Mesec HOLESTEROLA – mesec brezplačnih meritev holesterola in svetovanje

Zdaj že vemo, da je holesterol tista snov v telesu, ki v povečanih vrednostih močno ogroža naše zdravje, saj se hiperholesterolemija lahko zaplete v hude oblike srčno-žilnih dogodkov. Vsaka odrasla oseba bi si morala vsaj na pet let kontrolirati vrednosti holesterola in ves čas paziti na dejavnike tveganja, ki ga dokazano zvišujejo.

Holesterol  je vosku podobna snov , ki se nahaja v vseh telesnih tkivih. Je gradnik celic, sestavni del nekaterih hormonov, v njem so topni vitamini  A,D,E,K. V telesu nastaja v jetrih, v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora. Povišana vrednost holesterola je nevarna za nastanek srčno – žilnih bolezni, kot je ateroskleroza. Ateroskleroza je kopičenje odvečnih maščob v krvi na stene žil. Te zmanjšajo pretok krvi do tkiv, ali pa žilo popolnoma zamašijo. V kombinaciji s povišanim srčnim tlakom, neurejeno prehrano, sedečim življenjskim slogom in stresom, dobimo zaskrbljujočo sliko, ki ima lahko usodne posledice.

V mesecu marcu in aprilu zato osveščamo o nevarnostih povišanega holesterola v krvi in vabimo na BREZPLAČNE MERITVE.

Akcija poteka od 14.3.2022 do 15.4.2022

KJE? Vabljeni v Posvetovalnico za srce, na sedežu Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova 10, Ljubljana.

Kako na meritve holesterola ?

OBVEZNO NAROČANJE

  • e-pošta:  [email protected]
  • telefon:  01 234 75 55 ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ; sreda med 14.00 in 14.30

Potek meritev: Meritev poteka z odvzemom krvi iz prsta. Na osnovi izvida, ki ga dobite takoj, sledi svetovanje.

Meritve holesterola v krvi je omogočilo podjetje Novartis.