Napovednik dogodkov

NAPOVEDNIK DOGODKOV

 

PODRUŽNICA LJUBLJANA

 

Predavanja vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost, do zasedenosti dvorane.

– 5. september ob 17. uri: dr. Vlasta Zupanc Isoski, dipl. logopedinja: »Pogovor ni samo govor – veščine komunikacije«.

 

Telovadba za zdravo srce, za člane Društva za srce

Priključite se lažji obliki telesne vadbe, primerne tudi za starejše, ki temelji na ohranjanju vzdržljivosti, moči in gibljivosti, je zabavna in hkrati povezovalna ter kot takšna lahko pripomore k dvigu kakovosti vašega življenja. Vadbeni urici bosta sestavljeni iz uvodnega, pripravljalnega dela, ogrevanja ob glasbi, vadbe krepitve ter v zaključku vadba povečanja gibljivosti in sprostitev.

Za prijetno počutje boste obvezno potrebovali: dobro voljo,  primerno udobno športno opremo, čisto športno obutev, plastenko vode in ležalno podlogo (almaflex).

Vadbo bo vodila Barbara Sluga, profesorica športne vzgoje z večletnimi izkušnjami vodenja vadbe za vse starosti.

Kraj vadbe: dvorana ŠD Tabor, Tabor 2, 1000 Ljubljana.

Termini: ponedeljek od 14.30 do 16.00 ure, torek 10.00 do 11.30 ure in sreda 14.30 do 16.00 ure. Sporočite nam, kateri termin vam ustreza, mi pa vas bomo obvestili o datumu začetka vadbe, ko bo v posamezno skupino prijavljenih od 15 do 20 oseb.
Cena: 5,00 EUR za eno vadbo – dve šolski uri. Prijavite se lahko za najmanj enomesečno udeležbo (4 vadbe – cena 20,00 EUR). DDV že vključen v ceno.

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov: [email protected]

Ob prijavi nam napišite vaš naslov in telefonsko številko, da vas bomo lahko poklicali in uvrstili v skupino, ki vam bo časovno ustrezala. Začnemo jeseni!

 

Tečaj zdravega kuhanja, za člane Društva za srce

Vabimo vas, da se prijavite na tečaj priprave zdravih obrokov hrane, ki ga bo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organiziralo v Ljubljani, skupaj s podjetjem AMC Slovenija.

Na tečaju vas bomo naučili:

– priprave zdravih obrokov hrane,

– kako kupovati živila, prebirati deklaracije na živilskih izdelkih,

– osnov zdrave vsakodnevne prehrane.

Posamezni tečaj bo trajal 2 uri, podaljšali pa ga bomo še za pokušino pripravljenega obroka ter pogovor. Prejeli boste tudi recepte in informativno – izobraževalna gradiva.

Kraj tečajev: prostori AMC Slovenija,  Cesta ljubljanskih brigad 23, Ljubljana (pri Telemachovi poslovni stavbi)

Termini: tečaji bodo ob četrtkih ob 18. uri, v skupini bo lahko največ 15 oseb. O terminih tečaja boste obveščeni ob formiranju skupine.

Cena tečaja: 17,50 EUR (DDV že vključen v ceno).

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov [email protected].

Ob prijavi nam sporočite vaš naslov in telefonsko številko, da vas bomo lahko poklicali in vas uvrstili v skupino, ki vam bo časovno ustrezala.

 

 

Tečaj izvajanja relaksacijske tehnike – avtogeni trening, za člane Društva za srce

Relaksacijske tehnike so med najbolj uporabljanimi strategijami obvladovanja stresa, vključno z možnostjo vplivanja na bolečino. Nekatere teh tehnik so stare že več tisoč let – egipčanski duhovniki so pogosto zdravili z različnimi oblikami vidnih predstav, joga, tehnike dihanja. Žal , pa so namenjene predvsem vzhodnjaško mislečemu človeku, z drugačnim načinom življenja, kot to velja za zapadnega človeka. Strokovnjaki so razvili dve pogosto uporabljani tehniki, ki so prilagojene zapadnemu človeku – tehniko progresivne mišične relaksacije, njen avtor je Jakobson ( ZDA), avtogeni trening pa je razvil nemški strokovnjak J.H. Schultz.

V zadnjih letih narašča  zanimanje znanosti in spoznanja o rušilnih učinkih izpostavljenosti  prolongiranemu stresu;  tako so kliniki razvili različne strategije intervencije z namenom obvladovanja stresa. Med njimi imajo pomembno mesto relaksacijske tehnike. Pozitivne fiziološke, psihološke in emocionalne spremembe so podprte z znanstveno podprtimi dokazi.

Komu je namenjena:

zdravim osebam, ki se želijo naučiti sproščanja in preprečiti neugodne učinke stresa,

Osebam z migrenskimi in tenzijskimi glavoboli. po prebolelem srčnem infraktu, motnjami spanja, hipertenzijo, cerebrovaskularnimi težavami,  težavami z želodcem, kronično bolečino, itd.

