Energijske pijače: Agresivno trženje teh pijač otrokom in mladostnikom, ki jih vedno pogosteje uživajo. Čas za alarm?

Opomba: Vir prispevka je Zveza potrošnikov Slovenije

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Predvsem mladi pogosto uživajo energijske pijače, saj trženje agresivno nagovarja prav to občutljivo skupino, otroci in mladostniki pa niti ne razmišljajo o možnih škodljivih učinkih in – ne smemo pozabiti – so pod vplivom vrstnikov. Energijske pijače so tudi sladkorna bomba. Z eno pločevinko zaužijemo lahko od  12 pa vse do 55 g oziroma približno 14 kock sladkorja.

Po podatkih študije Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC), 2020, kar 42,5 % mladostnikov in mladostnic v Sloveniji uživa energijske pijače. Številka je zaskrbljujoča predvsem pri fantih, saj energijske pijače pije vsak drugi mladostnik. Anketa med 200 ljubljanskimi osnovnošolci pa kaže, da jih te pijače uživa več kot 60 odstotkov, med njimi četrtina »kar tako« ali celo pred in med športnimi dejavnostmi (nekateri izdelki imajo sicer navedeno opozorilo, da niso primerni za uživanje ob intenzivni športni aktivnosti, a označbo na zadnji strani prebere le peščica potrošnikov), glede na odgovore v spletni anketi, pa  imajo otroci te pijače pogosto na voljo v domačem hladilniku, kjer si jih preprosto postrežejo z vednostjo staršev. Starši in tudi športni klubi, kjer otroci in mladostniki aktivno preživljajo prosti čas, morajo uživanju energijskih pijač nameniti posebno pozornost. Svoj del odgovornosti pa moramo prevzeti tudi vsi drugi deležniki, predvsem pri ozaveščanju o tej problematiki, trgovci lahko naredijo še korak naprej.

ZPS poziva slovenske trgovce, naj preverjanje starosti kupcev energijskih pijač postane sestavni del odgovorne maloprodaje in usposabljanja osebja.

Odgovorno uživanje energijskih pijač pri zdravih odraslih praviloma ni problematično, a v javnosti so premalo izpostavljena tveganja, povezana s sestavinami energijskih pijač in možnostjo škodljivih posledic za zdravje za otroke in najstnike.Zato uživanje energijskih pijač lahko pomeni nevarnost za javno zdravje, zlasti med mladimi. Ker se energijske pijače z inovativnimi oglaševalskimi pristopi intenzivno tržijo prav njim, številni starši morda niti ne vedo, da otrokom lahko ob enkratnem povečanem vnosu pa tudi dolgoročno škodijo. Potrošniške organizacije na številnih področjih zagovarjamo previdnostni pristop in prodaja energijskih pijač otrokom in mladostnikom ni izjema.

Pomembno breme izobraževanja o tveganjih, povezanih z uživanjem energijskih pijač, nosijo tudi osnovne šole. Številne že danes v to vlagajo veliko. Na primer na OŠ Danile Kumar iz Ljubljane so pojasnili, da so vsi organi njihove šole podprli oz. sprejeli sklep, ki so ga dodali tudi v pravila o šolski prehrani: »Vnos hrane in pijače, ki ni usklajena z načeli zdrave prehrane otrok in mladostnikov (gazirane in negazirane sladke pijače, vse vrste sladkih in slanih prigrizkov, t. i. »fast food« jedi in podobno), v šolski prostor in k šolskim aktivnostim ni zaželen.« Prav tako pri vseh šolskih aktivnostih in na območju šolskega prostora ukrepajo v primeru tovrstnih nezaželenih vedenj.

Skrajni čas za (samo)omejitve pri prodaji!?

Verjetno številni starši niti ne pomislijo, da je uživanje energijskih pijač škodljivo za njihove otroke, najstnike, zato se o tem niti ne pogovarjajo, ne postavijo meja. Zakaj bi, saj se prodajajo tako kot mleko? Njihova prodaja ni omejena tako, kot je pri alkoholu in cigaretah, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Le redke države članice EU so se do sedaj odločile za omejitvene ukrepe. Litva in Latvija sta na tem področju pionirki, saj sta prvi prepovedali oglaševanje in prodajo energijskih pijač osebam, mlajšim od 18 let, in sicer že leta 2014 oz. 2016. V Veliki Britaniji je vlada napovedala prepoved že leta 2019, vendar ta do danes uradno še ni začela veljati, so se pa za prostovoljno prepoved prodaje mlajšim od 16 let odločili nekateri večji trgovci. Tudi na Švedskem in Norveškem se o tem že pogovarjajo v parlamentu. Po lanski tragediji, ko naj bi po večji količini zaužite energijske pijače umrl 13-letnik, o prepovedi ponovno razmišljajo na Hrvaškem. Več na povezavi.

Tudi na Združenju za pediatrijo Slovenije so poudarili, da opažajo porast problematike v smislu spremenjenega načina prehranjevanja, obnašanja in hkratnega uživanja drugih sredstev za poživitev ali sprostitev mladostnikov. Obstajajo klinični primeri urgentnih obravnav zaradi motenj zavesti, srčno-žilne problematike, bolečin v črevesju, motenj prebave, spanja itd. pri mladostnikih zaradi zaužitja večjih količin energijskih pijač. Tudi Združenje za pediatrijo Slovenije podpira celovito akcijo in pritisk na odločevalce, kar bi prineslo zakonodajno spremembo o omejitvi prodaje energijskih pijač.

