5. Festival zdravja

Piše: Jasna J. Petrovčič, vodja Posvetovalnice za srce

V soboto 2. junija je potekal na Gospodarskem razstavišču 5. Festival zdravja, ki se ga je tudi letos udeležilo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Radovednih obiskovalcev je bilo res veliko, saj smo razdelili preko  500 revij Za srce ter ostalo literaturo. Ob vhodu na našo stojnico je stala velika arterija, skozi katero so obiskovalci lahko prišli na meritve gleženjskega indeksa, ki pokaže pretočnost arterij na nogah.

Zanimanje za meritve gleženjskega indeksa je bilo izjemno, ljudje so čakali v vrsti na svoj pregled. Ob čakanju jih je strokovna ekipa Društva za srce poučila o periferni arterijski bolezni, o znakih in simptomih te bolezni, o ukrepih in zdravljenju. Na voljo so bile nove brošurice z naslovom »Pravočasno zdravljenje zamašenih žil rešuje življenje.« Hkrati z meritvijo gleženjskega indeksa smo izmerili tudi krvni tlak. Meritev gleženjskega indeksa in krvnega tlaka je bilo preko 150.

Ljudi smo osveščali tudi o drugih srčno žilnih boleznih, npr. o povišanem krvnem tlaku, srčnem popuščanju, atrijski fibrilaciji, o povišanem holesterolu in glukozi v krvi, o temeljnih postopkih oživljanja…

Udeležba na Festivalu zdravja se je tudi tokrat pokazala za zelo koristno in uspešno.

Foto: Stojnica Društva za srce na festivalu zdravja (foto: Urša Kolarič)
Foto: Meritev gleženjskega indeksa in krvnega tlaka (foto: Urša Kolarič)
Foto: Strokovno svetovanje na stojnici (foto: Irena Gačnik)