Ne priporočamo je osebam, ki so se zdravile ali se še zdravijo zaradi psihoze, prve tri mesece po možganski kapi in srčnem infarktu; osebam z epilepsijo. Prav tako ne priporočamo tovrstno relaksacijo pri osebah, ki so zasvojene z alkoholom ali drugimi opojnimi substancami.

Vodja tečaja je dr. Alenka Sever,  specialistka klinične psihologije.

Tečaj traja 8 tednov (2 meseca), skupinsko, v enkrat tedenskih srečanjih, ki bodo ob petkih ob  16.30 (do 18.00 ure), v skupini je največ 8 oseb.

Kraj: Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 v Ljubljani.

Termin vam bomo javili ob formiranju skupine, zato nam ob prijavi napišite telefonsko številko in vaš naslov. Cena tečaja (za 8 srečanj): 228,00 EUR (DDV že vključen v ceno)

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov [email protected]. Začnemo jeseni!

 

 

Brezplačni telefon – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

Brezplačna telefonska številka za uporabnike linij 031, 041 in 051: 031/334 334 (vsak delovni dan od 12. do 14. ure).

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek: od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– torek in četrtek: od 9. do 12. ure in od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– sreda od 12. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

 

Posvetovalnica za srce, Maximarket

Meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi v pasaži Maximarketa v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Delovni čas:

– torek in četrtek od 10. do 12. ure

– prvi petek v mesecu od 10. do 13. in od 15. do 18. ure

– prva sobota v mesecu od 10. do 13. ure

Posvetovalnica v Maximarketu bo zaprta od 09. julija do 31. avgusta 2007!

 

Posvetovalnica Za srce sedaj tudi v Cityparku v Ljubljani!

Obveščamo vas, da je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v sodelovanju z Bazilico-zel odprlo novo Posvetovalnico za srce v prostorih Bazilice-zel v Cityparku v Ljubljani, ki je z delovanjem pričela 5. aprila 2007. V posvetovalnici vam bodo strokovnjaki izmerili krvni tlak, holesterol, trigliceride in sladkor v krvi, nudili zdravstveno vzgojno svetovanje, na voljo bodo tudi brošure in revije z zdravstveno vsebino. Urnik dela posvetovalnice preberite v napovedniku. Vljudno vabljeni!

Delovni čas:

– četrtek od 16. do 18. ure

– sobota od 11. do 13. ure

 

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

V severno primorski podružnici si prizadevamo pritegniti naše članice in člane, njihove družine, sosede in prijatelje – k aktivnostim, ki jih priporočajo strokovnjaki za zdrav način življenja, obenem pa želimo, da bi bili seznanjeni o pristopu k problematiki, kadar bolezen že nastopi.

Zato vas vabimo in vam priporočamo:

– ob ponedeljkih in četrtkih od 17.ure dalje: vadba v »Kardio fitnesu« na Cankarjevi 60 v Novi Gorici, ob ambulanti dr. Bernhardta

– vsako tretjo soboto so pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, start ob 10. uri. V primeru slabega vremena pohod odpade. Zbirališče pri okrepčevalnici Panovec.

 

Informacije: [email protected]

 

 

PODRUŽNICA CELJE

 

Posvetovalnica Za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

Vsak torek: med 10 in 12. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.a v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

Vsako soboto: med 10. in 12. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

Vsak ponedeljek: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri splavarju ob 15. uri.

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

– 13. junij ob 20. uri: TV Vaš kanal oddaja »V skrbi za vaše zdravje« s tematiko Počitniška lekarna. Oddaje vodi podpredsednica upravnega odbora podružnice prim.mag. Tatjana M. Gazvoda, dr.med., njeni gostje pa so priznani strokovnjaki s področja medicine in drugod.

 – 20. junij ob 19. uri: predavanje – prim. Iztok GRADECKI, dr.med., spec.internist: »Kaj mora vsak vedeti o oživljanju«. Predavanje bo v Ekonomski šoli Novo mesto, Ulica talcev 3a, predavalnica P-3, III.nadstropje. Prosimo, da vašo udeležbo sporočite na telefon 07/337 41 71 najpozneje do 18. junija 2007.

 

– vsak četrtek: pohod po Trški gori. Start je ob 17. uri pri Kmetijski šoli Grm na Bajnofu. Pohod traja približno 2 uri.

 

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite.

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje v Zdravstvenem domu v Izoli. Vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar-Vatovec, univ.dipl.ing. živilske tehnologije. 

 

Vsaka druga nedelja v mesecu ob 8. uri: pohod. Pohodne poti so speljane po stezah in opuščenih kolovozih v notranjosti Slovenske Istre in kraškem robu. Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru, odhod je ob 8.00 uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti kamor se po okoli 5 urah ( 4ure hoje 1ura počitkov, malice, razlage itd.), vrnemo. Pohode vodi član odbora podružnice Darko Turk, zmerne hoje je vsakokrat približno 4 do 5 ur. Tem uram je treba dodati še čas za malico in seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali. Priporočljiva primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.    

