Brezplačne meritve trigliceridov v krvi

Kdaj? Od 17.5. do 31.5. 2021

Kje?

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10, Ljubljana, v času uradnih ur (ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9. do 12. ure in sreda od 11. do 15. ure).

OBVEZNO NAROČANJE: e-pošta:  [email protected] ali po telefonu:  01 234 75 55 ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 in sreda med 14.00 in 14.30.

Kaj so trigliceridi? So maščobe, ki jih dobimo iz živalske in rastlinske prehrane, iz viška sladkorja in alkohola. Po krvi se prenašajo v obliki maščobnih delcev, skladiščijo neporabljene kalorije in telesu zagotavljajo energijo. Povišana vrednost trigliceridov je povezana z nastankom presnovnega sindroma (trebušna debelost, povišan krvni sladkor, povišan krvni tlak) ter z večjim tveganjem za nastanek ateroskleroze ter bolezni srca in ožilja. Razlog povišanih vrednosti trigliceridov je največkrat nezdrav življenjski slog (preveč maščobe, sladkorja , alkohola v prehrani,  kajenje, telesna neaktivnost), lahko pa je znak druge bolezni ali genetske motnje.

Potek meritev: meritev poteka z odvzemom krvi iz prsta. Na osnovi izvida, ki ga dobite takoj, sledi svetovanje, prejmete pa tudi brošuro »Kako lahko preprečim ali upočasnim razvoj srčno-žilnih obolenj?« in revijo Za srce.

Brezplačne meritve trigliceridov v krvi je omogočilo podjetje Mylan Healthcare,d.o.o., a VIATRIS company.