Med poletjem so naše potrebe po tekočini večje

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka.

V vročih poletnih dneh moramo biti še posebej pozorni na to, da v svoje telo vnesemo dovolj vode. Že ob manjši izgubi telesnih tekočin se namreč naše telesne sposobnosti in kognitivne funkcije lahko pomembno zmanjšajo.

Glavna sestavina človeškega telesa je voda, ki predstavlja približno 60 % naše telesne mase. Tekom dneva telesno tekočino izgubljamo preko izločanja urina in blata, znojenja ter izdihanega zraka. Da bi to izgubo nadomestili in dosegli vodno ravnotežje, moramo zato vodo v telo vnesti preko pijače in hrane.

Največ vode, to je okoli 70-80 % skupnega vnosa, v telo vnesemo s pijačo.

Okvirne vrednosti za vnos vode s pijačo so navedene na spodnji grafiki.

vnos vode vrednosti
*okvirne vrednosti so povzete po D-A-CH, Referenčne vrednosti za vnos hranil, 2004
*kozarec ≈ 2 dcL vode

Manjši delež vode, okoli 20-30 % skupnega vnosa, pa zaužijemo preko hrane. Na skupni vnos tekočine tako pomembno vpliva tudi uživanje živil z večjo vsebnostjo vode, kot so na primer sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki, juhe in mineštre.

V vročih dneh se naše potrebe po tekočini povečajo

Naše potrebe po tekočini niso vedno enake in so odvisne od več dejavnikov. Navedene potrebe po vnosu tekočin se na primer povečajo pri višji temperaturi ozračja, povečani telesni dejavnosti, različnih bolezenskih stanjih (na primer bruhanje, driska)…

Zato je pomembno, da se opazujemo in z dovoljšnjim vnosom tekočine preprečimo nastanek dehidracije. To zaznamo kot močno žejo, zmanjšano uriniranje, suhe ustnice, glavobol in utrujenost. Pri hujši stopnji dehidracije pa se lahko pojavijo tudi omotica, zmedenost, razdražljivost, padec krvnega tlaka, pospešeno bitje srca…

Pri oceni stanja naše hidracije si lahko pomagamo tudi z barvo urina. Pri zdravih osebah velja, da temnejša, kot je barva urina, bolj smo dehidrirani.

Veš, kaj ješ nasvet za dovoljšno hidracijo:

  • Tekočino pijmo večkrat po malem čez cel dan in ne le takrat, ko občutimo žejo.
  • S seboj nosimo bidon z vodo ali nesladkanim čajem. Tako bomo imeli pijačo vedno pri roki.
  • Okus vode si lahko popestrimo z dodatkom limoninega soka, narezanega sadja ali zelišč.
  • Ob večji izgubi vode zaradi telesne dejavnosti ali driske oziroma bruhanja, potreb po tekočini ni mogoče zadostiti zgolj s pitjem vode. Takrat je priporočljivo zaužiti rehidracijski napitek, ki vsebujejo natrij in glukozo.