Mini jabolčne pite

Besedilo in fotografija: Brin Najžer

Sestavine (6 mini pit):

Krhko testo:

  • 300g moke,
  • 125 g masla,
  • 1-2 jajci,
  • ščep soli,
  • 50 g sladkorja

V večjo posodo pretresemo moko. Maslo narežemo na kocke in ga z rokami vgnetemo v moko. Pri tem pazimo da masla ne stopimo, po potrebi si roke ohladimo pod hladno vodo in jih dobro obrišemo, preden nadaljujemo z gnetenjem. Ko testo postane podobno grobim drobtinam, dodamo jajce, sladkor in sol ter še naprej gnetemo, toda samo toliko, da se sestavine premešajo in se ravno držijo skupaj. Če je testo presuho, lahko dodamo 1-2 žlici ledeno mrzle vode. Nato zmes zavijemo v plastično folijo, stisnemo v kepo, in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. Na tej točki lahko testo tudi zamrznemo in ga hranimo do tri mesece. Po eni uri testo položimo na rahlo pomokano površino in razvaljamo do debeline 0,5 cm. Mini pite najlažje naredimo s pomočjo pekača za mafine. Posamezne skodelice v pekaču namastimo z maslom in testo razrežemo na primerno velike kroge, da enakomerno prekrije dno in stranice posodic. Po potrebi s prsti testo pritisnemo v model, da se pravilno oblikuje. Nato pekač postavimo nazaj v hladilnik.

Če želimo, lahko testo pripravimo tudi v multipraktiku in se s tem izognemo temu da bi testo preveč segreli z rokami. Moko in maslo v sunkih mešamo dokler ne nastanejo drobtinasti koščki, nato dodamo jajce, sol in sladkor ter v sunkih mešamo dokler se ne začne sprijemati. Maso nato stresemo na plastično folijo in nadaljujemo kot opisano zgoraj.

Nadev:

  • 4-5 jabolk,
  • 2 jedilni žlici sladkorja,
  • 1 jedilna žlica medu,
  • 1 jedilna žlica moke

Preliv:

  • 35g moke,
  • 2 jedilni žlici rjavega sladkorja,
  • 1 čajna žlička mletega cimeta,
  • 30g masla

Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravimo nadev in preliv. Suhe sestavine za preliv zmešamo skupaj in nato z vilicami vanje nadrobimo hladno, na kocke narezano maslo. Ko je zmes podobna grobim drobtinam, jo postavimo z hladilnik. Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke. Potresemo jih s sladkorjem, moko in prelijemo z medom. Dobro premešamo, da so vsi koščki enakomerno prekriti. Testene skodelice vzamemo iz hladilnika, vanje naložimo nadev in na vrh potresemo preliv. Pečemo v predogreti pečici na 180 stopinjah 20-30 minut dokler pite na vrhu niso zlato zapečene.

Preberite še: