Izletniško srce: Ribniki v dolini Drage

Besedilo in slike: Valentina Vovk

Ribniki v dolini zaselka Drage pri Igu na Ljubljanskem barju so verjetno ena lepših izletniških točk na tem predelu. Sedem pretočnih ribnikov je nastalo v 18. stoletju, ko so zajezili potok pod vasjo Dobravica in vodotok Draščica, ker so tukaj kopali glino za tedanjo opekarno.

Od leta 1985 naprej je to območje zavarovano oziroma razglašeno za naravno znamenitost, saj nudi življenjski prostor številnim živalskim vrstam, ki na širšem območju barja ne najdejo več primernih pogojev za svoj obstoj.

To področje je zanimivo tudi za ljubitelje in opazovalce ptic. Tukaj se jih namreč zadržuje do 150 različnih vrst, med katerimi mnoge lahko vidimo le tu. Ribniki in njihova okolica so danes del evropskega ekološkega omrežja, imenovanega Natura 2000.

Slika: Gozdna učna pot Draga

Naša misija, na pot sem se odpravila z dvema psičkama, je bil ogled ribnikov in sprehod po bližnji gozdni učni poti. Žal moram spet poročati o zares slabi označenosti, tako da smo učno gozdno pot skorajda v celoti zgrešile. No, morda se je to zgodilo tudi zato, ker so bile različne ptice in tudi jezera ob poti tako slikovita, da smo zelo uživale v opazovanju le teh. Sicer se učna pot, ki je dolga približno tri kilometre, prične in tudi sklene ob Lovskem domu v Dragi, tik ob velikem ribniku, kjer lahko tudi parkirate. Pohod po učni poti traja približno eno uro, opremljena je z informativnimi tablami, ki predstavljajo različne drevesne vrste. Zanimivo in poučno, še posebno, če imate s seboj otroke, ki se bodo tako naučili prepoznati različne vrste dreves.

Slika: Ribniki v dolini reke Drage

Mene so pritegnili ribniki in dogajanje ob njih. Na poti sem srečala tudi ribiča, ki je polno opremljen pričakoval prijatelje, da se mu pridružijo. Bil je namreč petek, in kot je povedal, se ob koncu delovnega tedna pogosto družijo s prijatelji. Bolje je tu poslušati petje ptic in gledati, kako ribe prijemljejo, kot poslušati gostilniške debate, je rekel ribič. Ulovljene ribe pa, kot je povedal, vržejo nazaj v ribnik. Tu namreč živi kar trinajst različnih ribjih vrst, med drugimi tudi smuč, linj in ščuka, ki spadajo med ogrožene vrste. Poleg ptic in rib so tu svoj dom našle tudi vidre, različne vrste žab, kačji pastirji, rak jelševec in želva sklednica, ki sta prav tako zavarovani vrsti.

Okoli ribnikov vodijo različne stezice, sicer pa si lahko na mobitelu poiščete izletno točko in vidite različne modre ter rdeče označene sledi GPS, ki vas bodo krožno vodile po dolini Drage. Krožna pot ni naporna, saj večinoma poteka po ravni cesti. Nekje sem prebrala, da traja dobro uro, vendar se čas sprehoda lahko kar precej podaljša, sorazmerno z vašo radovednostjo. Večino leta vas bo bujna narava, polna življenja, prevzela s svojo lepoto in pestrostjo, tako da boste zagotovo pozabili na čas. S psičkama sem se po dolini potepala dobre tri ure in bi se še, če ne bi bil že pozen popoldan.

Na izlet sem se odpravila zgodaj spomladi, na lep sončen dan. Medtem ko sta psički uživali v iskanju palic in skupni igri ob vodi, sem sama  po poti še malo nabirala prve užitne rastline, ki nam jih ponudi narava. Gozdni regrat, navadna regačica, divji hmelj in čemaž so prve rastline, ki jih vsako leto naberem. Nabiralništvo me namreč izjemno sprošča, poleg tega pa so te prve zelene rastline, ki poženejo po zimi polne hranljivih snovi. Pripravim jih čimprej in tako, da se tudi otrokom ne zdijo »preveč zdrave«.

Kot rečeno, sem se zaradi sončnega zahoda po dobrih treh urah uživanja v prelepi naravi vrnila do izhodiščne točke. Avtomobil sem parkirala pri jezeru Rakovnik, ki je eno izmed večjih v tej skupini. Ob jezeru je ribiška koča, ki jo zaradi ogromne jeklene ribe res ne morete zgrešiti. Za kočo je očarljiv lesen pomol, kjer sem se ob prihodu kar nekaj časa zadržala in uživala prve toplejše pomladne sončne žarke.

V čudovit kotiček narave se bom zagotovo še vračala. Vabljeni tudi vi!

Preberite še: