Kako je koronski čas vplival na obiskovalce Poslovalnice za srce

Piše: Jasna Jukić Petrovčič

Izteka se drugo leto, odkar se je način našega ustaljenega življenja obrnil na glavo. Marsikomu so obvezne prilagoditve zaradi številnih ukrepov glede korone povzročile veliko psihičnih, a tudi fizičnih težav. Posvetovalnica za srce je imela skozi celo leto 2021 odprta vrata za vse, ki so potrebovali pogovor, posvet, obravnavo glede srčno-žilnih bolezni, a tudi širše.

Izvajali smo naše redne preventivne preglede in posvete, a hkrati smo opazili izrazit porast psihičnih težav, strahov, depresije ter porast poslabšanj osnovnih bolezni. Velik strah je bil še vedno tudi glede samega virusa in pri nekaterih tudi glede cepljenja.

Po 15. septembru, ko je pogoj pct postal obvezen tudi za obisk osebnega zdravnika in za specialistični pregled, so se osebni obiski, telefonski klici in vprašanja preko elektronske pošte še povečali. Predvsem zaradi duševnih stisk.

V koronskem času smo v posvetovalnici opazili
Ljudje so bili iskreno hvaležni in veseli našega sprejema ter strokovne ter sočutne obravnave

Pogosta vprašanja so bila: kako naj pridem do zdravnika; katera so tista bolezenska stanja, ki so res nujna; nihče v ambulanti mi ne dvigne telefonska slušalke, kako naj se naročim; nimam računalnika in zato ne morem pisati zdravniku; nimam pametnega telefona, kako naj pošljem fotografijo npr. zatečene noge, da si jo zdravnik pogleda; dobil sem izvid specialista, mi ga lahko vi razložite…

Obiskovalci so bili pozitivno presenečeni in izjemno hvaležni, da smo jih sprejeli brez težav. Skupaj smo rešili marsikatero zagato, težavo. Hvaležni so bili za čas, ki smo jim ga namenili, za poslušanje in razlago njihovih težav. Odkrili smo poslabšanja kroničnih bolezni in odkrili novo nastale bolezni, npr. povišan krvni tlak, pospešen in/ali nereden srčni utrip, povišane maščobe ali sladkor v krvi, začetek periferne arterijske bolezni (zožene arterije na nogah), edeme na nogah, rane na golenih in na prstih nog.

Nikar na lastno pest ne prekinjajte zdravljenja

Ker so nekateri sami prenehali z rednim jemanjem predpisanih zdravil, še posebej se je to opazilo pri statinih oz. zdravilih za nižanje holesterola, smo posebno pozornost namenili zdravstveni vzgoji ter poudarili pomen redne terapije in se iskreno pogovorili tudi o prehranskih dodatkih.

Vse obiskovalce, ki so imeli resnejše zdravstvene težave, smo z izvidi napotili k zdravniku. Ostalim smo, glede na izvide, svetovali kontrolni pregled pri nas ali pa smo se pogovorili preko elektronske pošte oziroma telefona.

Ljudje so bili iskreno hvaležni in veseli našega sprejema ter strokovne ter sočutne obravnave. Zelo me je razveselil gospod (star preko 80 let), ki že nekaj let hodi na preglede in posvete k nam v Posvetovalnico, in je prvič pripeljal na pregled in pogovor tudi svojo soprogo. Rekel mi je: »Ženo sem pripeljal, da vidi, kdo je ta moja Jasna, o kateri doma toliko govorim.«

Več o delu posvetovalnice preberite tukaj.