Merjenje venskega pretoka (venske pletizmografije)

Zaradi velikega zanimanja, smo se dogovorili za ponoven termin za merjenje venskega pretoka. Merjenje bo v sredo, 25. novembra 2015 od 8.30 do 12.30 ure v Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

Vljudno prosimo, da se na merjenje naročite po telefonu: 01/234-75-50 ali 01/234-75-55, vsak delavnik do 14. ure.

Cena preiskave in posveta znaša 5 € oz. 3 € za člane Društva za zdravje srca in ožilja. Izvid prejmete takoj. Hkrati s preiskavo vam izmerimo tudi krvni tlak, srčni utrip in saturacijo (nasičenost krvi s kisikom).

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako učinkovito še delujejo naše vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

  • Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk venske krvi na področje gležnjev;
  • Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.

Po meritvah vedno opravimo posvet, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih, pa vendar oseba čuti težave in obratno. Vedno upoštevamo dejavnike tveganja, kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pozorni smo tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene). Skozi pogovor ugotovimo kateri ukrepi so smiselni: preventivni ukrepi (vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, preventivne nogavice), uporaba kompresijskih nogavic, jemanje zdravil ali pa je že smiselen pregled pri zdravniku. Pregled in pogovor ne pomenita postavljanja diagnoze. To lahko postavi le zdravnik.

Vabljeni!