Vabilo na spletno novinarsko konferenco ob svetovnem dnevu možganske kapi

Vabljeni na spletno novinarsko konferenco ob svetovnem dnevu možganske kapi. Konferenca bo potekala

v ponedeljek, 18. 10. 2021 ob 12. uri.

Podatki za ZOOM konferenco:

link: https://zoom.us/j/95691614675?pwd=c09lZ0lZWUhRL1dNSFpPR3FjeFFHZz09

Meeting ID: 956 9161 4675

Passcode: 912324

Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ena oseba od štirih odraslih po svetu utrpi možgansko kap. Približno 30% le-teh jo doživi  v aktivnem delovnem obdobju. Možganska kap se lahko zgodi vsakomur, kadar koli in kjer koli.  Možganska kap je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, vendar bi skoraj vse možganske kapi lahko preprečili.  

Na novinarski konferenci bodo govorci predstavili preventivo pred nastankom možganske kapi, kakšen je vpliv drugih bolezni in stanj na pojav možganske kapi – poleg atrijske fibrilacije tudi sladkorne bolezni, hipertenzije, povišanega holesterola, ateroskleroze, srčnega popuščanja in zato pomembnosti urejanja osnovne bolezni. Opozorili bodo tudi na mikrovaskularne motnje – tihe kapi, vpliv na pojav demence.

Izvedeli bomo kakšne so izkušnje z uporabo novih komunikacijskih tehnologij in medijev v kroničnem obdobju po možganski kapi oz. kako so bili  bolniki po možganski kapi sposobni uporabljati dejavnosti preko spleta ter na katerih področjih se je pokazalo kot uspešno.

Kakšna je vloga NVO pri zmanjšanju pojavnosti možganske kapi in za izboljšanje kakovosti življenja v kroničnem obdobju po možganski kapi.

Izvedeli bomo kako preprosto in zanesljivo prepoznamo znake možganske kapi s pomočjo besede GROM, kako ukrepamo? Ne čakajmo, saj v primeru možganske kapi ne bo bolje, če ne bomo ukrepali. Zamujenega časa ni mogoče nadomestiti in okvara pri bolniku ostane za vse življenje.

Na novinarski konferenci bodo govorili:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Klinični oddelek za žilne bolezni, UKC Ljubljana
  • doc. dr. Janja Pretnar Oblak, dr.med., Nevrološka klinika, UKC Ljubljana
  • prim. Tatjana Erjavec, dr. med. spec. int., podpredsednica Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije

Predsednik Društva za srce

Prim. Matija Cevc, dr. med., l. r.