“Mesec zdravih nog” pridružite se tudi vi!

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je odločilo za organizacijo akcije »Mesec zdravih nog«, ki bo potekala od 12. maja do 6. junija 2015. Ljudem po vsej Sloveniji bomo omogočili svetovanje s strani medicinske ekipe in sicer o preprečevanju ter zdravljenju kronične venske bolezni, preventivi in skrbi za ohranjanje dobrega stanja naših ven. Aktivnosti bodo potekale na različnih lokacijah (Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Kranj, Slovenj Gradec, Velenje, Murska Sobota,…). Lokacije bodo sproti ažurirane, objavljene pa bodo tudi v lokalnih medijih. Vsi, ki bodo želeli bodo lahko tudi rešili test, ki pove kakšno je njihovo tveganje za kronično vensko bolezen in se o tem pogovorili z medicinskim osebjem.

Predvidoma bo naša ekipa prisotna na posamezni lokaciji prisotna od 10. do 18. ure

12.5.2015 ZD Ilirska Bistrica Supernova Nova Gorica
13.5.2015 Spar Vrhnika ZD Postojna
14.5.2015 Mercator center Ajdovščina Supermarket Mercator Črnomelj – zunaj
15.5.2015 Qlandia Nova Gorica Planet Tuš Koper
16.5.2015 Bršljin Novo mesto pred Mercatorjem Portorož, Proletarski trg
17.5.2015 Tržnica Koper, prireditev Koper zdravo mesto
19.5.2015 Tuš Rogaška Slatina Qulandia Krško
20.5.2015 Qlandia Kranj City park Ljubljana
21.5.2015 Mercator center Velenje Tuš Domžale
22.5.2015  Spar Brežice
23.5.2015 Citycenter Celje Supernova Ljubljana Rudnik
26.5.2015 Trgovski center Bled, gornja ploščad Market Tuš Kea Šentjur
27.5.2015 Spar Trbovlje Jesenice območje pred ZD in Lekarno Plavž
28.5.2015 Mercator center Celje Mercator Primskovo
29.5.2015 Spar Lenart Spar Slovenska Bistrica, Žolgarjeva
30.5.2015 Prešernov trg Ljubljana Qlandia Maribor
2.6.2015 Qlandia Ptuj Supermarket Mercator Kočevje
3.6.2015 Qlandia Novo mesto Planet Tuš Maribor
4.6.2015 Mercator Slovenj Gradec Mercator Ptuj Špindlerjeva
5.6.2015 BTC Murska Sobota BTC Ljubljana – hala A, vhod A1
6.6.2015 Europark Maribor Mercator center Ljubljana Šiška


mesec zdravih nog
Kronična venska bolezen je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen. Pesti 8/10 odraslih. Bolezen se najpogosteje začne z občutkom težkih in bolečih nog. Ko je vreme toplo, se omenjene težave še stopnjujejo. Razvijejo se lahko tanke, rdeče –modre majhne žilice, ki jih imenujemo mrežaste vene, če pa se vene razširijo, izbočijo, so vijugaste, nastanejo prave varice (krčne žile). Med najpogostejšimi dejavniki tveganja so:  dednost, čezmerna telesna teža, starost in ženski spol – saj sta nosečnost in hormonske spremembe med nosečnostjo pomembna dejavnika tveganja.

Čeprav venska bolezen ne ogroža življenja, lahko z leti napreduje in začne povzročati resnejše  težave, kot je otekanje nog, odprte rane na golenih ali gležnjih.

V preteklosti zdravniki venski bolezni niso posvečali zadostne pozornosti, morda je bil vzrok tudi ta, da dolgo ni bilo posebnega zdravljenja, ki bi ga lahko svetovali bolnikom. Niso pa še vedeli, da gre za vnetje venske stene, ki ga je treba zdraviti, saj v nasprotnem primeru vodi do težkih sprememb na koži in celo do venske razjede. Najpogosteje se bolezen zdravi s kompresijo in z mikroniziranimi flavonoidi, seveda pa ne smemo pozabiti na zdrav življenjski slog.

Za zaščito ven lahko poskrbimo sami

lahko poskrbimo sami tako, da se izogibamo dolgotrajnemu stanju in sedenju, pri sedenju ne prekrižamo nog, med dolgotrajnejšim sedenjem večkrat krožimo s stopali, vsake pol ure se malo sprehodimo. Tudi telovadba in hoja zmanjšata venski pritisk v stopalih in golenih, zmanjšata otekanje nog, poveča se pretok krvi iz nog proti srcu. Zelo primerni športi so hitra hoja, tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje. Nadalje moramo paziti, da nog neposredno ne izpostavljamo visoki temperaturi (izogibanje pretirani vročini in izpostavljanju soncu). večkrat pa jim privoščimo hlad, saj mraz prija venam ker jih krči, tuširanje nog s hladno vodo pospeši delovnanje ven, zmanjšuje občutek težkih nog in omili bolečino. Noge in stopala lahko tudi pogosteje masiramo v smderi proti stegnom in s tem povečamo hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu. Pozorni smo, da ohranjamo ustrezno telesno težo oziroma shujšamo, če smo pretežki, priporočljiva je skrb za redno prebavo, izogibanje zaprtju in upoštevanje pravil zdravega načina prehranjevanja. Za noge poskrbimo tudi s primerno obutvijo – peta naj bo visoka od 2 do 4 cm in pa z oblačili, ki ne smejo biti pretesna, da ne stiskajo ven in s tem omogočajo dober pretok krvi. Pri skrbi za zdravje naših ven, ne smemo pozabiti na to, da med počitkom noge podložimo s pručko in s tem znižamo pritisk v venah, noge »postanejo lažje«. Pred spanjem nogam privoščimo telovadbo kot je vožnja kolesa z nogami, nekaterim pa dobro dene tudi, da si med spanjem noge podložijo (10 do 15 cm).

Pregled nog bo morala postati stalna praksa zdravniškega pregleda, tako kot je merjenje krvnega tlaka in poslušanje srca. Poleg tega se bomo vsi morali bolj zanimati za skrb za ohranjanje lastnega zdravja kamor sodi tudi zdravje naših ven.

Pri tistih, ki že imajo znake kronične venske bolezni, pa je potrebno pravočasno ukrepati, odvisno od stadija bolezni. Glede na videz in težavnost bolezni razlikujemo med več stopnjami. Če so prisotni simptomi, dodamo ob številki še črko »s« (npr. C0s). Simptomi so lahko prisotni v vseh stopnjah bolezni:
Stadij C0 – na koži ni vidnih sprememb, lahko pa so prisotni simptomi (boleče, težke noge, občutek pekočih, oteklih nog, nočni krči)
Stadij C1 – na koži nog so vidne drobne, pajčevinam podobne žilice,
Stadij C2 – vidne so krčne žile, lahko so zadebeljene in malce izbočene,
Stadij C3 – noga je otekla, širša, obseg goleni je širši kot obseg zdrave noge,
Stadij C4 – spremembe na koži (obarvanje kože, koža se zadebeli, postane trda na otip in slabše gibljiva)
Stadij C5 –zaceljena venska razjeda
Stadij C6 – na koži noge je prisotna akutna venska razjeda (varikozni ulkus).

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vas vabi, da se pridružite aktivnostim ob »Mesecu zdravih ven«, od 12. maja do 6. junija 2015. O njih bomo obveščali preko medijev in na spletni strani društva www.zasrce.si.

Vir, slike: brošurica »Kronična bolezen ven«, Servier Pharma, d.o.o., september 2013