14. november 2021 – Svetovni dan sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen je globalni zdravstveni problem  in je v porastu. V Sloveniji narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano z nezdravim življenjskim slogom in starostjo prebivalstva.

Leta 2020 se za sladkorno boleznijo zdravi 118.215 ljudi, število vseh s sladkorno boleznijo pa je ocenjeno na 173.846 (ob predpostavki, da se 15% oseb zdravi nefarmakološko ter da je 20% takšnih oseb, pri katerih sladkorna bolezen ni odkrita).

Z naraščanjem števila sladkornih bolnikov, se povečuje tudi breme te bolezni, ki je samo za zdravila leta 2020 znašal 39,0 mio EUR (za primerjavo je leta 2019 znašal izdatek ZZZS 36,2 mio EUR), za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni dodatnih 21,88 mio EUR.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko,  »Odkrijmo sladkorno« kaže, da je stanje na področju sladkorne bolezni tipa 2 zaskrbljujoče.

Rezultati so pokazali, da ima v Sloveniji med 59.000 in 127.000 ljudi sladkorno bolezen, ne da bi vedeli zanjo. Še posebej veliko je teh oseb v vzhodni Sloveniji, med starejšimi od 60 let in med tistimi, ki imajo debelost (indeks telesne mase 30 ali več).

Svetovna zdravstvena organizacija, Regionalni urad za Evropo, ki Slovenijo podpira že od zgodnjih faz prvega nacionalnega programa, pa s sprejetjem DPOSB 2020-2030 Slovenijo najava kot primer dobre prakse in nas uvršča med države, ki zelo dobro preučujejo, kako najbolje preprečiti sladkorno bolezen, jo čimprej diagnosticirati in izboljšati oskrbo osebam s sladkorno boleznijo. Novi državni program poleg tega, da pokriva bistvena področja, kot so podatki, spremljanje, oskrba, diagnoza, vodenje in raziskave, poudarja pomen opolnomočenja, pismenosti in izkušenj pacientov.

Vir: NIJZ