Atrijska fibrilacija – bolezen razvitega sveta

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega utripa pri odraslih, ki jo zdravniki običajno odkrijejo šele takrat, ko pri bolnikih povzroči že prve resne težave. Čeprav največkrat prizadene starejše, se vaskularni zapleti vedno pogosteje pojavljajo tudi pri mlajših, v povprečju pa  je ogrožena vsaka četrta ženska ali moški po 40. letu starosti.  Motnja nastane zaradi nepravilnega utripa srčnih atrijev, ki ne zmoreta prečrpati celotne količine krvi, kar pogojuje nastanek krvnih strdkov. Ti na poti po vratnih žilah v možgane zamašijo eno ali več možganskih arterij in povzročijo možgansko kap ali možganski infarkt, kar ima lahko za posameznika ali njegove bližnje uničujoče posledice.

Tako pri nas kot v svetu se število obolelih za atrijsko fibrilacijo nenehno povečuje, zato je prepoznavanje in zgodnje odkrivanje te bolezni še posebej pomembno. »Merite utrip srca« je kampanja,s katero želi njen pobudnik Bayer Health Care zlasti mlajšim odraslim predstaviti simptome, dejavnike tveganja in nevarne posledice atrijske fibrilacije, da bi jih čim prej prepoznali ali še bolje – preprečili. Atrijska fibrilacija namreč kar do petkrat poveča možnost za nastanek možganske kapi. Srčni utrip občasno zaniha vsakomur izmed nas, pri atrijski fibrilaciji pa napadi previloma trajajo najmanj uro, lahko pa celo več dni. Med značilne simptome atrijske fibrilacije štejemo hitro in neredno bitje srca ob hkratnem stiskanju v prsnem košu, pomanjkanje sape, omotico, slabo počutje in zmanjšano telesno zmožnost, vendar je kljub temu nekateri sploh ne zaznajo in jo zdravniki pri njih odkrijejo šele naključno. Ker je pri vsaki bolezni treba poiskati vzroke in omejiti dejavnike tveganja, na katere lahko vplivamo sami, je njihovo poznavanje še posebej pomembno. Poleg srčnih težav morate biti pozorni še na čezmerno telesno težo, previsoko raven sladkorja in holesterola v krvi, premajhno telesno dejavnost, neuravnoteženo prehrano, stres, kajenje in druge nezdrave razvade.

 

Vsi, ki skrbite za svoje zdravje, boste podrobnejše informacije o atrijski fibrilaciji odslej našli na aktivni spletni strani www.meri-utrip.si. Ponuja vam vrsto koristnih informacij in nasvetov, kako ravnati  preventivno in kako v primeru, ko zaznate težave s srcem. Eden od načinov prepoznavanja bolezni je prav redno merjenje srčnega utripa, zato boste izvedeli, kakšen je pravilen in kakšen nepravilen srčni utrip ter kdaj bo treba obiskati osebnega zdravnika. Vsi v družbi se moramo namreč zavedati, da za svoje srce lahko največ naredimo sami in da je le primeren način življenja ključ do zdravja in vitalnejše prihodnosti. Ne oklevajte, čim prej si izmerite utrip!

 

0775F4D8-678E-11E1-932C-B74F66B94067

 

Več na: www.meri-utrip.si