Napovednik aktivnosti Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Prireditve ob svetovnem dnevu srca v Ljubljani

26. september od 9. do 13. ure: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, možen bo posnetek EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, koncert godbe na pihala Bežigrad, zabavne igre, idr.)

 – 20. september od 11. do 16. ure: prireditev na Kodeljevem (svetovni dan srca, svetovni dan miru in svetovni dan fair playa) – v sodelovanju z Zavodom za fair play)

– 27. september od 9. do 17. ure: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja)

– 27. september od 11. do 15. ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi

– 1. oktober ob 19. uri: kulturni večer v Mestni hiši v Ljubljani – nastop pevskega zbora Lek  

 – 1.  do 7. oktober: v Galeriji Kresija bo na ogled razstava”Delamo s srcem” (ponedeljek – petek: 10. -18. ure, sobota: 10. do 13. ure)

 

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest. 

7. oktober ob 17. uri: mag. Barbara Salobir, dr. med.: Sodoben pristop k obravnavi odporne hipertenzije

– 4. november ob 17. uri: asist.dr. Danica Rotar Pavlič, dr.med.: Izgorelost  

Srčna pot Becel po Golovcu

– vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu:

– 6. oktober ob 16. uri

– 3. november ob 16. uri

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti. Pred zvezdarno si je možno izmeriti krvni tlak. V primeru slabega vremena meritve krvnega tlaka odpadejo.Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55. 

 

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

– vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 6. september

– 4. oktober  

 

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v prostorih na Drenikov v Šiški organiziramo vodeno vadbo. Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v 4 skupinah, v ŠD Gib in jo bo vodila Barbara Sluga, prof. ŠVZ po naslednjem urniku: ponedeljek – sreda 8.30 – 9.30ponedeljek – sreda 9.30 – 10.30torek – četrtek 8.30 – 9.30torek – četrtek 9.30 – 10.30Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30.

 

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

 – vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).  

 

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi; zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi; zdravstveno vzgojno svetovanje.  

 

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi, živilska prodajalna

– torek, od 10. do 12. ure in od 18. do 20. ure meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

vsak torek od 16. do 18. ure: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce ali na blagajni oddelka zelišč v pasaži Maxi – živilska prodajalna  

 

 

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.  

 

 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Mercator organizirata brezplačne meritve krvnega tlaka, glukoze in holesterola v krvi za člane kluba Uživajmo zdravo in za ostale kupce v Mercator centrih.

Od 3. septembra do 10 .oktobra bodo potekale meritve v izbranih Mercator centrih po Sloveniji, v sklopu kluba Uživajmo zdravo in Mercatorjeve trgovske znamke Zdravo življenje. Člani Društva za zdravje srca in ožilja ter člani kluba Uživajmo zdravo si bodo lahko ob identifikaciji s člansko izkaznico društva ali kartico Mercator Pika z nalepko kluba brezplačno izmerili krvni tlak, glukozo in holesterol, ostali kupci pa bodo imeli brezplačne meritve krvnega tlaka in holesterola v krvi. Meritve smo uspešno opravili že v Ljubljani, Kranju, Postojni in Mariboru. Zdaj pa ste vabljeni na naslednja mesta, kjer bomo opravljali meritve:

– 16. september od 10. do 14. ure v Mercator centru Murska Sobota,

 – 19. september od 10. do 14. ure v Mercator centru Novo mesto,

– 3. oktober od 10. do 14. ure v Mercator centru Celje

– 10. oktober od 10. do 14. ure v Mercator centru Ljubljana.

V letošnji spomladanski akciji smo opravili skupno 2282 meritev, od tega 926 meritev krvnega tlaka (53% povišane vrednosti), 721 meritev holesterola (51,7% povišane vrednosti),  in 198 meritev trigliceridov (53,5% povišane vrednosti),  ter 437 meritev sladkorja v krvi (8,7% povišane vrednosti). Verjamemo, da bo odziv zdaj še večji.  

