Predavanje: Možganska kap – katastrofa, ki ne boli

Na razstavi BODY WORLDS VITAL s predavanji in projektom Zdrave arterije sodeluje tudi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. V okviru Body Worlds Vital vas vabimo na predavanje:

29.11.2018, ob 17. uri:

Možganska kap – katastrofa, ki ne boli, predavatelj: Igor Rigler, dr. med., specialist nevrolog, UKCL, Nevrološka klinika.

Za preprečevanje možganske kapi in njenih posledic so zelo pomembni, po eni strani preventiva po drugi pa prepoznavanje znakov možganske kapi ter hitro in pravilno ukrepanje, s čimer lahko zmanjšamo posledično invalidnost in umrljivost. Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega je razmeroma velika, saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne prestrašimo, ampak ukrepajmo. Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

  • G – govor (prizadet govor)
  • R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke)
  • O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza)
  • M – minuta (takoj pokliči 112)

Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center. Za dober izhod po možganski kapi je poleg akutnega zdravljenja zelo pomembno odkriti neposredni vzrok za nastanek možganske kapi in ga odpraviti. Do 90% ponovnih možganskih kapi lahko preprečimo. Za dober izid je nujna tudi zgodnja in bolniku prilagojena rehabilitacija, ki vsaj nekaterim bolnikom omogoči vrnitev v domače okolje ali celo na delovno mesto.

RAZSTAVA BODY WORLDS VITAL – člani Društva za zdravje srca in ožilja imajo 10% popust (http://www.body-vital.si/vstopnice/ugodnosti)

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 20. 10. 2018–20. 1. 2019

Kaj bi videli, če bi skočili iz svoje kože? Kaj vemo o samih sebi? Kako delujejo naši organi, živčevje, gibalni sistem, srčno-žilni sistem, dihala, prebavni sistem, sečila, spolni organi in embriogeneza z razvojem ploda? Kako se naše telo spreminja skozi čas, kako nanj vpliva zdrav ali manj zdrav življenjski slog in celo bolezen? Gospodarsko razstavišče bo v Slovenijo premierno pripeljalo še eno od svetovnih interaktivnih razstav. V Ljubljani bo od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 tako na ogled mednarodna, poučna razstava teles Body Worlds Vital, ki prek plastiniranih originalnih teles oziroma organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma njegovimi organi. Razstava je primerna za vse generacije in bo odprta vse dni v tednu, tudi med prazniki, od 9. do 20. ure. Razstavo spremlja tudi bogat izbor predavanj. Bi radi izvedeli več?  www.bodyworldsvital.si