Kaj moramo vedeti o sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 se navadno pojavi nenadoma, lahko z zelo izrazitimi simptomi. Nastanek sladkorne bolezni tipa 2 pa je počasnejši, z blagimi simptomi ali brez njih.
Vsak človek je drugačen, zato se lahko znaki (kar lahko vidimo sami ali vidijo drugi) in simptomi (težave, ki jih občutimo) pri ljudeh razlikujejo. Včasih simptomov sploh ni, med znaki, ki se lahko pojavijo, pa so:
– pogosto uriniranje,
– čezmerna žeja,
– večja lakota,
– hujšanje,
– utrujenost,
– zamegljen vid,
– pogoste okužbe,
– težave z zbranostjo (pomanjkanje koncentracije),
– mravljinčenje v dlaneh ali stopalih,
– počasno celjenje ran,
– bruhanje ali bolečine v trebuhu (prizadeti včasih misli, da gre za gripo).

Diagnoza sladkorne bolezni je zanesljiva, če je izvid krvnega sladkorja na tešče 7,0 mmol/L ali več oziroma kadarkoli (na tešče ali po obroku hrane) več kot 11,0 mmol/L. Če ni značilnih bolezenskih težav za sladkorno bolezen, potrebujemo za diagnozo še eno potrditev omenjenih vrednosti krvnega sladkorja.

Zdravljenje sladkorne bolezni se je v zadnjih desetletjih precej spremenilo. Poznamo vrsto najrazličnejših zdravil, insulin poznamo že skoraj 100 let. Od vseh vrst zdravljenja je samozdravljenje – načrtovanje življenjskega sloga – najpomembnejše. Po stopnjah zdravljenje razdelimo v:
• nefarmakološko – brez zdravil
• zdravljenje z zdravili.

Če še nikoli prej, bo zdaj pravi čas, da poskrbite zase in prilagodite svoj življenjski slog. Posvojite za telo prijazne ukrepe: zdravo prehrano, veliko gibanja, nadzor nad telesno težo, izogibanje stresu, izogibanje kajenju in čezmernemu pitju alkohola, vse to pa običajno vodi tudi v dobro počutje. S sladkorno boleznijo se lahko naučite, kako imeti radi sami sebe, in razvijete občutek za svoje telo.

Diagnozo sladkorne bolezni ugotovi zdravnik s preprosto laboratorijsko preiskavo. Normalne vrednosti krvnega sladkorja pri zdravih osebah so 3,8 do 6,0 mmol/l na tešče in pod 7,8 mmol/l dve uri po obroku. Vrednosti na tešče 6,1 do 6,9 mmol/l oziroma 2 uri po OGTT (oralnem glukoznem tolerančnem testu) 7,8 do 11,0 mmol/l kažejo na prediabetes. Prediabetes so začetne motnje v toleranci za glukozo in so navadno predstopnja sladkorne bolezni tipa 2.
Kadar pa so vrednosti krvnega sladkorja na tešče 7,0 mmol/l ali več oziroma naključno kadarkoli čez dan 11,1 mmol/l ali več, govorimo o sladkorni bolezni.