestila o dogodkih so tudi na naši spletni strani www.zasrce-mb.si