Kako boli srce

Piše Barbara Gros, predsednica društva Zebra, društva za fibromialgijo in sindrom kronične utrujenosti ter bolečine

Besedilo zaradi ohranjanja avtentičnosti namenoma ni lektorirano.

Na svetu več kot 30% vseh smrti povzroča srce

Nekaj zato, ker pač v starosti srce kot glavna mašina rada po malem odpoveduje, med mlajšimi pa po moje zato, ker nihče ne pomisli, da bi lahko imel karkoli s srcem narobe. Ljudje ostajajo nediagnosticirani. Srce pa namreč ne boli. Ni oživčeno. Niti zamašene žile ne bolijo. Opisala bom kako lahko tudi boli (boli kvečjemu živec na pleksusu, ki oživčuje tako želodec kot srce). V primeru zapore dovoda kisika v srce, torej pri anginah pektoris, infarktu in njemu podobnih boleznih in stanjih je to dobro vedeti, kako to izgleda, da greš pravi čas do zdravnika. Nikjer tega v preteklosti nisem v taki obliki prebrala. Povsod piše, da srce boli in te stiska, slikice vidiš z ljudmi, ki se držijo za srce…ampak v resnici ni čisto tako črno bela slika bolečine. Je kodrlajsasta, kot vse na tem svetu. Ne veš, da te boli pravzaprav srce. Pojma nimaš, ker je bolečina tako nespecifična.

Srce ne boli klasično kot kost ali mišica. V bistvu od začetka sploh ne veš kaj te boli.

Srce ne boli klasično kot kost ali mišica. V bistvu od začetka sploh ne veš kaj te boli

Počutiš se, kot bi te vlak povozil, nič ne moreš, pa rahlo ti je slabo. Ne iz želodca. Slabo ti je iz prsnega koša. Šel bi bruhat, pa ne bi šel bruhat, ker tako zelo pa spet ni, pa tudi kaj nimaš zbruhat, ker ni iz želodca. Torej rahla slabost. Boli lahko pod prsnico, kot da bi kaj napačnega pojedel in bi se tisto zataknilo kot en velik kos kruha v spodnjem delu goltanca in te tam tišči. Potem se začneš počutit, kot da ti nekdo leži na prsnem košu in noče dol. Lahko dihaš, ampak imaš občutek, da ne prideš normalno do zraka zaradi te skale na prsih. Če se dobro opazuješ ugotoviš, da te čudno hrbet boli, oz. mene konkretno pri lopatici. Bolečina se itak širi po hrbtenici in prsih, tako da niti točno ne znaš določit od kod in kaj te boli. Toliko te pa spet ne boli hrbtenica, kot kadar te ornk boli hrbtenica. Nekateri pravijo, da jih začne bolet rama, roka ali čeljust. Vendar v tej fazi še niti slučajno ne veš, da te pravzaprav boli srce. Šele če se bolečina stopnjuje, da dejansko dihat ne moreš in da te res tako tišči v prsih, da si zelen od bolečine in zvit v klobčič ker se zravnat ne moreš, pa te prvinski strah zagrabi, ker čudiš, da je nekaj hudo hudo hudo narobe tam not, se ti posveti, da bi to lahko bilo srce. Tako boli srce. Bi prepoznali kaj to je, pred tole zadnjo fazo? Opisujem pa za angino pektoris oz. skoraj gotovo podobno boli tudi infarkt, oz. konkretna zapora kisika do srca.

Pred takim napadom se ti leta dolgo dogaja, da si zasopel po stopnicah in pogosto utrujen. To navadno pripišeš stilu življenja, letom ali preobremenjenosti. Pogosto ti je čisto rahlo slabo brez posebnega vzroka – iz prsnega koša ali iz grla, ne iz želodca.

Pogosto te rahlo tišči v prsih. Kot bi imel tesnobo, pa veš da je nimaš

Pozabila sem omenit, da srčni bolniki pogosto kašljajo. Kašelj je pogosto lahko znak srčnih bolezni, ni vedno vse astma. Tako netipično se vede srce, tako nič tipično ne boli.

Obstaja podobna oblika angine, vazospastična. Pri tej pa bolečina pride iznenada, navadno sredi noči, ni pa nujno,  lahko pride kadarkoli.

Bolnike v hipu strašno boli v prsnem košu, ne pridejo do sape, hodijo k odprtemu oknu, boli jih v čeljust ali hrbtenico, včasih jim bolečina seva v ramo, navadno jim je rahlo tudi slabo, čutijo zadevo kot krč, saj je bolečina res zelo huda. Vendar zadeva v nekaj minutah mine. Zato ne hodijo k zdravniku. Niti niso diagnosticirani. Če se jim zadeva ponavlja, pa imajo po več napadov na dan ali zelo pogoste, se vendarle odločijo za obisk zdravnika. Kar je tudi prav. Saj tem bolnikom vsakič krč stisne glavno dovodno arterijo. Posledice so lahko hude. Bolezen se težko diagnosticira, vendar je naša kardiologija vendarle v svetovnem vrhu in to bolezen poznajo in sčasoma prideš tudi do diagnoze. Če vas nenavadno močno tišči v prsih, pa tudi čez nekaj časa mine, se pojdite pokazat, povejte zdravniku, kaj se vam dogaja.

Srčni bolniki pogosto kašljajo. Kašelj je pogosto lahko znak srčnih bolezni, ni vedno vse astma.

V bistvu sem prepričana, da je veliko srčnih bolezni neodkritih in nediagnosticiranih. Ker večina niti pomisli ne, da je to, kar jim povzroča bolečino pravzaprav srce. Resnično poznam veliko takih, ki so jih zdravili za veliko drugih bolezni, resno zdravili leta in leta, preden so ugotovili, da to ni astma, da to niso panični napadi, ni anksioznost,ni depresija, niti želodec, ni GERB niti kostohondritis, niti nič drugega…ampak je srce. Poznala sem konkretne ljudi, ki so mladi umrli od bolezni srca, preden so prišli do diagnoze. Ne enega, več njih. Tudi mlajši so med njimi. Športniki. Brez rizičnih dejavnikov. Sploh ženske do 50 let zdravniki ne štejejo v rizično skupino, tako da tudi pomislijo ne, da bi lahko bilo srce, vse drugo raje pomislijo. In če ni kaka tipična srčna zadeva poleg, kot je visok pritisk ali palpilacije, te hitro odslovijo, četudi morda EKG ni normalen ali na ultrazvoku vidno, ne preveč, pušča kaka zaklopka. Ne vzamejo vedno v obzir, da je lahko to posledica kakega večjega vzroka v ozadju.

Prosim, bodite preventivno pozorni na vaše simptome. Lahko so čisto drugačni kot moji. Vendar…če čutite, da nekaj ni ok, potem zanesljivo nekaj ni ok. Pojdite preverit pravočasno. Kardiologija je zelo razvita veja medicine in znajo zelo dobro pomagat. Raje 5x brezveze na pregled, kot da je 1x prepozno…..če imate znake,…če ne pa vam samo preventivno povem, kako to izgleda, da lahko opozorite svoje najdražje domače, če kaj takega pri njih opazite. Kljub vsemu se je dobro zavedat, saj tako pišejo v tujini ob februarju, mesecu srčnih bolezni v srčnih skupinah, da od srčnih bolezni umre več ljudi, kot od vseh vrst rakov skupaj. Pa čim manj srčnih težav vam želim!