Na Ministrstvu  za zdravje prav tako področju pitja energijskih pijač med otroci in mladostniki namenjajo posebno pozornost, saj jih po podatkih uživa več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik in večina z vednostjo staršev. Mladi uživajo energijske pijače tudi v želji po budnosti, boljšem spominu, hitrejši odzivnosti, ki jih potrebujejo za igranje računalniških iger pozno v noč. Vse skupaj lahko vpliva na njihovo krajši spanec in moten ritem spanja, kar prispeva k utrujenosti, razdražljivosti, slabšemu spominu in s tem tudi vplivu na njihovo duševno zdravje.

Zato bo Ministrstvo za zdravje v prihodnje torej več pozornosti namenilo zlasti osveščanju staršev, otrok in mladih o zdravem življenjskem slogu, o pomenu kakovostnega spanja, in ne toliko sami prepovedi prodaje energijskih pijač. Trženje energijskih pijač je del skupnega evropskega trga in zato predmet harmonizirane evropske zakonodaje s področja varnosti živil, ki določa, da se živilo lahko umakne iz prometa le, če predstavlja tveganje za zdravje ljudi.  To pa za energijske pijače v ožjem pomenu ne moremo trditi, saj njihova obvezna označba potrošniku sporoča, da vsebujejo kofein.

Zakaj so problematične?

»Skrivnost« energijskih pijač je v kombinaciji sladkorja, ki zagotavlja energijo, in kofeina, ki spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, poveča pozornost in zmanjša zaspanost. Zaradi naštetega so energijske pijače zelo privlačne za mlade. Po mnenju proizvajalcev so spodbujevalni učinki posledica interakcije med različnimi sestavinami (kofein, tavrin, d-glukuronolakton, sladkor), zato naj samo uživanje kave ne bi imelo enakega učinka.

Ob zaužitju kofeina se po vrsti kemičnih procesov v možganih začne sproščati hormon adrenalin, ki povzroči razširitev dihalnih poti, pospeši srčni utrip in pretok krvi skozi mišice, zviša krvni tlak in količino sladkorja v krvi ter napne mišice. V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Poleg tega kofein v možganih blokira delovanje adenozina, kar omogoča budnost in večjo zbranost. Po prenehanju delovanja adrenalina pa nastopita utrujenost in poslabšanje razpoloženja, zaradi česar ljudje navadno posežejo po novem odmerku kofeina. Na NIJZ tudi izpostavljajo, da so  energijskim pijačam pogosto dodani še nekateri vitamini in minerali, zato da pijača daje vtis t.i. » športne pijače«. Pravzaprav pa med sestavinami ne najdemo niti ene, ki bi bila v taki obliki koristna za zdravje otrok in mladostnikov. 

Uživanje energijskih pijač je še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami in ima lahko tudi usodne posledice. Kofein namreč delno zabriše delovanje alkohola. To pomeni, da se ljudje počutijo manj opiti, kot so v resnici. Takšno ravnanje lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa in v najslabšem primeru do nezavesti. Opozorilo »Ne mešati z alkoholom« je zato nujno na vseh energijskih pijačah, a ga žal glede na rezultate pregleda ZPS od 16 pregledanih pijač kar 9 nima, med njimi tudi najbolj priljubljena znamka energijskih pijač. 

Dobro je vedeti!

  1. Berite drobni tisk: Na pijačah, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 mg/l pijače), je poleg imena obvezna navedba: »Visoka vsebnost kofeina. Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere.« Na nekaterih pločevinkah smo opazili še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom  ter med intenzivno športno aktivnostjo, kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.
  1. Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje tudi pri odraslih izjema, ne pravilo. Če že, raje kupite manjše pločevinke: Če se odločite za nakup energijskih pijač, raje posezite po manjših pakiranjih. Večina je pakirana v 250 ml pločevinkah, a bolj mamljive so seveda tiste v 500 ml, saj so preračunano na liter pijače večinoma cenejše. Na trgovskih policah smo našli tudi litrsko plastenko energijske pijače, ki je v primerjavi z drugimi energijskimi pijačami zelo ugodna. Liter namreč stane manj kot en evro, medtem ko je povprečna cena energijskih pijač v tržnem pregledu 3,1 evra. Pri večji embalaži predvsem mladi hitreje presežejo še varen dnevni vnos, saj težje nadzorujejo popito količino.
  1. Energijske pijače poleg kofeina vsebujejo tudi tavrin, d-glukuronolakton in veliko sladkorja, katerih sinergijski učinek na zdravje še ni dobro raziskan.
  2. Energijskih pijač ne mešajte z alkoholom in jih ne uživajte med intenzivno športno aktivnostjo.
  1. Počitnice so idealen čas za sproščene pogovore z najmlajšimi o aktualnih temah, izkoristite to. Hkrati bodite zgled svojim otrokom.

Več informacij:

Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

Primerjalno ocenjevanje energijskih pijač

Kaj vse najdemo v energijskih pijačah

Mladi in energijske pijače #tosemjaz