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]   

 

 PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

– ob ponedeljkih in četrtkih od 17. do 20. ure: kardio fitnes na Cankarjevi 60 v Novi Gorici – skozi poletje je zaprl vrata, ponovno bo odprt oktobra.

 vsako tretjo soboto v mesecu ob 10. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

– ponovno v septembru: tečaj temeljnih postopkov oživljanja. Prijave na T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

– jeseni: predavanja v Tolminu, Novi Gorici in Ajdovščini. O vsebini in terminu bo podružnica določala sproti in obveščala pravočasno.

– 3. oktober: obeležitev Svetovnega dneva srca v organizaciji Podružnice za severno Primorsko, na prireditvenem prostoru pred okrepčevalnico Panovec. Tu bo potekal tradicionalni široko zastavljen program s pohodom in drugimi gibalnimi aktivnostmi, meritvami holesterola v krvi, svetovanjem, pokušino zdravih jedi, ponudbo podjetij in sponzorjev – vključeval bo tudi predavanje dr. Viljema Ščuke: »Fizična izgorelost in obolenje srca«.

– Informacije o vseh aktivnostih podružnice: [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).  

 

PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

 

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, CeljeT: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.   

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mestoT: 07/337 41 71, E: [email protected]

 vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej. 

 

– vsak četrtek ste vabljeni na pohod po Trški gori pri Novem mestu: zberemo se ob 17. uri  pri Grmu Novo mesto, na Bajnofu (bivša Kmetijska šola Grm). Pohod traja približno 2 uri.

 

– 12. september: 12. tradicionalni pohod ZA SRCE, po dveh poteh:

Po Štukljevi poti (12 km) ob 9. uri izpred Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (bivša kmetijska šola Grm), na Bajnofu – Sevno na Trški gori, čez Trško goro, mimo Starega gradu, Šempetra in čez Lutrško selo do cilja v športnem parku Term Krka Šmarješke Toplice.

Po Andrijaničevi poti (4 km): ob 10.20 uri izpred hotela Šport na Otočcu čez Lutrško selo do skupnega cilja s Štukljevo potjo.Vsi pohodniki se bodo iz Šmarjeških Toplic lahko vrnili z organiziranim prevozom.Vsak udeleženec bo prejel spominsko majico, na cilju pa topel obrok in pijačo.  

 

Predavanja bodo v prostorih Ekonomske šole v Novem mestu, Ulica talcev 3A:

 23. september ob 18. uri: prof. dr. Blaž Mlačak, dr. med.: Recepti za zdravo življenje

– 5. oktober ob 18. uri : prim.mag. Tatjana M. Gazvoda, dr. med.: Obvladovanje stresa kot dejavnika tveganja

– 19. november ob 18. uri : prim. Iztok Gradecki, dr.med.: Motnje srčnega ritma – atrijska fibrilacija  

 

 

PODRUŽNICA KRAS

Ob svetovnem dnevu srca 27. septembra bo podružnica Kras Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije organizira naslednje aktivnosti:

– 27. september ob 9. uri:  voden pohod iz Sežane do Bazovice. V Bazovici poučen ogled Didaktičnega centra. Odhod izpred gasilskega doma v Sežani ob 9. uri. Pohod je primeren za vse starostne skupine. Zainteresiranim udeležencem bomo pred ali med pohodom brezplačno izmerili krvni tlak in sladkor in nudili strokovno zdravstveno svetovanje. Povratek do 15 ure. (informacije T.: 040/ 900 021 vsak dan po 15 uri).

– 17. oktober ob 9. uri: voden pohod po dolini reke Glinščice po isti poti kot zadnja leta. Odhod iz nekdanjega mejnega prehoda Lipica ob 9. uri z organiziranim prevozom ali z osebnimi avtomobili do Boljunca v Italiji (prijave za prevoz so obvezne do srede 14. oktobra na T.: 040/ 900 021 vsak dan po 15 uri). Če bo zadosti prijav bo prevoz organiziran tudi iz avtobusne postaje v Divači ob 8.30 uri in iz avtobusne postaje v Sežani ob 8.45 minut. Povratek do 15 ure.

