SEKUNDE REŠUJEJO ŽIVLJENJE – AKCIJA VALA 202

SEKUNDE REŠUJEJO ŽIVLJENJE – AKCIJA VALA 202

Val 202 je ob svoji 35. obletnici pripravil akcijo “Sekunde rešujejo, s katero želijo opozoriti, kako pomembno je ob dejstvu, da zaradi nenadnega srčnega zastoja v Sloveniji vsak dan umre 5–6 ljudi, znanje iz prve pomoči. Samo slaba petina očividcev, ki so prisotni kar v 90% primerih, je namreč po podatkih iz minulih let, poskusila oživljati, večinoma pokličejo le pomoč in čakajo.

Od 18. do 23. junija bodo vsak dan ob 11. uri pripravili kratke oddaje s posnetki pričevanj tistih, ki imajo tovrstne izkušnje in nanje pripeli oglašanja s terena, kjer bodo organizirali tečaje (v delovni organizaciji, šoli v naravi, vasi, oddaljeni od reševalne postaje…), opozarjali tudi na pomen defibliratorjev, ki postajajo pri reševanju življenj čedalje bolj nepogrešljivi, a jih je pri nas še vedno občutno premalo ter njihovo uporabo, ki je tudi za laike zelo preprosta, predstavili v eni od naših oddaj.

Val 202 bo, prav tako v sodelovanju s Svetom za reanimacijo, z Društvom za zdravje srca in ožilja ter Rdečim križem in reševalci Reševalnih služb Slovenije med 18. in 23. junijem organiziral brezplačne tečaje temeljnih postopkov oživljanja – vsak dan, v najmanj 20 krajih po Sloveniji in spodbujal vsakogar, da obnovi oziroma pridobi to nenadomestljivo znanje, s katerim lahko prepreči najhujše in reši življenje.

Z akcijo in apelom po odločitvi za nakup defibrilatorja so že seznanili tudi Skupnost in Združenje občin Slovenije, Gospodarsko in Trgovsko zbornico ter Športno Zvezo Slovenije. Njihova odločitev o morebitnem nakupu defibrilatorja bo objavljena na valovski posebni spletni strani, ko bodo ob Svetovnem dnevu srca z njo in morebitnimi drugimi pozitivnimi rezultati akcije, seznanili tudi poslušalce.

Sekunde rešujejo