Svetovni dan srca 2009

 Svetovni dan srca 2009

 

 

Svetovni dan srca praznujemo že desetič. Vsako leto je izbrano drugačno področje obeležitve tega dneva. Namenjen je osveščanju ljudi, da so srčno-žilne bolezni in možganska kap najpogostejši vzrok smrti. V Sloveniji so bolezni srca in ožilja najpogostejši vzrok smrti (vzrok za okoli 40% vseh smrti). Večina teh je posledica ateroskleroze. Posledica bolezni srca in ožilja je lahko slabša kakovost življenja, invalidnost in smrt. Dejavniki tveganja, ki pospešujejo nastanek bolezni srca in ožilja so zvišana raven krvnih maščob, zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, stres, nezdrava prehrana, telesna nedejavnost in kajenje. Že samo z obvladovanjem  glavnih dejavnikov tveganja, kot so kajenje, nezdrava prehrana in telesna nedejavnost bi lahko preprečili najmanj 80 % prezgodnjih smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

 

Letošnji svetovni dan srca je namenjen spodbujanju ohranjanja zdravja na delovnem mestu. Geslo je »Delamo s srcem«, področje, ki ga obravnava pa je zagotavljanje zdravega delovnega okolja. Na delu preživimo približno tretjino svojega življenja v obdobju, ko smo zaposleni ali kako drugače opravljamo svoj poklic in svoje poslanstvo.

 

Svetovni dan srca bomo letos praznovali v nedeljo, 27. septembra. Ob svetovnem dnevu srca organizira Svetovna zveza za srce s svojimi člani in partnerji po svetu številne dejavnosti: pohode, teke, javna posvetovanja, znanstvene forume, razstave, koncerte, športna tekmovanja – o tem lahko več preberete na spletni strani www.worldheartday.org.

 

Nekaj prireditev, ki bodo potekale v Sloveniji:

– 12.09. bo v Novem mestu tradicionalni pohod po Štukljevi poti in po Andrijaničevi poti,

– 26.09 od 9. do 13. ure: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, možen bo posnetek EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, koncert godbe na pihala Bežigrad, zabavne igre, idr.)

– 26.09. test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km po »srčni poti« v Mestnem parku v Mariboru in 27. 09. po »srčni poti« pri Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju,

– 26. september do 3. oktober: razstava o srcu v Zgodovinskem atriju Mestne hiše

– 20. september od 11. do 16. ure: prireditev na Kodeljevem (svetovni dan srca, svetovni dan miru in svetovni dan fair playa) – v sodelovanju z Zavodom za fair play)

– 27. september od 9. do 17. ure: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja)

– 27. september od 11. do 15. ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi

– 1. oktober ob 19. uri: kulturni večer v Mestni hiši v Ljubljani – nastop pevskega zbora Lek

– 3. 10. bo tradicionalna prireditev v Novi Gorici pri okrepčevalnici Panovec.

O dogodkih po Sloveniji lahko več preberete na spletni strani www.zasrce.si, vabljeni pa ste tudi k udeležbi.

 

Zloženka: Svetovni dan srce 2009 >>>