– 15. november ob 9. 00 uri: organiziran voden pohod iz Lipice do Gropade. Start je izpred hotela Maestozo v Lipici. Zainteresiranim udeležencem bomo pred ali med pohodom brezplačno izmerili krvni tlak in sladkor in nudili strokovno zdravstveno svetovanje. Povratek do 15 ure. (informacije na T.: 040/ 900 021 vsak dan po 15 uri).

– 17. november ob 17. uri: ne pozabite na vsakoletno tradicionalno prireditev ” Za zdrava srca Krasa ” v Kosovelovem domu v Sežani. Toplo vabljeni v čim večjem številu tako člani kot nečlani.Veselimo se druženja z vami!  

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Vsaka druga nedelja v mesecu, ob 8. uri: pohod. Pohodne poti so speljane po stezah in opuščenih kolovozih v notranjosti Slovenske Istre in kraškem robu. Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru, odhod je ob 8. uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti, kamor se vrnemo po okoli 5 urah (4 ure hoje, 1 ura počitka, malice, razlage itd.). Pohode vodi član odbora podružnice Darko Turk, zmerne hoje je vsakokrat za približno od 4 do 5 ur. Tem uram je treba dodati še čas za malico in seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.   

Od septembra 2009 do 1. maja 2010 bo potekala vadba v Športni dvorani na Bonifiki, za kar je potrebna predhodna prijava pri gospe Eti Val. Da bo vadba lahko potekala je potrebno najmanjše število prijavljenih, in sicer 15. Za prijave lahko že pokličite gospo Eto Val (T.:031/672 851). Prisrčno povabljeni v družino za srce in ožilje!


 Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.    

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO 

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo, od 14. do 17. ure: posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30.  

– 5. september ob 9. uri: pohod (6 km) in piknik. Zbor pred Zdravstvenim domom v Vuzenici. Cilj: Kope – sedežnica. Kontaktna oseba: Edvard Rek, 041/255 789

.– od 20. do 25. septembra: občinski praznik Radlje ob Dravi –  promocija zdravega življenjskega sloga in dela društva Za srce. Kontaktna oseba: Kniplič Franjo, 041/332 939.

– med 17. in 22. septembrom: promocija zdravega življenjskega sloga in našega društva v Slovenj Gradcu. Potekala bodo svetovanja, presejalne meritve, delili bomo zloženke. Koordinatorica: Majda Zanoškar, 040/432 097.

– 22. september ob 10. uri: dan brez avtomobila. Praznik v Slovenj Gradcu, aktivnosti: hoja, kolesarjenje. Zbrali se bomo pred Koroško likovno galerijo ob 10. uri. Dobrodošli vsi člani društva. Majda Zanoškar, 040/432 097.

– 26. september ob 9. uri: pohod 6 km, raztezne vaje, varna hoja in varovalni obrok. Zbor pred Zdravstvenim domom v Dravogradu. Cilj: Goriški vrh, Ojstrica. Kontaktna oseba: Jožica Heber, 040/296 140.

– 27. september: Svetovni dan srca

– 3. oktober ob 9. uri: izlet Za koroške srčke. Zbor pred avtobusno postajo Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Andeški hram. Cilj: po poteh koroškega plebiscita. Prijave: Fanika Grošelj, 040/122 828 in lokalni vodje, člani Upravnega odbora podružnice društva.

– 16. oktober ob 15. uri: Svetovni dan hrane. Zbor pred lekarno Slovenj Gradec v centru mesta. Cilj: uživajmo pet barv ali vrst zelenjave in sadja na dan. Koordinator: Martina Možina, 031/634 298 in Majda Zanoškar 040/432 097.

– 17. oktober ob 9. uri: pohod 6 km, etnologija. Zbor gostilna Krivograd, Polana – Prevalje. Cilj: Šentanel. Kontaktna oseba: Mojca Grzina, 02/822 30 77.