7.oktober ob 8. uri: Tradicionalni pohod na Slavnik (organizator obalno planinsko društvo), ki se mu vsakokrat pridruži Društvo za srce, ob svetovnem dnevu srca:Podgorje – Slavnik – Zajčji vrh (grižan) – Udornica – Podgorje

11. september ob 8. uri: Mostičje – Loka – Marčev hrib – Ladrica – Zjat – Podpeč – Pod Štrklevico – Zanigrad – Pod Hrastovljami – izvir Rižane – Mostičje

9.december ob 8. uri: izvir Rižane (vrtina) – Zanigrad – Jerebine – ŽP Zazid – Jampršnik – Brežec – nad Štrkljevico – izvir Rižane.

 

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

– 23. junij ob 8. uri: zberemo se pri OŠ Sele. Pot nas bo vodila po delu Meškove poti (6km). Vodja pohoda bo: Mojca Močilnik, T.: 031 316 533.

– 7. julij ob 8.30 uri: zberemo se pri hotelu Krnec (Črna na Koroškem), pot nas bo vodila do Najevske lipe (približno 7 km). Vodja pohoda bo Stanko Kovačič, T.: 041 477 648.

– 18. avgust ob 8.30 uri: zberemo se pri hotelu Krnec (Črna na Koroškem), pot nas bo vodila po Dolini Tople (približno 6 km). Vodja pohoda bo Stanko Kovačič, T.: 041 477 648.

– 8. september ob 6.30 uri: zberemo se na parkirišču Mercator (Slovenj Gradec), odpravili se bomo na izlet v neznano. Oprema – kopalke. Vodja: Franjo Kniplič, T.: 041 332 939.

 

V primeru močnih padavin na kraju lokacije (telefon)- bo pohod prestavljen kot ponavadi  na naslednjo soboto.

 

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo od 14. do 17.ure: Posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T.: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30 ure.

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

V mesecu juniju organizira športno društvo » SOKOL »  v raznih krajih po Gorenjski tečaje nordijske hoje.  Vsi, ki imajo željo naj pokličejo in se dogovorijo za termin in kraj. Športno društvo Sokol, Stražišče, Gasilska ulica 10, Kranj. T.:04/231 59 56.

 

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA MARIBOR IN PODRAVJE

– 23. junij – srčna pot pri OŠ Miklavž na Dr. polju

– 24. junij – Kolesarski maraton okoli Pohorja

– 25. junij – pohod Ruše – Areh (ob Dnevu državnosti), v sodelovanju s Planinskim društvom Ruše

– 20. avgust – test hitre hoje Lovrenc na Pohorju

– 1. ali 8. september – test hitre hoje – srčna pot Mariborski otok

– 17. september – test hitre hoje na 2 km v Rušah

– 22. september – srčna pot pri OŠ Miklavž na Dravskem polju (ob Dnevu brez avtomobila v okviru evropskega tedna mobilnosti)

– 23. september – test hitre hoje Mestni park Maribor

– 14. oktober – rekreativni pohod na Urban (ob Dnevu hoje)

Preizkusite svojo telesno vzdržljivost!

Vabimo vas, da se v kar največjem številu udeležite naših akcij!

 

Meritve

V Mariboru in Podravju bodo organizirane meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi kot doslej: vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor-Center, vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor-Tabor in vsako prvo sredo v mesecu v Mestni četrti Maribor-Pobrežje. Te in vse druge meritve, predavanja sproti  objavljamo v dnevniku Večer, na Regionalni radijski postaji Maribor, Radiu Slovenske gorice in  Radiu Štajerski val.

Odslej bo Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje merilo krvne vrednosti tudi

v Mercatorjevih prodajnih centrih v Mariboru in na Ptuju. Gostovali pa bomo tudi v prodajnem centru Europark v Mariboru.

 

Predavanja o temeljnih postopkih oživljanja

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje bo imelo vsak mesec v odročnih krajih Podravja predavanje o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo defibrilatorja z namenom, da bi zunanje občine pomagale pri nabavi tega nujno potrebnega aparata. V primeru odločitev v posameznih krajih, bo društvo usposobilo tamkajšnje tečajnike.

 

Seminarji temeljnih postopkov oživljanja

Pri čakanju na reševalce moramo nuditi prvo pomoč z oživljanjem, sicer bolnik lahko umre. Pri tem poskrbimo za umetno dihanje in zunanjo masažo srca, lahko pa uporabimo defibrilator, ki ureja delovanje srca in rešuje življenja. Obolelemu avtomatski defibrilator podaljša življenje do prihoda reševalcev.

Morda ne veste, da prav vi lahko daste nenadomestljivo prvo pomoč ob nenadnem zastoju srca.

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje vas vabi na 6-urni tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Tečajniki se bodo zvrstili do aprila prihodnje leto v kirurški stolpnici Splošne bolnišnice Maribor, vodili pa jih bodo izkušeni zdravniki kardiologi.

Projekt je podprla Zavarovalnica Maribor. Za tečaj se lahko prijavite osebno ali po telefonu v pisarni Društva za srca, Partizanska 12/II, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15.  do 18. ure. T: 02/228 22 63.

TUDI VI LAHKO REŠITE ŽIVLJENJE SOČLOVEKU.