– 7. november ob 9. uri: pohod 7 km, etnologija. Zbor pred bencinsko črpalko v Ravnah na Koroškem. Cilj: Malgajeva pot. Kontaktna oseba: Đuro Haramija, 040/325 090.

– 5. december ob 10. uri: pohod 5 km, proste vaje. Zbor pred Domom starejših občanov Fara. Cilj: okoli Brinjeve gore. Kontaktna oseba: Stanko Kovačič, 041/477 648.

– 16. december ob 16. uri: praznovanje novega leta – zadnjič v tem desetletju. Večerja s plesom. Prijave članov: lokalni vodje, člani Upravnega odbora podružnice društva.

– 9. januar ob 10. uri: pohod 6 km, proste vaje. Zbor v Kotljah pred Mercatorjem. Cilj: po Prežihovi poti. Kontaktna oseba: Jože Prednik, 02/822 14 64.V primeru močnih padavin bomo aktivnosti prestavili na naslednji teden (prestavi se enkrat).Pokličite zjutraj, na dan pohoda kontaktno osebo. Pohodi so lažji/krajši.Za naše društvo je zaželeno, da vsak pridobi v novem letu enega novega člana ali še bolje, »članstvo za družino«.Ostale prireditve (zdravstveno vzgojna predavanja) bodo objavljena v Večeru, koroških radijskih postajah ali sproti v naši reviji Za srce.  

 

 DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE  

MeritveSeptembra  bo Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje tako kot doslej, merilo krvni pritisk, količino holesterola, sladkorja v krvi in trigliceridov, ki se bodo izvajale na rednih merilnih mestih.

– vsako prvo soboto v mesecu, torej 5. september, od 8. do 12. ure v prostorih DU Maribor – Center, Slomškov trg 5, Maribor, kjer bo tudi posvetovanje z zdravnikom

– vsak prvi torek v mesecu, torej 1. september, od 8. do 12. ure v prostorih DU Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor

– vsako prvo sredo v mesecu, torej 2. september, od 8. do 12. ure v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova 1, Maribor. Meritve krvnih vrednosti pa se bodo seveda opravljale tudi na drugih – sproti dogovorjenih lokacijah v Mestni občini Maribor in občinah Podravja. O času in kraju vseh meritev bomo obveščali prebivalstvo v dnevniku VEČER, na Regionalni radijski postaji Maribor ter lokalnih radijskih in TV postajah. 

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanjaV jesenskem času bo naše društvo nadaljevalo s predavanji in tečaji TPO za varnostnike, v prostorih UKC Maribor. 

Prireditve ob svetovnem dnevu srca26. september: test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km po »srčni poti« v Mestnem parku v Mariboru

27. september: test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km po »srčni poti« pri Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju

28. september: meritve krvnih vrednosti ob odprtju poslovalnice Nove KBM Maribor v Kidričevem

29. september: dan odprtih vrat na Oddelku za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor, Ljubljanska 5

10. oktober: tradicionalni pohod na Urban, s startom med 9. in 9.30. uro izpred cerkve v Kamnici. Udeležencem pohoda bomo merili krvni pritisk in srčni utrip na startu in na cilju. Geslo obeležitve letošnjega svetovnega dneva srca DELAMO S SRCEM upoštevamo v našem društvu, njegovo sporočilo je treba razširiti še v delovna okolja in širše. 

Kje in kdaj  nas lahko dobite?Uradne ure Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje s sedežem v Mariboru, Partizanska cesta 12, so:– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in– vsako sredo od 8. do 12. ure dopoldan in od 15. do 18. ure popoldanTelefon društva je: 02/228 22 63Elektronska pošta: [email protected]  

Postanite naši člani!Druženje naših članov je prijetno, dobivamo se na predavanjih, seminarjih, testih hitre hoje, pohodih – se poučimo o zdravi prehrani in se gibamo.